1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sucuoğlu: Nüfüs 650 bin, planlama 300 bin için
Sucuoğlu: Nüfüs 650 bin, planlama 300 bin için

Sucuoğlu: Nüfüs 650 bin, planlama 300 bin için

Cumhuriyet Meclisi’nde ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nın 621 milyon 965 bin 700 TL olarak öngörülen bütçesi ele alınıyor. 

A+A-

Cumhuriyet Meclisi’nde ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nın 621 milyon 965 bin 700 TL olarak öngörülen bütçesi ele alınıyor. 

Bütçe üzerine ilk sözü UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu aldı. Sucuoğlu, sağlıkla ilgili yasal mevzuatlar, altyapı ve personel konusunda konuştu. Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın bütçedeki payının 2018’de yüzde 7.8, 2019’da yüzde 8.07 olduğunu kaydederek, “Turizm Bakanlığı’na bakınca Sağlık Bakanlığı’nı şanslı görüyorum” dedi.
Sucuoğlu, “KKTC’nin nüfusu tam olarak bilinmiyor. Ben verilen hizmetlere, etrafa ve trafiğe baktığım zaman ülkede yaşayanların 650 bine yakın olduğunu düşünüyorum. 300 bin nüfusa göre plan yaparsanız yarı yolda kalırsınız…” şeklinde konuştu.
Faiz Sucuoğlu, “Hükümetin en büyük iddialarından biri de koruyucu sağlık hizmetleriydi. Hizmetler yok denecek düzeyde. Hal Yasası geçmediği sürece gıda güvenliği konusunda kendimizi kandırmaya devam edeceğiz. Devlet Laboratuvarı hala faaliyete geçemedi, müdürü de atanmadı” eleştirilerinde bulundu.
“Döner Sermaye Yasa Tasarısı’nın tadili ve tamamlanması kısa sürede tamamlanacak denilmişti. 9 ay geçti. Bu konuda ne aşamadayız?” diyen Sucuoğlu, “Genel Sağlık Sigortası Yasası yerini başka sisteme bırakacak… Öyle görünüyor” ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu şöyle dedi:
“Hastalar, hastanelerden sadece sağlık hizmeti değil otelcilik hizmeti de talep ediyor. 2015’te Türkiye’den gelen ekip Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin nüfusa hizmet konusunda yetersiz olduğunu belirtti. 2018 bitti, hala hareket yok. Bütçemizde hastane yapımına imkan verecek kabiliyet yok. Bu konuda bize yardım edecek ve yapacağı anlaşmaya kefil olacak Türkiye Cumhuriyeti vardı, olmadı. Bu bizi üzen bir olay... Bana göre, sağlıktaki en büyük fırsat tepildi. Umarım hem yeni hastane hem de ikinci basamak hizmet verecek hastanelerle ilgili adım atılır. Girne’ye de hastane yapılması zaruri.”

MAİL TARTIŞMASI

Sucuoğlu, bütçedeki kalemlerle ilgili konuşma yaparken, yerinden söz alan Sağlık Bakanı Filiz Besim, hazırladıkları faaliyet raporunda bu bilgilerin olduğunu, raporun e-mail aracılığıyla milletvekillerine gönderildiğini söyledi. 
Sucuoğlu, kendisine böyle bir mail gelmediğini belirtmesiyle muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında mail atışması oldu.
Bazı muhalefet milletvekilleri, Sağlık Bakanlığı’nın faaliyet raporunun kendilerine ulaşmadığını söylerken, hükümete mensup vekiller bu maili aldığını ifade etti.
Sucuoğlu, konuşmasının devamında sevklere değinerek, “Bize yapılan en büyük eleştiri sevklerle ilgiliydi. Hükümetin ana hedefi sevkleri düşürmekti. Tablo tam tersi, sevklerde artış var” dedi.
Hemşire sayısının yetersiz olduğunu, ara elemanlarla ilgili yetersizliklerin sürdüğünü belirten Sucuoğlu, “Sedyeleri hemşire ve doktorlar taşıyor. Aldığımız bilgiler hastanelerde güvenlik sorunu da olduğu yönünde. Hastanelerde organizasyon anlamında da ciddi sıkıntılar var” dedi.
Açıklandığı gibi polikliniklerin öğleden sonraya kadar açık olmadığını, randevu ve otomasyon sisteminde sorunlar olduğunu belirten Sucuoğlu, “Ciddi boyutta ilaç eksikliği var. İlaç ihaleleri kanayan yara” şeklinde konuştu.
Kendi hükümetleri döneminde alınan Mandamus kararına da işaret eden Sucuoğlu, “Zaman kazanma yönünde bir adım atmıştık. Yeni göreve gelenler; ‘1 Eylül itibarıyla bu karar uygulanacak’ dedi. Bugün Aralık 18. Hiçbir hareket yok. Altyapıda da hazırlık yok. İkinci iş yasağı gündeme gelirse daha şiddetli bir kaos yaşanacak” dedi.
Eski Girne Akçiçek Hastanesi’nin yaşlı bakım evine dönüştürülmesi konusuna da değinen Sucuoğlu, “Tüzükler olmadan bakım eviyle ilgili ihaleye gitmek sakıncalı” dedi.
Hastanelerle ve sağlık ocaklarıyla ilgili eksikliklere değinen Sucuoğlu, “Her yerde çöküş var ama hükümet göz boyamada bir numara” ifadelerini kullandı.
Sucuoğlu, “Sürdürülebilir sağlık sistemi için sürdürülebilir ulusal ilaç politikası oluşturulmalı” vurgusunda bulunarak, “İlaç konusunda kara delik var. Belli yaşın üzerindeki insanların evinde mini eczaneler bulabilirsiniz. Bilinçsiz ilaç kullanımını önlemek ve devletin ilaç politikasını belirlemek için otomasyon şart” dedi.
Ülkede 6 diş hekimliği fakültesi olduğunu kaydeden Sucuoğlu, “Diş hekimliğinde mezun sayısının artmasıyla sıkıntılar çoğalıyor. Bakanlık, meslek örgütleriyle işbirliği içinde geleceğe yönelik plan yapmalı” dedi.

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur
Etiketler : , ,