Sütte ‘zam’ tartışması… 2.87 TL’ye maliyet 5 TL’ye satış
Koop-Süt ürünlerine bir ay arayla ikinci zammın yapılması kamuoyunda tartışma yarattı
Ayşe GÜLER
Koop-Süt ürünlerine 1 ay arayla ikinci zammın yapılması kamuoyunda tartışma yarattı.
Süpermarket İşletmecileri bugün hem elektrik hem de süt ürünleri fiyatlarına yapılan zammı görüşmek üzere bir araya gelme kararı aldı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Koop-Süt’e içme sütün 1.87 TL’ye satıldığını, kurumun 1 TL’ye de ambalaj giderlerinin bulunduğunu kaydederek, marketlere önerilen satış fiyatının ise 5 TL olduğunun altını çizdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Şahali, “Bu durum, yüksek işletme maliyeti ve kâr marjı olduğuna işarettir” dedi.
Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu ise kurumun Tarım Bakanlığı ile bir ilgisi olmadığını, şirketin ayakta kalması için çabaladıklarını belirterek, “Tarım Bakanı’nın söyledikleri kendisini bağlar. Ben bu şirketin genel müdürüyüm, şirketin ayakta kalması için uğraşıyorum” dedi.
Yücesoylu, bakanlığın 50 kuruşluk sübvansiye desteğini kaldırdığını, buna rağmen fiyatlara 15 kuruşluk zam yaptıklarını, ‘35 kuruşu sineye çektiklerini’ dile getirdi.
Öte yandan fiyatlardaki değişikliği değerlendiren Süpermarket İşletmecileri Platformu Başkanı, Devpa Süpermarket Sahibi Tansel Nizam, süt fiyatlarına yapılan zammın yanlış olduğunu ifade ederek, devletin 100 çeşit temel gıda ve temizlik ürünü fiyatını sübvansiye etmesi gerektiğini vurguladı.
Tarım Bakanı Şahali: “Sütü 1.87 TL’ye satın alıyor, 1 TL’ye de paketliyorlar… Önerilen satış fiyatı ise 5 TL”…
İLGİLİ TARAFLAR NE DÜŞÜNÜYOR?
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali:
“Yüksek işletme maliyeti ve kar marjı var”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Koop-Süt’e içme sütün 1.87 TL’ye satıldığını, 1 TL’ye de ambalaj giderlerinin bulunduğunu kaydederek, marketlere önerilen satış fiyatının ise 5 TL olduğunun altını çizdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Şahali, “Bu durum, yüksek işletme maliyeti ve kar marjı olduğuna işarettir” dedi.
Öte yandan Koop-Süt’ün birden çok ortağı olan bir işletme olduğunu belirten Şahali, bu nedenle de fiyatların devlet tarafından belirlenmediğini vurguladı
Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu ise kurumun Tarım Bakanlığı ile bir ilgisi olmadığını, şirketin ayakta kalması için çabaladıklarını belirtti.
Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu:
“Şirketin ayakta kalması için uğraşıyorum”
Koop-Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu ise kurumun Tarım Bakanlığı ile bir ilgisi olmadığını, şirketin ayakta kalması için çabaladıklarını belirterek, “Tarım Bakanı’nın söyledikleri kendisini bağlar. Ben bu şirketin genel müdürüyüm, şirketin ayakta kalması için uğraşıyorum” dedi.
Yücesoylu, bakanlığın 50 kuruşluk sübvansiye desteğini kaldırdığını, buna rağmen fiyatlara 15 kuruşluk zam yaptıklarını, ‘35 kuruşa sineye çektiklerini’ dile getirdi.
Fiyat değişikliği öncesinde Başbakanlık’ta Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin de katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini de söyleyen Yücesoylu, “Başbakanlıkta yapılan toplantıda, Müsteşar maliyetlerimizin doğru olduğu, abartı bir şey olmadığını tespit etti. Bu konuda bir şey olmadığını söyledi.” şeklinde konuştu.
Yücesoylu, fiyatlarla ilgili bir karmaşa yaşandığını, bu durumun da sosyal medya nedeniyle ortaya çıktığını kaydetti.
Süpermarket İşletmecileri Platformu Başkanı, Devpa Süpermarket Sahibi Tansel Nizam:
“Süt zammı yanlış, halk, sendikalar boykot etsin…”
Fiyatlardaki değişikliği değerlendiren Süpermarket İşletmecileri Platformu Başkanı, Devpa Süpermarket Sahibi Tansel Nizam, bugün hem süt, hem de elektriğe yapılan zamları görüşmek üzere market işletmelerinin bir araya geleceğini söyledi.
Nizam, vatandaşların yüzde 70 ihtiyacını karşılayan, 100 çeşit temel gıda ve temizlik fiyatının devlet tarafından sübvansiye edilmesi gerektiğini vurguladı.
Aynı şekilde dar gelirli aileleri rahatlatmak için elektrikte de belli oranın üzerindeki tüketimlerle ilgili artış yapılmasının doğru bir adım olacağını belirten Nizam, halkın alım gücünün yarı yarıya düştüğünü dile getirdi.
Nizam, süt fiyatlarına yapılan zammın yanlış olduğunu ifade ederek, “Vatandaşlar, sütü, hellimi uygun fiyata alsın… Sigara, alkol lüks tüketim, bunlardan vergi alınabilir” dedi.
Bu konuda market işletmecilerinin sektör olarak yapabileceği bir şeyi olmadığını belirten Nizam, “Boykota gitsek, halk sütsüz kalacak. Halk, sendika boykot etsin…” şeklinde konuştu.
Nizam, hükümetin ihraç edilen hellim ürünlerine belli miktarda teşvik verdiğini aktararak, bu uygulamadan geri adım atılması gerektiğini kaydetti.
“Ekonomi kazaya uğradı. Bir kase yoğurt 15 TL oldu. Tedarikçi peşin ediyor. Satışların yüzde 60’ı kredi kartı ile…” diyen Nizam, “eskiden 50 bin TL elektrik faturası ödeyen market, şimdi 80 bin TL ödüyor. Buzluk ürünlerinin yüzde 20 maliyeti var…” dedi.