1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Talat: “Kolej sınavları kalıcı hasar oluşturuyor”
Talat: “Kolej sınavları kalıcı hasar oluşturuyor”

Talat: “Kolej sınavları kalıcı hasar oluşturuyor”

“Kraldan çok kralcılık yaklaşımı, ilginç bir durum. Ana vatanında kalkan bir ‘ant’, ondan kopyalayan bir yerde nasıl kaldırılmaz. Yani kaynağı kendisi kaldırmış

A+A-

Eğitim Bakanlığı görevinde de bulunmuş, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kolej sınavlarını sürdürmenin bir “popülizm” olduğunu belirterek, “Çocuklar üzerinde kalıcı hasar oluşuyor, yazıktır, günahtır” dedi.

Talat, Kanal Sim’de yayımlanan ‘Bilimsel Eğitim’ programına katılarak, Salih Sarpten ve Barış Uzunahmet’in sorularını yanıtladı.
“Kolej sınavlarını talep eden çocuklar değil ailelerdir” diyen Talat, hem UBP hem de DP’nin her seferinde kaldırılan kolej sınavlarını geri getirdiğini anımsatarak, “Bu iki parti ne yazık ki popülizme yenik düşüyor. UBP ile DP’nin eğitime yaklaşımı bilimsel temelden çok uzaktır. Kolej sınavları çocuklar üzerinde kalıcı hasar oluşturuyor, yazıktır, günahtır” diye konuştu.
Devletin görevinin “kitle eğitimi” olduğunu vurgulayan Talat, “Devletin görevi ayrıcalıklı eğitim olamaz, özel seçilmiş çocukları eğitmek olamaz, devlet, kaliteli ve çağdaş, bilimsel temelde kitle eğitimi yapar” dedi.

“Rumca dersleri önemli”

Eğitim Şurası kararlarına da dikkat çeken Mehmet Ali Talat, “Bu kararların uygulanması siyasi otoritenin kabiliyetiyle ilgilidir” görüşünü ortaya koydu.
“Okullarımızca Rumca eğitim verilmesi çok önemli bir karardı ve uygulanabilir” diyen Talat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Barış kültürü için de son derece önemli bir adım olur. Ayrıca çözüm sonrası süreç için de çok önemli. Bu konu, Kıbrıslı Rum liderliğine öneri olarak da götürülebilir. Çok yakın zamanda bu öneriyi Kıbrıslı Rum lidere açtığımda, olumlu yaklaştı. Karşılıklı uygulanması önemli…”

“ ‘Andımız’ı ana kaynak kaldırdı”

Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği en son şura kararlarından “andımızın kaldırılması” önerisine yönelik olarak ise Mehmet Ali Talat şunları söyledi:
“Kraldan çok kralcılık yaklaşımı, ilginç bir durum. Ana vatanında kalkan bir ‘ant’, ondan kopyalayan bir yerde nasıl kaldırılmaz. Yani kaynağı kendisi kaldırmış. Çünkü İngiliz’i de var, farklı ülkeden insanı da var. En nihayetinde, bu uygulama, kendi ana vatanında karar vermiş, kaldırılmış. Burada niye ısrar ediyorlar, anlamıyorum.”

-----------------------------------------------------

İki önemli adım

Eğitim eski Bakanlarından, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eğitim sisteminde mutlaka atılması gereken iki adımı ise şöyle yorumladı:
“Eğitim sistemimizde atılması gereken en önemli iki adım, birincisi eğitimi sınav odaklı olmaktan çıkarmak, ikincisi de tam güne yaymaktır. Birinci adım yeterince halk desteğine sahip değil. Çünkü ilgili yaş grubu velilileri, kendi çocuğunu potansiyel kolejli görüyor. Bir de yanlış bir inanış var ki, koleje giden çocukların su derece İngilizce konuştuğuna inanılıyor. Eğer böylesi bir halk desteği olmasaydı, UBP ile DP her fırsatta bu sınavları geri getiremezdi. Tam gün eğitim ise halk desteğine sahip ancak sendikalar yeterli desteği vermiyor. Siyasi cesaret gösterseniz ve tam gün eğitim kararı alabilseniz dahi karşılaşacağınız eylemlerle, eğitim durma noktasına gelecek. Tam gün eğitim engellenirken sendikacı arkadaşlarımız dahi kendi çocuklarını özel okullarda okutuyor. Çok üzülüyorum çünkü kader birliği yaptığımız, çözüm yanlısı, ilerici bu insanlar, eğitimdeki bu gelişmeler karşısında aynı duruşu sergilemiyor”

‘Üniversitelerde kalite artırılmalı’

Üniversitelerin ülkemizde ‘bilim üretmek’ amacıyla değil ‘ticari hedeflerle’ kurulduğunu anlatan Mehmet Ali Talat, bu veri üzerinden ilerleyerek “kaliteyi artırma” yönünde adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Üniversitelerde kalitenin artmasının çok önemli eğitimcilerle paralel olduğunu da anlatan Talat, “Üniversitelerde kalite artıkça, öğrenci harçları da artacaktır. Oysa bizim öğrenci potansiyelimize bakınca, öğrenci harçlarını çok artırma şansımız olmadığını görüyoruz. Gerçeklerimiz de var” şeklinde konuştu.
“İnsanlar artık lise bitirir gibi üniversite bitiriyor” diyen Talat, kimi üniversitelerin kaliteyi yükseltmek gibi hedeflerinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1871 defa okunmuştur