1. YAZARLAR

  2. Eralp Adanır

  3. Sözlü Tarihimize önemli bir eser: Dr.KAYA
Eralp Adanır

Eralp Adanır

Sözlü Tarihimize önemli bir eser: Dr.KAYA

A+A-

Resmi Tarih, ülkemizde “doğru ve gerçeklikten” uzaklaştıkça, dünyada büyük önem taşıyan ve yıllar önce bu önemin varlığını keşfedip bu yönde çalışmalar yapılan “sözlü tarih”; Kuzey Kıbrıs’ta son on yılın en çok somutlaştırılan çalışma alanı olmuştur.

Kişisel anılardan yola çıkan sözlü tarih, gün geçtikçe bilimsel yöntemlerle ve yapılan röportajlarla önemli bir “belge-bellek” toplumlar için birikimi yaratmaktadır.

Doğru bildiklerimiz ya da sadece “bildiklerimizin” farklı bir boyutuyla karşılaşmakta, bilinmeyen birçok yön ya da “resmi tarih” içerisinde gizlenen sayısız olay ve eylemler; sözlü tarih geleneği ve çalışmaları içerisinde öne çıkmaktadır.

Kıbrıs Türk Tabibleri Birliği ve KTT Odası’nın son yıllarda “mesleki-sosyal yaşam” içerikli kitap yayınları; sözlü tarihimize önemli katkılar sağlamaktadır.

Böylesi mesleki örgütlerin sadece meslekleriyle ilgili değil, mesleki yaşanmışlıklardan yola çıkarak toplumun sosyo-ekonomik, siyasal ve kültürel geçmişine kaynak oluşturacak bilgilerin ve belgelerin de toplumla paylaşılması, “toplumsal gerçeklik” adına önemli bir yol alıştır.

Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay bey ve yazım alanımızda çok değerli ürünler veren, KTTB Başkanı Dr.Filiz Besim’le birlikte çalışmasını gerçekleştirdikleri “Dr.KAYA” kitabı, bundan önceki yayınlar gibi, “kalıcılık” adına önemli bir çalışma.

Dr. Kaya Bekiroğlu; Kıbrıs Türk Toplumunda önemli bir şahsiyet.

Yaşamı boyunca mesleki yaşamı içerisinde özellikle “milli mücadele” denilen dönemde azımsanmayacak görevler üstlenmiş, o dönemin önemli tanıklarından biridir.

Ve elbette mesleki yaşamının başlangıcından, mesleğe atıldığı ilk dönemlerde yaşadıkları, yaptığı ilk müdahaleler-operasyonlar, yoktan var ettiği nice müdahale yöntemleriyle geçmişin pek bilinmeyen satıraralarını, toplumsal belleğimize sunmaktadır.

Kitapta; Dr.Kaya beyi anlatan, anlatırken de kendi mesleki yaşamlarından ve yaşanılanlardan örnekler veren çok değerli doktorlarımız da var; Dr.Mirata, Dr.Berkalp, Dr.Sennaroğlu gibi.

112 başlık altında toplanan 425 sayfalık kitaptan bazı başlıkları sizlerle paylaşalım:

“Ayluka’daki  O Günler, “Kıbrıslı Öğrencilerin Örgütü”, “Manizade-Nalbantoğlu-Karagil”, “İlk Türk Anestezistleri”, “KATAK Toplantıları”, “6-7 Eylül Fırtınası”, “Kan ve Ateş Dönemi”, “Savaş’ta Baf’ta”, “Komünistlik Suçlaması”, “Savaşta Hekimler”, “Alpay Olayı”, “TMT’nin Fikir Babası”...

Kitabın önsöz’ünden KTT Odası Başkanı sn, Dr. Cemal Mert’in yazısından bir alıntı yaparak, yazımıza nokta koyalım...

“...Bu kitap, Yalnızca iz bırakmış bir hekimin basit bir biyografisi, ya da Kıbrıs tıbbına katkı yapmış bir tabibe meslek örgütümüzün bir vefası olarak algılanamaz. Ondan daha öte bir eserdir. Bu eser, Kıbrıslı Türklerin toplumsal belleğinin güçlendirilmesine ve toplum olabilme yetimizin sağlanmasına katkı yapacak önemli bir eserdir. Toplumun iyileşmesine yardım edecek bir eser... işte kitabın en önemli misyonu budur.”

Bu yazı toplam 2972 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar