1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Şura Kararları
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Şura Kararları

A+A-

Geçtiğimiz hafta da bu sayfanın konusu V. Milli Eğitim Şurası idi… Şura’da, yaşadığımız eğitim sorunlarını ortadan kaldıracak uygulamaya dönük kararlar alınmasını beklemek biraz hayalcilik olacağını, temel beklentinin Kıbrıs Türk Eğitim sistemini çağdaş bir eğitim sistemi haline dönüştürecek anlayış, yaklaşım ve esasların ortaya konması olacağını dile getirmiştim.  Öyle de oldu…

Her ne kadar  “Öğrenci Andı”nın zorunlu olmaktan çıkartılması ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması ile ilgili kararların speküle edilerek öne çıkarılsa da, bu kararlardan çok daha önemli ve nitelikli kararlar alındı…

Şura’da yer alan 11 farklı komisyonda 400’ü aşkın karar üretildi. Ancak her nedense sadece “Öğrenci Andı” sosyal paylaşım sitelerinde tartışılır oldu… Oysa Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’ni çağdaş eğitim sistemlerinden biri haline getirme adına oldukça önemli anlayış, yaklaşım ve esasları içeren kararlar üretildi…


Şura’da Hangi Kararlar Alındı?
Her şeyden önce Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’nin “İlerlemecilik” eğitim felsefesinin başat olduğu bir anlayış taşıması gerektiği kararı birçok komisyonda vurgulandı. Bu bağlamda Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’nin;

• Okullarda, kendine ait bir bütçesiyle beraber “Okula Dayalı Yönetim” anlayışın benimsenmesi,
“Çok Kültürlülük” ve “Sosyal-Duyuşsal Öğrenme” unsurlarını içermesi,
• Eğitimin hem yıl içindeki hem de gün içindeki süresinin yeniden düzenlenerek “Tam Gün Eğitim”e geçilmesi,
• Zorunlu eğitim çağının okul öncesi 4 yaş (48 ay) grubundan itibaren başlaması,
• Kolejlere girişin sıralama sınavı ile değil, “yönlendirme” ile olması,
• Kolejlerde sadece GCE, IGCSE ve A-Level programlarını içermesi,
• Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması,
• Kıbrıs Tarihi kitaplarının “barış eğitimi” kapsamında yeniden ele alınması, eş zamanlı olarak Güney’in de “Kıbrıs Tarihi” dersleri ve kitaplarının aynı bakış açısıyla düzenlenmesi için gerekli temasların başlatılması,
• Mesleki Teknik Öğretim’de, mesleki Ulusal Yeterlilik Kurulu kurulması,
• Kıbrıs’ta olası çözüm ve AB üyesi bir ülke olmamız da düşünülerek “Çağdaş Bir Dil Politikası”nın hayat geçirilmesi,
• Burs Tüzüğü’nün değişikliğe uğrayarak “Burs ve Öğrenim Kredisi Tüzüğü”ne dönüştürülmesi ve öğrenci burslarının, tüm öğrencileri kapsayacak şekilde bir krediye dönüştürülmesi, meslek sahibi olunca da geri ödenmesi
• Yapılacak yeni okul binalarının “eko-okul” anlayışla inşa edilmesi,
• Bakanlık bünyesinde sürekli görev yapacak bir Eğitim, Altyapı ve Donanım Standartları Kurulu oluşturulması ve daha onlarca karar…


Nasıl Bir Şura Gerçekleşti?
Eğitime ilgili görüş ve öneriler, eğitime hangi pencereden baktığınızla doğrudan ilişkilidir. Milli Eğitim Şurası da işte bu farklı pencerelerden gelen bakışların tartışıldığı önemli bir platformdur. Üstelik bu Şura önceki 4’üne oranla çok daha katılımcı, çok daha demokratik ve çok daha bilimsel bir çerçevede gerçekleşti. Bu nedenle de en sırdan fikirlerin ortaya çıktığı gibi en sıra dışı düşüncelerin de ortaya atılması normal karşılanmalıdır… İşte tam da bu yüzden Şura kararları, tavsiye nitelikli kararlardır.

Bu nedenle özellikle “Öğrenci Andı”nın zorunlu olmaktan çıkartılması kararını gereğinden fazla öne çıkartmak spekülasyon yaratmaktan öteye gitmeyecektir… Dahası bu olguda ısrar etmek Şura’nın Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’ni çağdaş bir eğitim sistemi haline getirecek oldukça önemli kararları görmezden gelmeyi doğuracaktır.


Sonuç
Unutulmaması gereken önemli bir unsur daha var. Eğitim adına yapılması gereken iş daha yeni başlıyor… Şimdi yapılması gereken, Şura’da üretilen kararlardan beslenerek Kıbrıs Türk Toplumunu geleceğe taşıyacak eğitim sistemini yeniden yapılandırmak, günün ihtiyaç ve koşullarına göre eğitimde yaşanması gereken dönüşümleri hayata geçirmek için kolları sıvayıp canla başla çalışmak olmalıdır. Aksi durumda kısır tartışmalar bizi bir yere götürmeyeceği gibi, eğitimde daha da derin yaralar açacaktır.

 

-------------------------------------------

Buraya Dikkat

 

YGS Giriş Yerleri Belirlendi

YGS giriş yerlerini açıkladı…  2014 YGS giriş yerleri ÖSYM tarafından belirlendi. YGS’ye girecek adaylar https://ais.osym.gov.tr/ adresinden sınav yerini öğrenecektir.

Bilindiği gibi Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS); Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Her bölümden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru sorulmaktadır. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakikadan oluşmaktadır. Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanabilmek için herhangi bir puan türünde 180 puanın geçilmesi gerekir. Sınava giren adayların sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanacaktır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 23 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirilecektir.

--------------------------------

Gülmece

Doğru Karar

İki öğrenci kampus içerisinde yürürken biri diğerine sorar;
- Bu muhteşem bisikleti de nereden buldun?

Diğeri cevap verir;
- Dün tek başıma dolaşırken bir yandan da okulu bitirince ne iş yapacağımı düşünüyordum. Birden bu bisikletin üzerinde nefis bir kız geldi ve yanımda durdu. Bisikleti çimenlerin üzerine bıraktı ve üzerindeki bütün giysileri çıkarttı. Sonra da bana ” hangisini istiyorsan al” dedi.

Diğer öğrenci, arkadaşını doğrularcasına başını sallayarak:
- İyi seçim yapmışsın, elbiseler belki sana uymayabilirdi".

Bu yazı toplam 3598 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar