1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. TALAT GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
TALAT GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

TALAT GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunmasına yönelik sürdürülen görüşmelerden anlaşma çıkmasına yönelik ümitlenmenin mümkün olmadığını, çünkü taraflarda herhangi bir heyecan görmediğini söyledi. Talat’ın ofisi

A+A-

 

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunmasına yönelik sürdürülen görüşmelerden anlaşma çıkmasına yönelik ümitlenmenin mümkün olmadığını, çünkü taraflarda herhangi bir heyecan görmediğini söyledi.

Talat’ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, dün akşam Ada TV’de bir programa katılan Talat, geçmişte görüşmeleri kendisi sürdürürken zaman zaman Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile müzakereleri baş başa da sürdürdüğünü anlattı. Talat, bugün ise görüşmelerde tamamen resmi bir havanın yaratıldığını ve zamanın çoğunun tercümelere harcandığını ifade etti.

Varılacak anlaşmada, toprak konusunun önemli olduğunu, ancak zaman geçtikçe toprak konusundaki değişimin de zorlaştığını belirten Talat, başkanlık sisteminin yararlı olduğunu yineledi.

Talat, Kıbrıs Türk tarafının çözüm arayışı içinde olması ve daha fazla çaba göstermesi gerektiğini belirterek, “Rum tarafından öyle bir çabanın gösterilmesi beklenemez” dedi.

Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun köy gezilerinde “toprak tavizi verip vermeyeceği” sorularına karşılık “o raddeye geldiğinde vermeyeceğini” söylediğine dair iddialar olduğunu da ifade etti.

Talat, Türk tarafının görüşmelerden uluslararası konferans kararının çıkması beklentisi içinde olduğunu, ancak bunun mümkün görülmediğini de savundu.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bilinen gerçeğin toprak konusunda taviz verileceği olduğunu kaydederek, ancak şimdi kendisinin müzakereci olmadığını, dolayısıyla konu hakkında bir şey söylemenin de doğru olmadığını ifade etti. Talat, esas sorumluluğun şimdiki müzakerecide ve onun heyetinde olduğunu kaydetti.

Talat, toprak değişimi konusunda “taviz vermeyeceğim” demenin doğru olmadığını, ancak zaman geçtikçe, yatırım yapıldıkça toprak değişiminin de zorlaştığının bir gerçeklik olduğunu belitti.

Mehmet Ali Talat, siyasette herhangi bir misyon yüklenmediğini, medyanın kendine tanıdığı olanaklar vasıtasıyla görüşlerini kamuoyuna aktardığını anlatarak, günü geldiğinde eğer bir misyon yüklenme göreviyle karşı karşıya kalırsa bunu o zaman değerlendireceğini kaydetti.

Polisin mutlaka çağdaş bir yapıya kavuşturulması gerektiğini de belirterek, polisin sivil idareye bağlanırken dikkatli davranılmasını isteyen Talat, yasal düzenlemelerin de buna göre yapılarak polisin, halkın gurur duyacağı bir yapıya ve çağdaşlığa kavuşturulmasını arzu ettiğini söyledi.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, zaman zaman bazı olayların kamuoyuna yansıdığını, insanların cinsel yönelimlerinin teşhir edildiğini, bunların doğru olmadığını da anlatarak, İngiliz döneminden kalma yasaların kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Üçlü kararnameleri de “çok kötü” diye değerlendiren Talat, bu konuda hükümetlerin kendi ekiplerini kurabileceklerini söyledi, ancak devletin omurgasını bozmamaları gerektiği üzerinde durdu. Talat “Devletin işlerini yürüten kadrolar partizanca elden ele atılmamalıdır” dedi.

NERDEN BULDUN?

Talat, “nerden buldun” konulu yasal düzenlemenin çok konuşulduğunu, bu konuda yasal düzeleme yapma yönüne gidilebileceğini ancak bu yapılırken “çok dikkatli” olunmasını, insanları rencide edecek durumların yaratılmaması gerekliliği üzerinde durdu. Talat, bu konunun esasen Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla (mülkiyet açısından) dolaylı olarak gerçekleştirilebileceğini de söyledi.

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bir soru üzerine, kendisinin ailesinden kalma gayrı menkulleri olduğunu belirtirken, Eroğlu ile ilgili bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti. Talat, ancak siyasilerin sahne önünde olduklarını ve bu konularda kamuoyuna tatmin edici açıklamalarda bulunmalarının doğru olacağını anlattı.

Kıta Sahanlığı Anlaşması konusundaki görüşlerini de yineleyen Talat, yapılan anlaşmanın yanlış olduğunu kaydetti. Talat, “Kıbrıs Türk tarafının ne sismik araştırma, ne sondaj yapacak durumu olduğuna göre, Türkiye’den yardım istenebilir ve bu çerçevede Türkiye ile bir işbirliği anlaşmasına gidilebilirdi” dedi.

MUTLU İNSAN YOK

Talat bir başka soruyu, “ülkede mutlu bir insan görmediğini” söyleyerek yanıtladı. Talat, insanların adeta travma geçirdiğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bile mutlu olmadığını; onun hükümetten, hükümetin de ondan memnun olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun “siyasi perspektifi gereği dünyalı olmadığını” ileri süren Talat, “O dünyalı değil, Sarayönülüdür” dedi. Talat, Eroğlu’nun ancak Cumhurbaşkanı olduktan sonra uluslararası temasları olduğunu iddia ederek, bunları da “metazori” yaptığını savundu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi üzerine görüşlerini de açıklayan Talat, Başkanlık sisteminin daha iyi olduğunu, ülke yönetimini partizanlıklardan uzak yürütmek anlamına da gelebileceğini söyleyerek “Bu bakımdan yararlı olur diye düşünüyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1660 defa okunmuştur