Talat yeniden başkanı adayı olacak mı?
Delege yerine üye… Seçimle gelinen görevlerde süre sınırlaması üye olacaklar için eğitim şartı… Cinsiyet kotası yüzde 30’dan 40’a... Genel başkan, ilçe, bucak ve ocak başkanlarının görev süresi ardışık 9 yılla; milletvekillerinin görev süresi en az 12 yı
Kıbrıs Türk siyasetinde faaliyetteki en eski siyasi parti olan ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), 22 Mayıs’ta yapacağı tüzük kurultayıyla delege sisteminden üyelik sistemine geçmeyi; seçimle gelinen tüm görevlerde de süre sınırlamasını öngörüyor.
Tüzük değişiklik önerileri arasında CTP’ye üyelik için parti tarafından hazırlanacak bir eğitim programını tamamlama şartı da var.
Parti meclisinin onayladığı tüzük değişiklik önerilerinin görüşülüp oylanması gündemiyle toplanacak CTP Kurultayı, 22 Mayıs Pazar günü saat 13.00’te Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.
Yeni tüzük maddeleri onaylanırsa ilk olarak ocak örgütlerinin ve ardından ilçelerin kongrelerinde uygulanacak; ardından da kasım ayında yapılacak olağan kurultayda genel başkanlığa ve parti organlarına kimlerin seçileceğini delegeler değil üyeler belirleyecek.
PARTİ SÖZCÜLÜĞÜ UYGULAMASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Cinsiyet kotasının yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarılmasını da düzenleyen tüzük değişikliklerinden biri de parti sözcülüğü uygulamasına geçilmesi olacak.
CTP Tüzüğü’nde öngörülen değişiklikler, üyelerin en az salt çoğunluğunun onayını alırsa uygulamaya girecek.
Halen 7 bin 300 civarında üyesi ve 1100 civarında delegesi bulunan CTP, son tüzük değişikliğini 14 Kasım 2009’da yapmıştı. CTP’de olağan kurultaylar 3 yılda bir yapılıyor.
Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimi, Türkiye’de ise AK Parti kongresiyle aynı güne denk gelen CTP Tüzük Kurultayı’nın tarihinin çok önceden belirlendiği kaydedildi.
TALAT: “ÜYE SİSTEMİ BENİM MANİFESTOMDA VARDI”
Genel Başkan Mehmet Ali Talat, tüzük değişiklikleriyle siyasetteki yozlaşmayı önlemeyi, seçilecek kişiler için tercih sebebinin ilişkiler değil, görüşler olmasını sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Talat, 22 Mayıs’ta yapılacak tüzük değişiklilerinden en önemlisinin üye sistemine geçilmesi olacağını belirtti. Tüm seçimlerin üyelerce yapılacağını kaydeden Talat, kendisinin genel başkanlık için aday olduğu kurultaydaki manifestosunda da bunun yer aldığını
hatırlattı.
DİSİPLİN KONULARI DÜZENLENDİ
Görev sürelerine kısıtlamalar ve son yıllarda yaşadıkları disiplinle ilgili sıkıntılar nedeniyle bu konudaki maddelerde daha açığa kavuşturulmuş düzenlemeler yapıldığını belirten Talat, “Yani nelerin disiplin suçu olduğunu, nelerin yapılmaması gerektiğini ve yapıldığı taktirde de nasıl bir yaptırımla karşılaşılacağı belirlendi” dedi.
Mehmet Ali Talat, tüzük değişikliklerinin uzun süredir gündemde olduğunu kaydederek “Amaç yeni bir motivasyon ve heyecan yaratarak, parti örgütlerini yeni şartlarda oluşturmak ve partinin yoluna devam etmesidir” diye konuştu.
“KURULTAY ERKENE ALINABİLİR”
Tüzük kurultayının ardından ocak kongreleri yapılacağını, ocaklarda zaten üyelerin oy kullandığını; daha sonra ilçe kongrelerinin ilk kez üyelerle yapılacağını anlatan Talat, 12-13 Kasım’da öngörülen olağan kurultayda da üyelerin oy vereceğini; kongreler tamamlanırsa kurultayın bir süre erkene alınabileceğini söyledi.
“ÇAĞDAŞ PARTİ ANLAYIŞI”
CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, öngörülen tüzük değişiklikleriyle, çağdaş bir parti anlayışının geleceğini, üyelerin parti çalışmalarına katılımının artacağını, siyaseti yozlaştıran delege sisteminin ortadan kalkacağını vurguladı. Talat, özetle şöyle devam etti:
“Seçimlere katılacak olanların faaliyeti, az sayıda oldukları için delegeleri ikna etmek, onları etkilemek üzerine değil; politikalarını daha geniş anlatarak üyelerden destek isteme biçimine dönüşecek. Bu da bizim için son derece önemli olacak. Ben buna çok önem veriyorum. İnsanların teker teker delegeleri arayarak oy istemesi yerine ‘ben şunu düşünüyorum’ diyerek oy istemesine yol
açacak. Dolayısıyla yapılacak geniş kitle toplantılarında adaylar çıkıp görüşlerini ortaya koyacak.
Adayların tercih sebebi artık görüşleri olacak, ilişkileri değil… Bunlar önemlidir diye düşünüyorum. Bunun, yozlaşmayı, parti içi bölünme ve çatışmaları da engelleyeceğini düşünüyorum. Çünkü delege üzerinden yapılan yarışlar, parti içinde bölünme ve çatışmaları geliştirdi, artırdı; bunların önüne geçmiş olacağız.”
CTP Genel Başkanı Talat, bir soru üzerine manifestosunda da yer alan üyelik sistemiyle hedefinin, partinin, siyasette örnekleri görülen entrikalara doğru meyletmesini engellemek olduğunu söyledi.
Talat, delege seçiminin aslında parti içinde heyecan ve hareketlenme yarattığını ancak verdiği zararın daha fazla olduğunu belirterek “Onun için üyelik sistemini tercih ettim” dedi.
“ÜYELER SİYASİ BİR EĞİTİMDEN GEÇECEK”
Bir başka soruya karşılık, kamu görevlilerine siyaset yasağının büyük sıkıntı olduğunu, bunun değişmesini istediklerini kaydeden Mehmet Ali Talat, kamu görevlilerinin de toplumun aydın kesimi olduğunu vurguladı.
Üye anlayışlarının farklı olduğunu; “gelin üye olun” demediklerini; üye olacaklara eğitim toplantılarına katılma şartı getirileceğini kaydeden Talat, böylece üyelerin siyasi bir eğitimden geçeceğini anlattı.
Talat, üyelerin seçme seçilme hakkını elde edebilmesi için aidat ödeme koşulunu da yerine getirmesi gerekeceğini söyledi.
YENİDEN BAŞKAN ADAYI OLACAK MI?
CTP Genel Başkanı Talat, kasım ayında yapılacak kurultayda genel başkanlığa aday olup olmayacağı sorusuna karşılık ise değerlendirme ve istişarelerinin devam ettiğini belirtti. Kurullarda da konuşacaklarını kaydeden Talat, temas ettiği bazı kişiler olduğunu söyledi.
Talat, başkanlık için adaylığa “ben isterim veya ben istemem” diyerek değil, parti içi durum, siyasi ortam, ülkenin siyasi yapısı ve şartlarını değerlendirerek karar vermek zorunda olduğunu vurguladı.
Mehmet Ali Talat, “Nasıl ki tüm bunları değerlendirerek döndüm, devam edeceksem de, etmeyeceksem de bunları değerlendirerek karar vermek durumundayım. Benim kitabım böyledir” diye konuştu.
SORAKIN: “HEDEF DOĞRUDAN DEMOKRASİNİN İŞLETİLMESİ”
CTP Örgüt Sekreteri Erdoğan Sorakın da, parti tüzüğünde öngörülen delege sisteminden üye sistemine geçiş değişikliğiyle, doğrudan demokrasinin işletilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Sorakın, milletvekili ve belediye başkanlarının doğal parti meclisi üyeliğine son verileceğini; parti meclisi seçimine girmeyen milletvekili ve belediye başkanlarının gözlemci üye olabileceğini ancak oy hakları bulunmayacağını anlattı.
CTP Örgüt Sekreteri Erdoğan Sorakın, Parti Meclisi üye sayısının 40’tan 65’e çıkacağını; kadın ve gençlik örgütü başkanlarının MYK’nın doğal üyesi olacağını ifade etti.
GÖREVLERE SÜRE SINIRI
Sorakın, ocak başkanı, bucak başkanı ve parti başkanının görev sürelerinin ardışık 9 yılla; milletvekilliğinin en az 12 yıl olmak şartıyla 3 dönemle ve belediye başkanlığının da 3 dönemle sınırlandırılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Erdoğan Sorakın, tüm organlarda cinsiyet kotasının yüzde 30’dan 40’a çıkarılmasının da kurultayda onaya sunulacak değişiklikler arasında yer aldığını bildirdi. Sorakın, hedeflerinin süreç içinde tam eşitlik olduğunu da vurguladı.
ÜYELİKTE ÖN ADAY ÜYE UYGULAMASI
Yeni dönemde eğitime önem vereceklerini ifade eden Sorakın, üye olma süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Partiye yeni üye olmak isteyen kişiler önce aday üye olacak. 6 ay içinde partinin düzenleyeceği eğitim programını tamamlayan aday üye, belgesiyle üyelik statüsünü alacak. Şu anki uygulamada üyelerin ilk altı ayda seçme hakları yoktu. Biz bunu kaldırdık. Üyelik statüsünü alacak herkes hem seçme, hem seçilme hakkına sahip olacak.
Aday üye eğitim programı ‘kişisel gelişim ve yönetim becerileri’, ‘sosyo politik alanlar ve küreselleşme’ ve ‘CTP’li kimliği ve tezleri’ olmak üzere üç alanda hazırlanıyor. 11modül ve 22 ders içeren bu eğitimler 6 ay sürecek.”
Sorakın, tüzükteki disiplin kurallarının düzenlendiğini; ceza türü olarak değişiklik olmasa da açıklık getirildiğini belirtti.
EĞİTİM MERKEZİ VE AR-GE
Tüzük değişikliğinin onaylanması halinde, parti eğitim merkezi ve genel sekreterlik bünyesinde araştırma geliştirme bürosu kurulacağını açıklayan Sorakın, siyaset üretimine olanak sağlanacağını söyledi. Erdoğan Sorakın, “Yeni dönemde eğitime daha da fazla önem vereceğiz” dedi.
3 PARTİ SÖZCÜSÜ
Sorakın, tüzükte öngörülen bir diğer değişiklikle, MYK’nın önerisiyle parti meclisi tarafından 3 parti sözcüsü atanacağını; ayrıca genel başkanla genel sekreterin de açıklama yapma yetkisinin süreceğini belirtti.
Parti meclisinde ilçelerin temsiliyetini artırmak için 5’er üyelik kotası öngörüldüğünü ifade eden Sorakın, böylece halen İskele’nin düşük olan temsiliyetinin de yükseleceğini anlattı.
Sorakın, üyelerin aidat borçlarının sıfırlanacağını da 22 Mayıs’tan itibaren tüm üyelerin ayda 10 TL aidat ödemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
(tak)