Sterlin 6.55 TL, Euro 5.78 TL, Dolar ise 4.91 TL’yi buldu
Daha önce döviz kurlarıyla ilgili 10 maddelik önlem alan Hükümet, KKTC Merkez Bankası ile görüşmelerini sürdürüyor.
Maliye Bakanı Denktaş: Devletin alabileceği tedbir yok
Daha önce döviz kurlarıyla ilgili 10 maddelik önlem alan Hükümet, KKTC Merkez Bankası ile görüşmelerini sürdürüyor.
Ayşe GÜLER
Döviz kurları rekora koşuyor… Türk Lirası’nın döviz karşısında yaşadığı ciddi değer kaybı, iş dünyası ve yurttaşları endişelendiriyor.
Türkiye’de seçimlerin yaklaşması ve belirsizlik, dünyada yaşanan siyasi gerilimler Türk Lirası’nın değer kaybını sürdürdü.
Dövizde dün yeni rekorlarını kırdı. Sterlin 6.55 TL’yi buldu. Euro 5.78 TL’den, Dolar ise 4.91 TL’den işlem gördü…
‘Döviz’ mesaisi sürüyor…
Dövizin önlenemez yükselişi, hükümetin de gündeminin ilk sıralarındaki yerini koruyor.
Daha önce döviz kurlarıyla ilgili 10 maddelik önlem alan Hükümet, KKTC Merkez Bankası ile görüşmelerini sürdürüyor.
Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanlığı uzmanları dün KKTC Merkez Bankası yetkilileri ile yeniden bir araya geldi, TL’deki değer kaybını masaya yatırdı.
“TL’DE DEĞER KAYBI% 23’E ULAŞTI”… İktisatbank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, TL’de yılbaşından bugüne % 23’e ulaşan değer kaybı yaşandığını vurgulayarak, sürecin ‘kaygı verici’ olduğuna dikkat çekti.
Denktaş’tan YENİDÜZEN’e:
“Başka para birimine geçilmesi, boş bir hayal”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’deki faizlerin artırılmaması halinde dövizdeki yükselişin süreceğini belirtti, burada da aynı uygulama ile ilgili adım atılması durumunda ‘mevduatın kaçacağını’ dile getirdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Denktaş, faizlerin düşürülmesi ya da dövizdeki yükselişin durdurulmasına yönelik devletin atabileceği bir adım olmadığını belirterek, başka bir para birimine geçilmesinin de ‘boş bir hayal’ olduğunu söyledi.
Öte yandan İktisatbank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu ise, TL’de yılbaşından bugüne kadar % 23’e ulaşan değer kaybı yaşandığını vurgulayarak, Değirmencioğlu, dövizdeki yükselişin ‘kaygı verici’ olduğuna dikkat çekti.
En fazla artış Sterlin’de…
Kıbrıs Vakıflar Bankası döviz kurlarına göre; 1 Mayıs ila 23 Mayıs arasında en fazla yükseliş Sterlin’de görüldü.
Buna göre; 23 günlük sürede Sterlin’de 84 kuruş, Euro’da 76 kuruş, Dolar da ise 71 kuruş artış yaşandı.
1 Mayıs’ta Sterlin 5.71 TL, Euro 5.02 TL, Dolar 4.20 TL’den işlem görmüştü.
MALİYE BAKANLIĞI NASIL BİR ADIM ATACAK?
Maliye Bakanı Serdar Denktaş:
“Faizlerin düşürülmesi gibi bir tedbir alamayız”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’deki faizlerin artırılmaması halinde dövizdeki yükselişin süreceğini belirtti, burada da aynı uygulama ile ilgili adım atılması durumunda ‘mevduatın kaçacağını’ dile getirdi.
“Herkes konuşuyor… Akademisyenler, ekonomistler görüş bildiriyor. Ama bütçenin başında olan kişi olarak, dönüp baktığımda söylenenlerin altından kalkmanın büyük zorluğunu ve imkansızlığını bazı hallerde görebiliyorum” diyen Denktaş, “Bu dönemin kendi yaralarını saracağı bir sürece gireceğinden eminim. Bunu beklemek zorundayız. Diğer taraftan da yapacağımız pansumanla acıyı biraz hafifletebilir miyiz ona bakıyoruz” şeklinde konuştu.
“Devletin alabileceği tedbir yok”
YENİDÜZEN’e konuşan Denktaş, ne faizlerin düşürülmesi ne de dövizdeki yükselişin durdurulması ile ilgili devletin alabileceği herhangi bir tedbir bulunduğunu söyledi.
“Ameliyat isteyen çok büyük bir yaraya pansuman yaparak, bunu iyileştirmek mümkün değildir” diyen Denktaş, halkın bu konuda büyük bir ümit içerisine girmemesini istedi.
Denktaş, hayat pahalılığının 6 ayda değil, 2 ayda bir ödenmesine yönelik öneri olduğunu ancak bu teklifi hayata geçirmeyi bütçenin kaldırmayacağını kaydederek, aynı zamanda ‘dövizi dondurmanın’ da mümkün olmadığını belirtti.
“Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama sırtında küfe taşımayanlar imkansızı söyleyerek, halkı beklenti içine sokmasınlar” diyen Denktaş, “Çok olağanüstü bir durumdan geçiyoruz doğru. Türkiye’nin geçtiği olağanüstü durum var… Bunun zararını görüyoruz” şeklinde konuştu.
“Başka para birimine geçmek boş bir hayal”
Denktaş, ülkede başka bir para birimine geçilmesine yönelik söylemleri ‘boş bir hayal’ olarak değerlendirdi, bunun mümkün olmadığını ifade etti.
“Kendi paramız olmadığına göre parasını kullanacağınız yerin size de izin vermesi gerekiyor” şeklinde konuşan Denktaş, dövizdeki yükselişten dolayı ortaya çıkan sıkıntıları bir müddet daha yaşanacağını belirtti.
“TL’deki değer kaybı, kendi kendini tedavi edecek”
Denktaş, TL’deki değer kaybının ‘kendi kendini tedavi edeceğini’, dövizdeki yükselişin de nereye kadar süreceğinin öngörülemediğini ifade etti.
Amerika tarafından çıkarılan raporda; doların TL karşısında giderek artacağına dair bilgilerin yer aldığına değinen Denktaş, 1 ay önce yaptığı ziyarette Türkiye’nin söz konusu durumu önleyebilecek formülü olmadığının konuşulduğunu aktardı.
“FİF, öngörülenin altında…”
Denktaş, geçtiğimiz haftaya kadar TL yerine döviz cinsi borçlanmanın ‘daha ucuza’ geldiğini ifade ederek, “Döviz borçlanın ya da TL borçlanın diyemiyoruz. Merkez Bankası, TL borçlanma ile ilgili teşvik veriyor. Ama bu kişinin kararına bağlı…” dedi.
Denktaş, Başbakan ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin dün yeniden Merkez Bankası ile görüştüğünü aktardı.
Fiyat İstikrar Fonu’nda tüzük değişikliğine gidilerek, daha aşağıya çekilmesinin konuşulduğunu da hatırlatan Denktaş, şu anda öngörülen gelirin altında olunduğunu, 20 günde 7 milyon TL kaybın yaşandığını kaydetti.
İktisatbank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu:
“Dövizdeki yükseliş kaygı verici”
İktisatbank Hazine Bölümü Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu ise, dövizde yaşanan yükselişin ‘kaygı verici’ olduğunu vurguladı.
TL’de yılbaşından bugüne kadar % 23’e ulaşan değer kaybı yaşandığını ifade eden Değirmencioğlu, Türkiye Merkez Bankası’nın bu konuda sessiz kalması ve adım atmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti.
Değirmencioğlu, döviz kurlarıyla ilgili öngörüsüzlüğün arttığını, bu durumun makro ve mikro ekonomik tabloda daha da büyük bir tahribata neden olabileceğini vurguladı.