1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Suçlarla Mücadelede Tasarım” sergisi açıldı
“Suçlarla Mücadelede Tasarım” sergisi açıldı

“Suçlarla Mücadelede Tasarım” sergisi açıldı

Sergide Filistin, Nijerya, Türkiye, İran, Ürdün ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin insan hakları, çocuk gelinler, hayvan hakları, kadın sünneti, engellilerin topluma kazandırılması ve sanal korsanlık gibi sorunlarını yansıtan tasarımlar üzerinde duruldu.

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi  (DAÜ) İletişim Fakültesi, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Suçlarla Mücadelede Tasarım” yüksek lisans dersi kapsamında öğrencilerin ülkelerinin sorunlarını yansıtan tasarım sergisi gerçekleştirdi. Öğrenciler tarafından tasarlanan eserler Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü sergi salonunda sergilendi.

Söz konusu sergide Filistin, Nijerya, Türkiye, İran, Ürdün ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin insan hakları, çocuk gelinler, hayvan hakları, kadın sünneti, engellilerin topluma kazandırılması ve sanal korsanlık gibi sorunlarını yansıtan tasarımlar üzerinde duruldu.

“Suçlarla Mücadelede Tasarım” dersi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysu Arsoy, dersin amacının yasaların henüz kapsamadığı bilişim ve sosyal medyadaki suçlar gibi konuları gündeme getirmek olduğunu vurgulayarak sergide bir çok ülkede yaşanan suçların öğrencilerin tasarımları ile göz önününe serildiğini bellirtti. Öğrencilerin kendi ülkelerinde işlenen suçları başarılı bir şekilde tasarımlarla ifade edebildiklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Arsoy, bu sergide  kullanıcı dostu ortamlar yaratmayı hedeflediklerini de belirtti. 

Öğrenciler Ne Dedi?

Omid Kalantar MOTAMEDI - İran
Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Ben ülkemde, İran'ın Esfehan kentinde son günlerde sıkça gerçekleşen bir suçu ele almak istedim. Kadınlara yapılan asit saldırılarını konu aldım ve “İnsan Hakları” başlığı altında bir dizi işaret ve posterler tasarladım. 

Oluwarobi Emmanuel ENGOWON  - Nijerya
Ben “Suçlarla Mücadelede Tasarım” dersi kapsamında Nijerya’daki kız çocuklarının karşılaştığı kadın sünneti ve bunun çocuklar üzerindeki travmatik etkilerini dile getiren çalışmalar yaptım. Afrika’da kız çocuklarına uygulanan şiddet ve kadın sünnetin çocuklar için çok tehlikeli ve  acı verici bir durum olduğunu düşünüyorum.  

Shiva PARHIZKARI -İran
Ben projemi İran’daki hayvan hakları üzerine yaptım. İran’da hayvanların önemsenmediğini düşünüyorum. Bu nedenle projemde hayvan haklarını savunan bir çalışma gerçekleştirdim. Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde eğitim aldığım için kendimi şanslı hissediyorum. Buradan mezun olduğum zaman alanımda başarılı olacağıma kesinlikle inanıyorum.

Elal HERBUWI- Filistin
Engellilerin topluma kazandırılması üzerine bir çalışma gerçekleştirdim. Engelli insanların ihtiyaçlarına değinerek bu konudaki  farkındalığı arttırmaya yönelik bir çalışma oldu. DAÜ’de olduğum ve eğitim aldığım için çok memnunum.

Nael JABER – Filistin
Çalışmamda Filistin’deki çocuk işçiliği konusuna dikkat çekmek istedim ve Filistin’de her çocuğun eşit şartlara sahip olmadığını vurgulayan bir çalışma yaptım. DAÜ her zaman öğrencilerini geliştirecek etkinlikler ve projeler gerçekleştiriyor.

Harid TAŞKIN –Kuzey Kıbrıs
Oyun sektöründeki sanal korsanlık suçlarını ele aldım ve Digital medyadaki emek hırsızlıkları üzerine çalışma sergiledim. DAÜ’de aldığım eğitimden ve bize sunulan olanaklardan çok memnunum. 

Kaan AYTUL – Kuzey Kıbrıs
Aile içi şiddet konusunu ele aldm. Kıbrıs'da yok sayılan fakat gerçekte sıkça yaşanan bir konuyu gündeme getirmek istedim. Özellikle aile içi şiddete mağduru çocuklar ilerki yaşlarda ciddi tramvalarlar yaşadıkları görülüyor.

Awes RAHALL – Filistin
Ben projemde bilişim suçlarını ele alan işaretler ve poster çalışmalarını sergiledim.

Bu haber toplam 1570 defa okunmuştur