Suriyeli Çocuklar İçin Açlık Grevi
Suriye'de kuşatma altında bulunan kentlerde ağır kış şartları altında açlıktan ve soğuktan ölüm tehdidi altındaki 1,5 milyon Suriyeli çocuk için 22 Ocak'taki Cenevre-2 Konferansı'na kadar sürecek açlık grevi kampanyası başlatıldı.
Suriye'de kuşatma altında bulunan kentlerde ağır kış şartları altında açlıktan ve soğuktan ölüm tehdidi altındaki 1,5 milyon Suriyeli çocuk için 22 Ocak'taki Cenevre-2 Konferansı'na kadar sürecek açlık grevi kampanyası başlatıldı.
Birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu, toplum bilimci, akademisyen, aktivist, şair, yazar ve sanatçının desteklediği "Suriye ile dayanışma için uluslararası açlık grevi" kampanyanın tanıtımı için New York'ta basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Suriye-Amerikan Tıp Derneği Başkanı Dr. Zaher Sahloul, bütün dünyanın gözleri önünde açlıktan ölmekte olan Suriyeli çocuklar için oruç tuttuğunu belirterek, "Kampanya kapsamında Suriyelilerle dayanışma için inanç önderleri, aktivistler ve halkı Cenevre-2 Konferansı'nın başlayacağı 22 Ocak'a kadar bir günlük açlık grevi yapmaya davet ediyorum" dedi.
Bunun siyasi bir kampanya değil insani bir kampanya olduğunu vurgulayan Sahloul, Suriyeli çocuklara onları unutmadıklarını ve onlarla dayanışma içinde olduklarını göstermek istediklerini söyledi.
Kamuoyunun Suriyeli çocukların dramına ilgisizliğini ve aldırmazlığını kırmayı amaçladıklarını dile getiren Sahloul, "Suriyeli çocuklar da New York, Chicago ve Los Angeles'taki çocuklarla aynı şekilde yaşamayı hak ediyor. Başkan Obama kızları Malia ve Natasha'nın bir gece bile yatağa aç girmesini istemez. Peki biz onbinlerce Suriyeli çocuğun birbuçuk yıldan fazla bir süredir günde bir defa bile düzgün yemek yiyememesini nasıl kabul edeceğiz" diye konuştu.
BMGK'DAN İNSANİ YARDIM KARARI ÇIKARILMASI TALEBİ
Sahloul, doktor meslektaşları ile Suriye'ye defalarca gittiklerini ve bombalar nedeniyle uzuvları parçalanmış, psikolojileri bozulmuş çocukları gördüğünü anlatarak, okul çağındaki 5 milyon çocuğun eğitimden mahrum kaldığını, en temel imkanlardan uzak olarak "kayıp bir nesil" yetiştiğini söyledi.
Bu neslin kendilerine destek vermediği için tüm dünyaya "kızgın" bir şekilde büyüyeceğini ifade eden Sahloul, "Bütün bunlar, bizim, BM'nin ve uluslararası toplumun gözleri önünde gerçekleşiyor" dedi.
Suriyeli çocuklar için BM'yi harekete geçmeye de çağıran Sahloul, "Bugün bin 736 imza topladığımız ve Suriye'deki tüm çocuklara engelsiz bir şekilde insani yardım ulaştırılmasına ilişkin BMGK kararı çıkarılmasını isteyen dilekçeyi BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power'a sunacağım. Ardından da Rusya ve Çin'in bu insani karar tasarısını veto etmemesi için dua edeceğiz" diye konuştu.
"KENTLERİ KUŞATMA HUKUK İHLALİ"
İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Kenneth Roth da Esed rejiminin sadece muhalefetle savaşmadığını aynı zamanda muhalefet tarafında bulunan sivillere de ağır silahlarla saldırdığını söyledi.
Rejimin kuşatma altına aldığı kentlere gıda ve gündelik yaşam için gerekli maddelerin girişine izin vermediğini vurgulayan Roth, "Uluslararası hukuk, sivillerin insani ihtiyaçlarını karşılamalarının engellenmesini yasaklar. Şehirlere giriş çıkışları tamamen engellemek uluslararası hukukun çiğnenmesidir" dedi.
Rusya'nın BMGK'da atılabilecek adımları engelleyerek, çocuklara insani yardım ulaştırılmasını sağlayacak önlemleri de engellediğini ifade eden Roth, BM'den biran önce harekete geçmesini istedi.
KAMPANYAYI ÜNLÜ TOPLUMBİLİMCİLER DE DESTEKLİYOR
Suriye doğumlu aktivist ve Arkansas Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Mohja Kahf ise rejimin açlığı bir savaş silahı olarak kullandığını vurgulayarak, herkesi açlık grevi kampanyasına katılmaya çağırdı.
Kahf, kampanyayı bir çok akademisyen, filozof, sanatçı ve yazarın desteklediğini de kaydederek, bunlar arasında ünlü toplumbilimciler Jürgen Habermas, Slavoj Zizek, Seyla Benhabib, Simon Critchley ve Noam Chomsky, şairler Andrei Codrescu, Carolyn Forche, Martin Espada, Marilyn Hacker'ın da yer aldığını söyledi.
Kahf, 22 Ocak'a kadar devam edecek açlık grevi kampanyası ile insani yardım için BMGK kararı çıkarılmasını, şehirlerdeki kuşatmaların kaldırılmasını ve Suriyeli çocuklar ile dayanışma içinde olunmasını istediklerini belirtti.
22 Ocak'a kadar herkesi bir gün açlık grevi yapmaya çağırdıklarını kaydeden Kahf, kampanya kapsamında New York'tan Madrid'e, Dublin'den Londra'ya ve bir çok Arab ülkesinde gönüllülerin kampanyaya katılacağını dile getirdi.
Kahf, açlık grevi kampanyasına katılmak isteyenlerin #SyriaHungerDay Facebook adresini ziyaret ederek ve [email protected] adresine bilgilerini göndererek kampanyada yer alabileceklerini ifade etti.(tak)