1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. “St. Hilarion’daki askeri birliğin nizamiyesi yakınındaki derin kuyu araştırılmalıdır…”
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

“St. Hilarion’daki askeri birliğin nizamiyesi yakınındaki derin kuyu araştırılmalıdır…”

A+A-

OKURLARIMIZ BİLDİKLERİNİ PAYLAŞMAYA DEVAM EDİYOR…

 

“Kayıplar”ın gömü yerlerinin bulunmasında her zaman bize ve Kayıplar Komitesi’ne çok değerli yardımlarda bulunan bir okurumuz, “St. Hilarion’daki askeri birliğin nizamiyesi yakınındaki derin kuyunun araştırılması gerektiğini” söyledi.

Dün gazetede ziyaretimize gelen bu değerli okurumuz, şunları paylaşmak istediğini söyledi:

“Adatepe’de ki bu St. Hilarion’un bir kilometre kadar batısında bir tepedir – eski bir gamini vardı. İçinde 17 “kayıp” şahıs vardı bu gamininin.  Bunu önceden boşalttıkları için Kayıplar Komitesi burada yıllar önce yaptığı kazıda, ancak birkaç kemik bulduydu…

Bu kemiklerin oradan alınarak gene o bölgede bir başka gaminiye atılmış olma olasılığı vardır, bu yüzden bölgedeki tüm gaminiler araştırılmalıdır.

Bundan başka, St. Hilarion’daki askeri birliğin nizamiyesine girdiğinde, sağ taraftaki zeytinden 40-50 metre ileride, sağda çok derin bir kuyu vardır. Bu kuyunun içine bakılması lazımdır. Çok derin ve kuru bir kuyuydu bu – asker iken askerler kendi aralarında konuşurdu bu kuyuya bazı “kayıplar”ın atılmış olabileceği hakkında.

14 “kayıp”  aranıyor o bölgede – ben size sözünü ettiğim bu yerlerin koordinatlarını hep verdim, hem size, hem de Kayıplar Komitesi’ne, Kayıplar Komitesi’nin hem Kıbrıslıtürk, hem de Kıbrıslırum araştırmacılarına da verdiydim…

Nizamiyenin yanındaki kuyuda bazı “kayıplar”, gömülü olabilir.

Adatepe’deki gaminiden kaçırttıkları kemikleri oralarda Adatepe’de başka bir gaminiye gömmüş olabilirler.

Eski bir gamini var, şüphelidir, kesik dallarla örtülmüştür mesela. Bir gaminiyi neden kesik dallarla örtesiniz, şüpheli bir yerdir bu, araştırılmalıdır.

O bölgede çok gamini vardır – o günlerde, bu bölgedeki savaşta öldürülmüş olanları en kestirme yoldan ortadan kaldırmaya çalışırlardı, en kısa sürede göz önünden kaldırsınlar diye. Gaminilere, kuyulara, yarıklara atarlardı.

Ben St. Hilarion’da askerlik yaparken kemikler çıktıydı bir gaminiye çöp atacakken. Bunları gösterdik Kayıplar Komitesi’ne – altı kişi bulunduydu – dördü bir yerde, ikisi başka bir noktada… Gene benim çizmiş olduğum bir krokiyle yürütülen kazıda, beş “kayıp” da Boğaz’daki gaminide bulunduydu – üst üste atılıydılar, gömülü da değildiler, gördüm ben.

Bir ekip oluşturup, o bölgedeki gaminileri yüzeysel de olsa araştırması lazım Kayıplar Komitesi’nin…

St. Hilarion’daki askerin atış alanında da olası bir gömü yeri vardır. Bu bir gamini idi fakat asker inşaat yaptığı için gaminiyi yıktı. Gamini yol kenarındaki büyük zeytinle askerin yaptığı binanın arasındadır. Zaten orada çökme olduğu için gamininin şekli net şekilde belirgindir.

Çok kolay kazılabilecek bir yerdir, hemen yolun kenarındadır. Çok şüpheli bir yerdir, en azından Kayıplar Komitesi’nin bu yıkılmış gaminiyi araştırması gerekmektedir.

Kayıplar Komitesi’ne bunun bilgisini de verdim.

O bölgedeki bütün gaminilerin kontrol edilmesi lazım. Bunu senelerdir söylüyorum…

Özellikle yanından yol geçen gaminilerin mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Bu konuda yardım istenirse, ben her zaman olduğu gibi Kayıplar Komitesi’ne yardım etmeye hazırım.

Kayıpların anne babaları eşleri hatta evlatları ölür… İnsaniyet namına bu konuda insanların bildiklerini paylaşması, konuşması lazım… “Kayıplar”ın yakınları bekleye bekleye bu dünyadan göçüp giderler, çok büyük acılar içerisinde…”

Bu değerli okurumuza paylaşmış olduğu bu bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Konuyla ilgili olarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımızı, isimli veya isimsiz olarak bizi 0542 853 8436 numaralı telefondan aramaya davet ediyorum. Kayıplar Komitesi’yle temas etmek isteyenler de 181 ihbar hattını kullanabilirler.


Ai Weiwei'den “kayıp” öğrenciler için enstalasyon…

“Her suç bir boşluk yaratır ve toplumu zehirler…”

bb-045.jpg

Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei Meksika'da kaybedilen 43 solcu öğrenci için bir enstalasyon yarattı. Renkli lego taşlarından oluşan duvar resmi başkent Meksiko'da sergilendi.

Çinli sanatçı Ai Weiwei, Meksika'da 5 yıl önce bir polis operasyonunda kaybedilen 43 genci hatırlatmak için bir eser üretti. Başkent Meksiko'daki Çağdaş Sanat Üniversite Müzesi'nde (MUAC) "Hatıraları yeniden oluşturmak" (Restablecer memorias) adlı sergide yer alan duvar resmi renkli lego taşlarından oluşuyor.

Ai Weiwei sergi açılışında yaptığı konuşmada eseriyle kaybedilen gençleri hatırlatmak istediğini söyledi. 61 yaşındaki sanatçı "Kendimize dair bilgimiz hatıraya dayalıdır" diye konuştu. "Her suç bir boşluk yaratır ve toplumu zehirler" diyen Ai Weiwei, "Boşluk, insan onuruna bir saldırıdır ve öfke ve şiddete yol açabilir" ifadelerini kullandı. Resmin yanında kayıp yakınları, polisler ve devlet memurlarıyla yapılmış röportajların yer aldığı bir video enstalasyonu da yer alıyor.

Vaka hâlâ aydınlatılamadı

2014 yılının eylül ayında Meksika'da 43 öğrencinin kaybedilmesi tüm dünyada tepkiyle karşılanmıştı. Ülkenin güneyindeki Ayotzinapa'da sol görüşlü sayılan bir öğretmenlik seminerine katılan ve buradan başkent Meksiko'daki bir gösteriye katılmak için ayrılan öğrencilerin akıbeti belirsizliğini koruyor. Başsavcılığın verdiği bilgilere göre öğrenciler Guerrero eyaletinde polisler tarafından gözaltına alınarak Guerreros Unidos adlı uyuşturucu çetesine teslim edildi. Çetenin öğrencileri düşman bir kartelin yakınları olarak gördükleri, gençleri bir çöplükte öldürdükten sonra naaşlarını yaktığı belirtiliyor.

Konuyu araştırmak için bağımsız uzmanlardan oluşturulan Interamerikan İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) ise resmi soruşturmanın elde ettiği bu sonuçlar konusunda şüpheli. Resmi makamların kimi delilleri kararttığı ve soruşturmaya bilinçli bir biçimde engel olduğu ileri sürülüyor. Meksika hükümeti de vakanın soruşturmasında ağır davrandığı gerekçesiyle uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Ai Weiwei serginin açılışında yaptığı konuşmada konunun kendisini sadece bir sanatçı olarak değil insan olarak da harekete geçirdiğini belirtti. Ai "Birinin incindiğini, komşunun oğlunun bir daha asla geri dönmeyeceğini duyuyorsan ve hükümet dört yıl sonra konuyu hâlâ açıklığa kavuşturamıyorsa bu o zaman nasıl bir hükümettir? Nasıl bir toplumda yaşıyoruz biz" diye konuştu.

2011 yılında Çin hükümeti tarafından muhalif görüşleri nedeniyle tutuklanan ve 81 gün hapiste kalan Ai Weiwei bir süredir Berlin'de yaşıyor. Ai Weiwei legoyu "demokratik" bir araç olarak olarak gördüğünü ve bu yüzden malzeme olarak eserinde kullanmayı tercih ettiğini söyledi. Legonun herkesin kullanabildiği, herkesin bildiği bir obje olduğunu söyleyen Çinli sanatçı tek tek lego parçalarının piksel izlenimi vermesinin de hoşuna gittiğini söyledi.

(Deutsche Welle Türkçe – 13.4.2019)

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1617 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar