1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Sosyal Ağlarda Ortak Hayat Yaşıyoruz…
Sosyal Ağlarda Ortak Hayat Yaşıyoruz…

Sosyal Ağlarda Ortak Hayat Yaşıyoruz…

Sosyal ağlardaki bilgilerimiz ne kadar güvende?

A+A-

Cenk Paşa

Son yıllarda çevremizde sosyal ağ hesabı olmayan kişi kalmadı. Tabİi bu kadar yaygın bir sosyal ağ kullanımı beraberinde bilgi güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Sosyal ağlardaki bilgilerimiz ne kadar güvende?

Sosyal ağlar hayatımıza girmeden önde kimse ile paylaşmayacağınız bilgilere şu an herke s rahatlık ile ulaşıyor.tedbiri elden bırakıyoruz yeni arkadaşlıklar için sosyal ağları kullanıyoruz ama her zaman bu kişiler gerçek “arkadaş” olmuyor.

Özellikle facebook’ta sürekli online olan bizler, bu alışkanlığımızı milyonlarca kullanıcı ile paylaşıyoruz. Inanılmaz bir hızda büyüyüen sosyal ağlarda “siyah şapka” diye adlandırdığımız kötü niyetli kullanıcıların ağızlarını sulandırıyor.

Bilgi paylaşım hızımız saniyeler ile ölçülen bu çağda attığımız her adımı internetten paylaşıyoruz. çilek toplarken resimlerimiz, Karpaz’daki Eşek ile selfiemiz, kumsalda kumdan kalemiz ile hergün içtiğimiz kahve bardağımız… Bu kadar bilgiyi internete biz kendi isteğimiz ile yüklüyor ve herkes ile paylaşıyoruz.

“Siyah şapka”lı arkadaşlar sahte hesaplar ile hedefindeki kişilere arkadaşlık isteği göndererek karşı tarafraki takip ve arkadaş arttırma yarışı yüzünden tüm bilgilerimize ulaşmasına izin veriyoruz.

UYGULAMALARA DİKKAT

Hergün yeni bir sosyal ağ uygulaması yayınlanıyor. Facebook’ta beğeni arttırma sevgisi, twitter’da takipçi çoğaltma arzusu bizi sahte uygulamalar ile karsı karşıya bırakıyor.

Bu tür uygulamalar kullanıcıların kişisel bilgileini çalıyor ve ileride bizsi daha büyük saldırılara maruz bırakıyor. Basit bir video izlemek istediğinizde bile sizden yetki talep eden zararlı uygulamalar mevcut. Siz bu tür yetki talep eden uygulamardan uzak durun.

Bu tarz uygulamalara yetki verdikten sonar Facebook hesabınızı kaybetmeniz çok uzun bir zaman almayacaktır. Hesabınızı ele geçiren siber suçlular “ banka ücretsiz para dağıtıyor, ücretsiz uçak bileti veriyorler” gibi hikayeler ile sizin karşınızdakine güveninizden faydalanıp size dolandırabiliyorlar.

SOSYAL AĞLAR GERÇEK HIRSIZLARIN DA UĞRAK YERİ

Sosyal ağlardan önde hırsızlar evde ışık var mı diye bakıyorlardı. Bundan dolayıdır ki halen her evde mutlaka bir ışık açık bırakılıyor. Bu hırsız ile ev sahibi arasında bir işaret gibiydi. Ancak sosyal ağlar ile birlikte biz kendimizi ele veriyoruz.

Yurt dışına çıkarken Ercan’da check-in yapmayanımız var mı? .Tatilde olduğumuz ülkeden resim paylaşmayanımız var mı? Evlerimizi sosyal ağlarda palace, residence gibi isimlendirerek konumlarını vermeyenimiz? Bunları yaparak aslında hırsızlara “evim boş, ben İtalya’da gondolda keyif yapıyorum, evime girebilirsin” dediğimizin farkında mıyız?

SOSYAL MÜHENDİSLİK

İnternet aleminin en eski saldırı biçimi olan “sosyal mühendislik” ile e-posta şifrenizin şifremi unuttum kısmındaki “hangi takımı tutuyorsun” sorusunun cevabını Facebook sayfanda beğendiğin Fenerbahçe sayfası ile, paylaştığın Fenerbahçe içerikleri ile açık ediyoruz.

Kullanabileceğimiz bir çok şifreyi siber suçluların elde edebileceği bir durumdayız. Hakkımızda bir çok bilgi sosyal ağlarda mevcut.

BAZI BİLGİLERİ KENDİNİZE SAKLAYIN

Güvenlikte en zayıf halka her zaman “insan”olduğunu unutmayın. Sosyal ağlar Bilgi güvenliğimiz  için milyonlarca dolar harcasalar bile kolay tahmin edilecek bir şifre belirlemeniz tüm bilgilerinizi herkese açık hale getirebilir.  Tanımadığınız kişiler ile arkadaş olmanız, yada her uygulamaya yetki vermeniz milyon dolarlık güvenlik duvarını hızlıca aşılması anlamına gelecektir.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Yüzde yüz korunabilmemiz mümkün değildir. Herzaman küçik te olsa bir risk vardır. Bu durumlarda bilgi güvenliği farkındalığı ve dikkatli olarak olan ları sorgulamak size koruyacak unsurlar arasında olavaktır.

 

Devam Edecek…

 

 

 

Bu haber toplam 2216 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 329 Sayısı

Adres Kıbrıs 329 Sayısı