“Soy İzi Peşinde” tanıtıldı
GAÜ Kültürel Miras Yönetimi Merkezi tarafından üniversitenin 30’uncu yılı anısına hazırlanan ve proje yönetmenliği ile senaristliğini Ferhat Atik’in yaptığı, “Soy İzi Peşinde” isimli belgesel bugün Arabahmet Kültür Evi’nde basına tanıtıldı.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kültürel Miras Yönetimi Merkezi tarafından üniversitenin 30’uncu yılı anısına hazırlanan ve proje yönetmenliği ile senaristliğini Ferhat Atik’in yaptığı, “Soy İzi Peşinde” isimli belgesel bugün Arabahmet Kültür Evi’nde basına tanıtıldı.
Tanıtıma, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO'su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doc. Dr. Asım Vehbi, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, projenin yönetmenliği ve senaristliğini yapan Ferhat Atik, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.
Kıbrıs kültür mirasının korunması amacıyla hazırlanan ve geçmişten günümüze Kıbrıs’ı konu alan “Soy İzi Peşinde” belgeselinin DVD’lerinden elde edilecek gelir Kıbrıs Çocuk Vakfı’na bağışlanacak.
GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, tanıtımda, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün ve projenin yönetmenliği ve senaristliğini yapan Ferhat Atik birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Atik’e plaket verdi.
ÜSTÜN: “BELGESEL OSMANI KÜLTÜREL MİRASINI YANSITIYOR”
GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, GAÜ Kültürel Miras Merkezi’nin üniversitenin 30’uncu kuruluş yılı anısına Osmanlı kültürel mirasını yansıtacak proje için Ferhat Atik ile anlaşma yaptığını ve belgeselin bu şekilde ortaya çıktığını belirtti.
Osmanlıların 307 yıl adada kaldığını ve çok sayıda kültürel yapıt kazandırdığını söyleyen Üstün, “Adada 298 Osmanlı kültür yapısı var. Bu belgesel 30’unuc yıl anısına hazırlandığından bu eserlerin 30 tanesini belgeselde yansıtabildik. Bu birincisi, bunun ardından diğerleri de gelecek” diye konuştu. Üstün, belgeselde bütün kazalardan iz bırakan kültür miraslarının yer aldığını kaydetti.
Kıbrıs’ta diğer medeniyetlerin de bıraktığı mirasın ele alınacağını ifade eden Üstün, “Bu bir başlangıçtır” şekilde konuştu.
ATİK: “ESERLERE DEĞER KAZANDIRILIYOR”
Proje Yönetmeni ve Senaryo Yazarı Ferhat Atik, “Osmanlı izleri sadece binalarda ve eserlerde değil bize kalan soyumuz” dedi.
Tarihi eserleri bugünün teknolojisini kullanarak belgeseller aracılığıyla geleceğe kazandırmanın önemli olduğuna işaret eden Atik, bunu yaparak aynı zamanda eserlerin terk edilmediğinin gösterildiğini, onlara değer kazandırıldığını vurguladı.
Atik, adada insan yaşamının 11 bin yıl önceye dayandığını söyleyerek, çok kültür yaşandığını kaydetti.
Konuşmaların ardından belgesele ait iki fragman gösterildi. (TAK)