1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Şubat'ta özelleştirilecek”
“Şubat'ta özelleştirilecek”

“Şubat'ta özelleştirilecek”

Bir önceki işletmecinin “bilerek yaktığı” iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nın yönetimine verilen Güngör’deki katı atık depolama tesisi bu kez de ‘devletin’ elinde yandı, yurttaş yine zehir soludu.

A+A-

Serap ŞAHİN

Bir önceki işletmecinin “bilerek yaktığı” iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nın yönetimine verilen Güngör’deki katı atık depolama tesisi bu kez de ‘devletin’ elinde yandı, yurttaş yine zehir soludu.

YENİDÜZEN’in elde ettiği bilgilere göre tesis, 5 aydır geçici ihalelerle yönetiliyor. Ancak Şubat ayında çıkılacak ‘esas’ ihaleyle özelleştirilecek.

Tesisin, geçici ihalelerin tümünü alan Tüfekçi Group’un, Şubat ayındaki özelleştirmeye bağlı ihaleyi de alması bekleniyor…

Bir Avrupa Birliği projesi olan ve 2018 yılına kadar AB’nin çıktığı ihaleler sonucu farklı işletmelere kiralanan tesis, hükümete devredilip Merkezi İhale Komisyonu tarafından ihale edildiği tarihten bu yana belli aralıklarla yanıyor.

Bölgede çıkan son yangınla birlikte gözler hükümet tarafından çıkılan ihalelere çevrildi, bölgenin akıbeti merak konusu halini aldı.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, bölgede çıkan yangınlardan dolayı havada oluşan kimyasalların canlılar ve toprak için çok zararlı olduğuna dikkat çekerek, bölgenin doğru bir şekilde yönetilemediğini söyledi.

Çöplerin kontrolsüzce döküldüğünü ve ayrıştırma yapılmadığını ifade eden Sahir, “Yanlış işler yaparak yanmasına vesile oldular. Orayı yönetmek, her türlü çöpü kabul edip onları gömmekten ibaret değildir” şeklinde konuştu.

Bölgenin özelleştirilmesi ile ilgili de konuşan Sahir, “Biz atık yönetim politikasını bir türlü hayata geçiremedik. Biz bunu yönetemedik” dedi.

Bölgeyle ilgili ihalenin son durumu hakkında YENİDÜZEN’ bilgi veren Merkezi İhale Komisyon Başkanı Salih Canseç,1 hafta önce 3 ay süre ile ihaleye çıkıldığını ancak geçici olduğunu söyledi.

3 ay süre ile yapılan ihalenin mevcut çevre düzenini korumaya yönelik olduğunu ifade eden Canseç, bölgenin durumunun Şubat ayından sonra hükümetin kararına göre şekilleneceğini kaydetti. Canseç, özelleştirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bölgeye giden YENİDÜZEN muhabiri, Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nin son 5 aydır Tüfekçi Group’un işlettiği bilgisine ulaştı.

Bölgede hizmet veren çalışanlar, yangının kendiliğinden çıktığını ve söndürmekte zorlandıklarını söylediler.

 

Bölgeyi 5 aydır Tüfekçi Group işletiyor

Bölgeye giden YENİDÜZEN muhabiri, Güngör Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nin son 5 aydır Tüfekçi Group’un işlettiği bilgisine ulaştı. Bölgede hizmet veren çalışanlar, yangının kendiliğinden çıktığını ve söndürmekte zorlandıklarını ifade etti. İş makinelerinden birinin arızalanmasından dolayı yangını güçlükle söndürdüklerini belirten çalışanlar, yangına toprak atarak müdahale ettiklerini söylediler.


Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir

“Havada oluşan kimyasal reaksiyonlar, insanlara ve toprağa zarar veriyor”

Yapılacak olan ihalenin şeffaf bir biçimde paylaşılması gerektiğinin altını çizen Yeşil Barış Hareketi Genel Sekreteri Doğan Sahir, bölgede çıkan yangının ilk olmadığı gibi son da olmadığını vurguladı, çıkan yangını Dikmen yangınlarına benzetti. “Burası vahşi bir depolama alanına çevrildi” diyen Sahir, bölgenin doğru kullanılmadığını söyledi. Çöplerin kontrolsüzce döküldüğünü ve ayrıştırma yapılmadığını ifade eden Sahir,“Organik atıklar ve bir sürü plastik ve yanıcı maddelerle birlikte atılan atıklar oradaki çürümelere de bağlı olarak metan gazı ile birlikte alev almış,  yanmış ya da yakılmıştır. Bunu söndürmek de çok kolay değildir” dedi.

Çıkan gazların bölgedeki insanları ve bölgede teneffüs eden bütün canlıları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sahir, oluşan kimyasalın hava ve iklim değişikliğine de olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Çıkan dumanların etkisi ile ısı artışı olduğuna işaret eden Sahir, “Bu da o bölgedeki hava akımını değiştirerek yağışları bile şekillendirdi. Havada oluşan kimyasal reaksiyonlar hem insanlara zarar veriyor hem de toprağın kimyasını da değiştirmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

“Atık yönetim politikasını bir türlü hayata geçiremedik”

Sahir,  “Avrupa Birliği Güngör’ü yaparken açıkladıklar şey şuydu. Biz buranın düzenli depolama olması için gerekeni yapıyoruz projeyi de hazırladık, kaynağı da bulduk. Bizim atık yönetim politikası geliştirerek bunu uygulamanızla sürdürülebilir hale getirmeniz mümkündür. Biz atık yönetim politikasını bir türlü hayata geçiremedik. Biz bunu yönetemedik” dedi.

Bölgenin doğru yönetilemediği için özeleştirilmenin gündeme geldiğini belirten Sahir, bundan faydalanmaya çalışanlar olduğunu, bölgeyi yönetecek kişilerin bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti.

Sahir, “Yanlış işler yaparak yanmasına vesile oldular. Orayı yönetmek, her türlü çöpü kabul edip onları gömmekten ibaret değildir” şeklinde konuştu.


Merkezi İhale Komisyon Başkanı Salih Canseç

“Güngör, Şubat’tan sonra hükümetin kararına göre şekillenecek”

Güngör Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili 1 hafta önce 3 ay süre ile ihaleye çıkıldığını belirten Merkezi İhale Komisyon Başkanı Salih Canseç, söz konusu ihalenin geçici olduğunu vurguladı, özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Canseç, ihalenin, kurallara göre yapıldığını ve adil olduğunu söyleyerek, 3 ay süreli yapılan ihalenin mevcut çevre düzenini korumasına yönelik olduğunu ifade etti.

Bölgenin durumunun Şubat ayından sonra hükümetin kararına göre şekilleneceğine işaret eden Canseç, kalıcı ihalenin Şubat ayında yapılacağını kaydetti.

Şu anda bölgedeki mevcut firmanın süresinin bittiğini belirten Canseç, ihaleyi kazanan firmanın yine Tüfekçi Group olduğunu söyledi.

yd-destek-gorseli-2-20231221110918.jpg

Bu haber toplam 1687 defa okunmuştur