1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sözleşmenin uzatılmasından yanayız”
“Sözleşmenin uzatılmasından yanayız”

“Sözleşmenin uzatılmasından yanayız”

Başbakan Tufan Erhürman, Dome Hotel konusunda adalete uygun bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını belirterek sözleşmenin uzatılmasından yana olduklarını söyledi.

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Dome Hotel konusunda adalete uygun bir sonuca ulaşmaya çalıştıklarını belirterek sözleşmenin uzatılmasından yana olduklarını söyledi.

Vakıflar’ın kira sözleşmesi uzatmalarında bugüne kadar ihaleyle yapılan bir örnek bile olmadığını kaydeden Erhürman, eğer buradan yola çıkılacaksa, Dome Hotel dahil tüm kira sözleşmelerinde bunun uygulanacağını belirtti.

Erhürman, Dome Hotel konusundaki tartışmalarının doğru zeminde yapılması gerektiğini vurguladı.

Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarda Dome Hotel gündem oldu.

Erhürman: “Dome Otel’le ilgili olarak bir kez dava açıldı, bu da 2009’da yani UBP’nin iktidarda olduğu dönemde…”

Genel Kurul’da UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu’nun iddialarını yanıtlayan Başbakan Tufan Erhürman, Sayıştay raporuna katıldığını söyleyen Sucuoğlu’nun, aslında buna katılmadığını belirtti.

Dome Otel sözleşmenin imzalanması sürecinde bir takım aykırılıklar olduğunu ve uyulmayan haller bulunduğunu ifade eden Sucuoğlu’nun sözlerine işaret eden Başbakan Erhürman, kendisinin UBP’nin hükümette olduğu dönemleri de kapsayan bir araştırma yaptığını; Dome Otel’le ilgili olarak bir kez dava açıldığını, bunun da 2009’da yani UBP’nin iktidarda olduğu yıl olduğunu aktardı.

Dome Hotel ile ilgili Sayıştay’ın raporunda “kira sözleşmesinden” bahsedildiğini kaydeden Erhürman, Sucuoğlu’nun konuşmasında süresi dolan sözleşmenin imzalanması sürecinde ve sözleşmenin kendisinde bir takım hukuki sıkıntılar olduğunu belirttiğini kaydederek, sözleşmeye ilişkin sadece bir davanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Başbakan, 2009’da UBP iktidarında açılan davaya ilişkin 2012’de yine UBP iktidarında okunan kararda tüm iddiaların reddedildiğini anlattı.

Erhürman, hükmün istinaf edilmediğini ve kesinleştiğini kaydetti.

Başbakan Erhürman, Şubat 2018 yılında göreve geldiklerini süreçte fesih sebebi olması durumunda siyaseten bunun kendi sorumluluklarında olduğunu, ancak ondan önceki dönemlerde bu noktadaki sorumluluğun siyaseten UBP’nin, hukuki olarak Vakıflar’ın ise sorumlu olduğunu söyledi.

“Sayıştay’ın ihale gerekli mi gereksiz mi konusunda görüş verme yetkisi yok, hukuki görüş verme yetkisi ise kesinlikle yok”

Erhürman, 2017’de bir yıllık kâr aktarımının 90 bin Euro olduğunu açıkladı. Başbakan Erhürman, Dome Hotel konusunda ihale gerekli mi gereksiz mi konusunda Sayıştay’ın görüş verme yetkisi olmadığını, hukuki görüş verme yetkisinin ise kesinlikle olmadığını kaydetti.

Sayıştay’ın yaptığı diğer denetimlere de değinen Erhürman, sadece 2017 yılında devlete ait arazilerde 23 tane hiç ihale yapılmadan dava konusu kiralama olduğuna işaret etti.

2008-2017 yılları arasındaki Dome Otel’in mali tablosu ve bağımsız denetim raporları hakkında bilgi veren Başbakan Erhürman, bunların hem şirkete, hem Vergi Dairesi’ne ve Vakıflara gönderildiğini anımsattı.

Kamu İhale Yasası’nın 15 Kasım 2016’da yürürlüğe girdiğini belirten Başbakan Erhürman,

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nin kiralamalarının Kamu İhale Yasası altında ihale ile mi yapılması gerektiğini Başsavcılık’a sorduğunu ve savcılığın ise Devlet Emlak Malzeme yapacaksa bunun ihaleyle yapılması gerektiği konusunda görüş verdiğini kaydetti.

“Bugüne kadar bir tane kira sözleşmesi uzatması yoktur ki ihaleyle yapılsın”

Ancak görüşün devamında Kamu İhale Yasası altında ihaleye çıkılması konusunda eksikliklerin bulunduğunu ve düzenleme içermesi gerektiğinin ifade edildiğini kaydeden Başbakan Erhürman, “Bugüne kadar bir tane kira sözleşmesi uzatması yoktur ki ihaleyle yapılsın” dedi.

Başbakan Erhürman, bugüne kadar yapılan tüm kira sözleşmelerinin ihaleyle uzatılmadığını söyledi ve bundan yola çıkılması halinde Dome Hotel dahil tüm kira sözleşmelerinde bunun uygulanacağını kaydetti.

“Adalete uygun bir sonuca ulaşmaya çalışıyoruz”

Adalete uygun bir sonuca ulaşılmaya çalıştıklarını ifade eden Erhürman, Dome Hotel konusundaki tartışmalarının doğru zeminde yapılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Erhürman, sözleşmenin uzatılmasından yana olduklarını vurgulayarak, geriye dönük on yıllık sürecin ise incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Erhürman, en çok tartışılan “yüzde 10” konusunda yapılan araştırmalar sonucunda vergi kaçırılmasının söz konusu olmadığının ortaya çıktığını da ifade etti.


Dome Hotel gündem oldu…

Sucuoğlu: “Vakıflar Dome’dan büyük gelir kaybı yaşıyor”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Dome Hotel ve Turizm Bakanlığı” konusunda söz aldı. 
Sucuoğlu, Dome Hotelin Kıbrıs’ın en güzel ve güzide bölgesinde yer alan bir otel olduğunu ifade ederek, Mayıs 2018’de sözleşmesi biten otelde yeni sözleşme yapılmadığını, ödemelerin de günlük 286 TL olduğunu söyledi. Sucuoğlu, bunu eleştirerek, Saray Otel’den rakamlar verdi, Vakıflar İdaresi’nin Dome Hotel’den büyük bir gelir kaybı yaşadığını işaret etti. 
Sucuoğlu, soru üzerine Vakıflar İdaresi Başkanı İbrahim Benter’e yönelik Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu’nda şiddet tehdidinde bulunulduğunu savunarak, bazı eleştiriler yöneltti. Sucuoğlu, Dome Hotel’in kârı yüksek bir otel olduğunu belirterek geçmişe yönelik değerlendirmeler yaptı ve rakamlar verdi. 
Dome Hotel’de yatırım gerektiğinin geçmiş tüm raporlara yansıdığını, ancak sözleşme içerisinde hiçbir düzenleme ve yatırım yapılmadığını, yenileme çalışması hiç görmediğini ifade eden Sucuoğlu, istatistiki verilerle kâr paylarını da değerlendirerek, 10 yılda yüzde 3 kâr gösterildiğini, denetim için bağımsız denetçilere izin verilmediğini, ilk iki yıl vakıflara hiç ödeme yapılmadığını, geri kalan sürede vakıflara 600 bin TL civarı bir para yatırıldığını anlattı. 
Sucuoğlu, Dome Hotel sözleşmesi süresince birçok tahsisat verildiğini, ancak nerelere verildiğinin bilinmediğini, birçok yasa dışı uygulama yapıldığını, buna rağmen sözleşmenin iptal edilmediğini, Vakıflar’dan onaysız birçok iş yapıldığını kaydetti. 
10 yılda devlet maliyesine ne kadar vergi ödendiğini soran Sucuoğlu, bugün de bu otelin gayri yasal şekilde işletilmeye devam edildiğini savundu. Sucuoğlu, yerli bir yatırımcının burayı yıllık 600 bin dolardan tüm personeliyle devralmaya hazır olduğunu açıkladığını, bir sendikanın yıllık 250 bin Euro teklif ettiğini işaret ederek, burada şeffaf ihaleye çıkılmasının şart olduğunu vurguladı. 
“Bu otelin bir siyasi partinin arka bahçesi olmasına izin verilmesini” anlayamadığını ifade eden Sucuoğlu, otelin geçmiş ödemelerinin de şeffaf bir şekilde açıklanmasını istedi. 
Dome Hotel konusunda sözün bittiği yerde olduklarını ifade eden Sucuoğlu, Vakıfların da otelde ihaleye çıkılmasını istediğini, bu konuda yazı yazıldığını, otelin hiçbir yazıya cevap vermediğini anlatarak, sözleşme kurallarına uyulmadığını kaydetti. 
Sucuoğlu, Dome Hotel’de tarafsız bir şirketin geçmişi denetlemesi gerekliliğine de vurgu yaparak, kendisine göre tespit ettiği bazı usulsüzlükleri milletvekillerinin bilgisine getirdi. 

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler