1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Taçoy: “Milletvekili maaşları yetersiz”
Taçoy: “Milletvekili maaşları yetersiz”

Taçoy: “Milletvekili maaşları yetersiz”

Bütçe görüşmelerinin bu sabaha yansıyan kısmında, özellikle UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un ‘Milletvekili maaşlarının yetersiz’ olduğuna ilişkin açıklaması dikkat çekti

A+A-

 

Bütçe görüşmelerinin bu sabaha yansıyan kısmında, özellikle UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un ‘Milletvekili maaşlarının yetersiz’ olduğuna ilişkin açıklaması dikkat çekti.

Cumhuriyet Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından 37 milyon 756 bin 600 TL’lik Cumhuriyet Meclisi ve 134 milyon 839 bin 500 TL’lik Başbakanlık bütçeleri de görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

 

 

 

Cumhuriyet Meclisi’nde Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından 37 milyon 756 bin 600 TL’lik Cumhuriyet Meclisi ve 134 milyon 839 bin 500 TL’lik Başbakanlık bütçeleri de görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Dün sabah başlayıp bu sabah saatlerine kadar devam eden Genel Kurul’un bütçe maratonunda Cumhurbaşkanlığı bütçesinin ardından Meclis Başkanlığı bütçesi ele alındı.

Bütçe görüşmelerinin bu sabaha yansıyan kısmında, özellikle UBP Milletvekili Hasan Taçoy’un ‘Milletvekili maaşlarının yetersiz’ olduğuna ilişkin açıklaması dikkat çekti.

 

 


 

Berova: İç tüzük tadilinde hata yapıldı

 

 

Cumhuriyet Meclisi bütçesi konusunda ilk sözü alan UBP Milletvekili Özdemir Berova, egemenliğin temsil edildiği Meclis’te yönetim adına çok şeyler değiştiğini ve Meclis İç Tüzüğü tadilinde Meclis’in gücünü tutan partilerin güç temsiliyeti konusunda bir hata yapıldığını ileri sürdü.

Hükümetin devamını sağlamak adına ilkesel değerlere karşıt birçok konunun kabul edildiğini savunan Berova, bunun en son örneğinin Meclis İç Tüzüğü’nün değiştirilmesi adına verilen önergede görüldüğünü kaydetti.

Bu konun meclisin iç düzeni ve teamülleri bozmak adına önemli bir örnek olduğunu söyleyen Berova, Meclis’in fiziksel olarak iyileştirilmesi adına yapılacak birçok iş varken, bunlarla uğraşılmasını eleştirdi.

Meclis’in üst kademe yöneticilerinin değiştirilmesini ve 4 kişinin görevden alınmasını da eleştiren Berova, durumun Meclis çalışma düzeninde sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

 


 

 

Taçoy: Milletvekili maaşları yetersiz

 

 

UBP Milletvekili Hasan Taçoy, iç tüzük değişikliğiyle ne yapılmak istendiğini, Meclis’in daha iyi mi çalışacağının sorgulanması gerektiğini kaydetti.

 

Taçoy, Meclis İdare Amiri’nin görevinin önemine dikkat çekerek, milletvekili maaşlarından yapılan kesintilere değinerek, maaşlarının yetersiz olduğunu dile getirdi.

Taçoy, yapılan bütçedeki aksaklıklar ve eksikliklerin dikkate alınması gerektiğini de ifade ederek, bütçede, Meclis araçlarına servis yaptırılacak kadar bütçe ayrılmadığını vurguladı.

Uluslararası temasların geliştirilmesi gerektiği konusuna da işaret eden Taçoy, bunun başarılmasının önemini vurguladı.

 


 

 

Arıklı: Hükümet içi pazarlıklara alet edilmesi hoş değil

 

 

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, bir iç tüzük değişikliği yapılarak Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın görevini Hüseyin Angolemli’ye bırakmasını, bu konun hükümet içi pazarlıklara alet edilmesini hoş görmediklerini söyledi.

Meclis üst kademe yöneticilerinde yapılan değişikliği de eleştiren Arıklı, bu iki konuda eleştirilerde bulundu.

Arıklı, bütçenin geneline YDP olarak hayır oyu vereceklerini, ancak kendi faaliyet gösterdikleri kurum olan Meclis bütçesine olumlu oy vereceklerini açıkladı.

 


 

 

Gündüz: Meclis modifiye değil, tek elden revize edilmeli

 

UBP Milletvekili Menteş Gündüz de, Meclis’te çalışan herkese teşekkür ederek, çok meşakkatli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çalışılan ortamda huzur tesis edilemezse, başarının da olamayacağına işaret eden Gündüz, Meclis’in fiziki ortamına değinerek, Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra en önemli kurum olan Meclis’in yeniden revize edilmesi gerektiğini vurguladı.

KKTC’nin eskisi gibi olmadığını, gelişen ve değişen koşullara bağlı olarak her şeyin değiştiğine işaret eden Gündüz, neyin, ne zaman, ne şekilde yapılacağının belli olmadığını dolayısıyla, Meclis’in ve çalışanların güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Bütçede hizmet içi eğitim kaleminin sıfır olduğuna dikkat çeken Gündüz, Meclis İç Tüzüğü’nün ciddi anlamda değişmesi gerektiğini, bu konuda herkesin özveriyle çalışarak, yasal boşluğa imkan verilmeden değişikliğin yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Meclis’te istenmeyen tatsız olayların yaşandığını da anımsatan Gündüz, güvenlik zafiyetine işaret etti.

Meclis’in her gün çalıştırılması gerektiğini ifade eden Gündüz, milletvekillerine ofis verilerek, vatandaş kabulünün yapılabilmesi gerektiğini kaydetti.

Gündüz, Meclis’in modifiye değil, tek elden revize edilmesi gerektiğini vurgulayarak Meclis bütçesinin yeterli olmadığının açıkça görüldüğünü belirtti.

 


 

 

Üstel: Akıncı da aynı eleştirileri alıyor

 

Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Ünal Üstel konuşmasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın milletvekili olduğu dönemde, Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i bilgilendirmemesinden şikayetçi olduğunu anımsatarak, şimdi ise kendisinin aynı eleştirileri aldığını kaydetti.

Meclis’in KKTC’nin yasama organı olduğuna işaret eden Üstel, Meclis’te yapılan tüzük değişikliğini değerlendirirken, başkanlık kürsüsüne ve başkan yardımcılığına çıkan kişilerin parti rozetlerini bir kenara koyarak, herkese aynı mesafede kalması gerektiğine inanç belirtti.

Hükümetin oluşturulmasının ardından geçen 10 aylık sürede Meclis Başkanı’nın değişip değişmeyeceği tartışmalarının sürdüğüne işaret eden Üstel, bu durumu eleştirdi.

Meclis’in fiziki yapısının iyileştirilmesi ihtiyacına işaret eden Üstel, Meclis’in bazı bölümlerinde iyileştirilmesi için ayrılan kaynağın yeterli olmasını temenni etti.

Üstel, Meclis üst kademe yöneticilerinde yapılan değişikliği de eleştirerek, yasaların oluşturulduğu bir merkezde yapılacak değişikliklerin iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Üstel, Cumhuriyet Meclisi bütçesinin yeterli olmadığı görüşünü aktararak, 2020’de daha iyi bütçe ve daha iyi bir Meclis görme temennisinde bulundu.

 


 

 

Genç: “Ana muhalefet partisi divan katip üyesi görevini yapmıyor”

 

HP Milletvekili Mesut Genç de, iç tüzüğün çok açık ve net olduğunu vurgulayarak, yaptıkları önerinin iç tüzüğün 178. maddesine göre, hukuk komitesine danışılarak yapıldığını belirtti.

Genç, bir hukuk devleti olan KKTC’nin, Anayasa ve yasalara göre yönetildiğini kaydetti, herhangi bir milletvekilinin teamüller çerçevesinde yönetilmesinin mümkün olmadığına işaret etti.

Genç, iç tüzüğe göre hareket edeceklerini ve öneri konusunda milletvekillerinin fikirlerinin alınacağını kaydetti.

Divan katipliği konusunda sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Genç, ana muhalefet partisi divan katip üyesinin görevini yapmadığını savundu.

 


 

 

Hamzaoğluları: Erhürman ve bazı vekillerin yayınlarında sesler ile oynanıyor

 

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğluları da, Meclise girdiği günden bu yana çok şeyler değiştiğini ve Meclis’te iyileştirmelerin yapıldığını söyledi.

Bugün bütçe görüşmeleri başladığından bu yana UBP katibinin Meclis’te olmamasını da eleştiren Hamzaoğluları, Başbakan Tufan Erhürman ve bazı milletvekillerinin yayınlardaki sesleri ile oynandığını ileri sürdü.

Seslerle kimin oynadığını merak ettiğini belirten Hamzaoğluları, “Her yerde küçük krallıklar vardır ve bunların yıkılması lazımdır” dedi.

 


 

 

Meclis Başkanı Uluçay: “Meclis’in daha iyi çalışması için herkes üzerine düşeni yapıyor”

 

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay da eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, Meclis’le ilgili değinilen konulara teşekkür etti.

Meclis çalışanlarına da teşekkür eden Uluçay, Meclis’in daha iyi çalışması hususunda herkesin üzerine düşen görevi yaptığını ve yapmaya devam ettiğini söyledi.

Kurumsal yapı konusunda, atanan 3 bürokratın yıllardır Meclis’te görev alan insanlar olduğunu vurgulayan Uluçay, dış ilişkiler konusunda ise Dışişleri Bakanlığı’nda yıllarca görev yapmış bir kişinin atandığını anımsattı ve bu konularda daha önce açıklama yaptığına işaret etti.

Uluçay, Meclis’in fiziki anlamda binasına bakıldığında, milletvekillerine yeter kapasitesi olmadığının yıllardır söylendiğini belirterek, yapılması planlananlar konusunda bilgi verdi.

Bina ile ilgili bir takım tamiratlar başlattıklarını açıklayarak bu konularda bilgiler veren Uluçay, güvenlik konusunda da gerekli kararın alındığını ve kartlı sisteme geçiş için öngörüleri bulunduğunu aktardı.

Meclis’in daha huzurlu çalışması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Uluçay, bundan sonra da yapmaya devem edeceklerini kaydetti.

Bundan sonraki zamanlarda divan günlerini, haftanın belli bir gününe endeksleme kararı aldıklarını söyleyen Uluçay, Meclis’in en önemli görevinin yasama olduğunu, bunun için komitelerin daha etkin çalışıp verimli olmasının önemli olduğu görüşünden yola çıkarak yapılacakları değerlendirileceklerini söyledi.

Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, bundan sonraki süreçte hizmet içi eğitimlere önem vereceklerini ifade ederek, bundan sonraki dönemde gerekli organizasyonları hayata geçireceklerini belirtti. Konuşmaların ardından Meclis Başkanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Bu haber toplam 3189 defa okunmuştur
İlgili Haberler