'SOSYAL GÜVENLİK' GERDİ
Sendikaların genel grev ve miting düzenlemesine neden olan yasa tasarılarını dün görüşemeyen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün olağanüstü toplandı.
Genel grev nedeniyle dün yaklaşık 3.5 saat gecikmeyle toplanan Meclis Genel Kurulu, UBP Grubu’n
Sendikaların genel grev ve miting düzenlemesine neden olan yasa tasarılarını dün görüşemeyen Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün olağanüstü toplandı.
Genel grev nedeniyle dün yaklaşık 3.5 saat gecikmeyle toplanan Meclis Genel Kurulu, UBP Grubu’nun önerisiyle dünkü gündemi bugüne ertelemişti.
Muhalefetin yoklamanın ardından katıldığı birleşimi sendikacılar da izliyor.
Gözler ‘Kaçak Affı’ ve ‘Sigorta Yasa Tasarısı’nda.
SOSYAL GÜVENLİK GERDİ
Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nin görüşülmesi sırasında gerginlik yaşandı.
İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Esat Ergün Serdaroğlu’nun raporu okuması sırasında sendikaların komiteye katılarak görüş verdiklerinin söylemesi üzerine, genel kurulu misafir locasında izleyen Sendikal Platform temsilcileri tepki göstererek, kendilerinin görüşlerini komiteye aktarmadıklarını belirttiler. Bu arada Meclis salonunda kısa bir gerginlik yaşandı.
Gerginliğin ardından Serdaroğlu, raporunu okumayı tamamladı.
Bu sırada , CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay yerinden öneride bulunarak, raporda yer alan komite çalışmalarına örgütlerin katılarak görüş verdiği ifadesinin çıkarılması istedi.
YORGANCIOĞLU
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu söz alarak, dün meclisin garnizona benzediğini vekillerden fazla polis bulunduğunu söyledi.
Meclisin halk iradesinin temsil edildiği bir mekan olduğunu hiç kimsenin bu mekana polis çağırmaya hakkı olmadığını kaydeden Yorgancıoğlu, ülkenin yeniden yapılandırılması ve sosyal sigortaların içinde bulunduğu durumdan çıkarılması gerektiğini, ancak bunun “ben yaptım olur” mantığı ile olmaması gerektiğini söyledi.
Siyasi rant adına toplumsal dengelerin gözetilmediğini bunun ceremesini sadece emekçinin çekmesinin doğru olmadığını savunan Yorgancıoğlu, bütçeyi denkleştirmek adına sigortalarda kolaya kaçılmaya çalışıldığını ileri sürdü.
Çalışanların yaşamlarının yasa ile zora sokulmaya çalışıldığını söyleyen Yorgancıoğlu, tasarının geçmesi halinde 1 Ocak 2012’de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “öyleyse bu acele niye” diye sordu.
Hükümet ve milletvekillerinin kendilerine oy veren insanların hizmetinde olup onların görüşlerinden de yararlanması gerektiğini ancak bu yasada bunun yok sayıldığını savunan Yorgancıoğlu, tasarı geçse bile istenen sonucun elde edilemeyeceğini de ileri sürdü.
İşsizlik için kasım ayında bin 484 kişinin başvurduğunu, bunların kayıtlı olanlar olduğunu belirten Yorgancıoğlu, bu yöntemden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, tasarıda işsizlik ödeneği almanın imkansızlaştırılmakta olduğunu söyledi.
Prim oranlarının ortalama yüzde 2 artırılmakta olduğunu da vurgulayan Yorgancıoğlu, emeklilik yaşının da 60’a çekilmekte olduğunu ancak indirimli emeklilik hakkı olmadığını kaydetti.
Meclisin çıkardığı yasanın başka bir yasaya aykırı olamayacağını da belirten Yorgancıoğlu, toplu sözleşme hakkının elden alınamayacağını söyledi.
Yorgancıoğlu, Yasanın sunuşunda, “sendikaların da katkısı olduğu” ifadesinin çıkarılması gerektiğini de kaydetti.
Maliye Bakanlığı’na bağlı, Maliye Teftiş Kurulu’nun komiteye gönderdiği raporu da okuyan Yorgancıoğlu, hükümetin bu raporu dikkate almamasını ve komitenin buna rağmen tasarıya olumlu oy vermesini eleştirdi.
Yorgancıoğlu, raporda Prim artırmanın kaçağı artıracağının söylenmekte olduğuna dikkat çekti ve hükümetin toplumsal kesimlerden görüş almak için tasarıyı geri çekmesi gerektiğini söyledi.
İnsanların geleceğini garanti altına almak için devletin bölgelerde gözetim komiteleri kurması gerektiğini savunan Yorgancıoğlu, maddeler hakkında görüşlerini de aktardı.
Yorgancıoğlu, tasarının ekonomik akla uygun olmadığını ve çalışanlara kaldırabileceğinden fazla yük yüklemekte olduğunu söyledi.
Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na da değinen Yorgancıoğlu, işverenlerin sigortasını yatırmadığı için kaçak durumuna düşenlerin affının gelmesi halinde buna destek vereceklerini ancak yedi sülalesinin gelmesine destek vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Yorgancıoğlu, tasarıya partisinin oyunun ret olacağını da vurguladı.
BU EKİP DERHAL GÖREVDEN ALINMALI
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesi sırasında ikinci sözü CTP-BG Milletvekili Sonay Adem alarak, UBP hükümetinin halktan korktuğunu ve hükümetin halka büyük zarar veren bir ekibi bulunduğunu savundu. Adem, bu ekibin derhal görevden alınması gerektiğini belirtti.
Gecikmiş sosyal sigorta primlerinin affıyla ilgili kararnameden ilk yararlanan kişinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi olduğu iddiasını ortaya atan Adem, Ünverdi’yi müsteşarı ve bakanlık müdürlerinin telefon kayıtlarını incelemekle de suçladı.
Adem, Türkiye’de gerçekleştirilen “göç” sempozyumunda konuşan Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın söylediklerine, İstanbul yerine KKTC ifadesi konulması halinde kendinin de altına imzasını atacağını kaydetti.
Erdoğan’ın, “insanların neden geldiğini nereye gideceklerini, çalışmaya mı seyahata mı geldiğini bilelim. Nereden geldiği belli olmayanlar şu anda İstanbul’a bedel ödetiyorlar” dediğini kaydeden Adem, şu anda yapılanla da KKTC’ye bedel ödetildiğini savundu.
Maliye Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan bir rapora da değinen Adem, bu rapordan alıntılar yaptı.
UBP’nin zamanında Sosyal Güvenlik Yasası’na karşı halkı sandığa çağırdığını ve meclis önünde çeşitli gösteriler de yapıldığını anlatan Adem, tutarlı olmak gerektiğini söyledi.
Sonay Adem, Tasarıda olumlu maddeler de olduğunu, ancak kötü niyetle hazırlandığını iddia ettiği tasarıdaki olumlu maddelerin görülemeyeceğini belirterek, UBP’nin sendikalardan kurtulmak için toplu sözleşmeyi ortadan kaldıracak adımlar attığını da savundu.
Ayrıntılar az sonra