1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. TARİH RESTORE EDİLİYOR
TARİH RESTORE EDİLİYOR

TARİH RESTORE EDİLİYOR

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı; kültür turizminin hizmetine sunmak amacıyla Bellapais ve Dipkarpaz’daki tarihi değirmenleri restore etmeye başladı. Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, restorasyonların 6 ayda tamamlanması hed

A+A-

 

 

 

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı; kültür turizminin hizmetine sunmak amacıyla Bellapais ve Dipkarpaz’daki tarihi değirmenleri restore etmeye başladı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, restorasyonların 6 ayda tamamlanması hedefleniyor.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de konuyla ilgili açıklamasında, “Artık söylediklerimizle değil, gerçekleştirdiğimiz projelerimizle gündeme gelmek durumundayız” diyerek, restorasyon projeleri hakkında bilgi verdi.

“Prestij projeleri” olarak nitelediği tarihi değirmenlerin restorasyonunun Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama ile Eski Eserler ve Müzeler dairelerinin işbirliğinde gerçekleştirildiğini anlatan Üstel, Bellapais’deki tarihi değirmenin restorasyonunun Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti kaynaklarından yararlanılarak yürütüldüğünü kaydetti. Üstel, şu ana kadar gönyeli taşı olan özgün döşeme koduna ulaşıldığını ve ayrıca ana işlik mekanının zeminine gömülü halde 110 cm x 100 cm ebadında toprak bir küp ortaya çıkarıldığını kaydetti.

PROJELERİ 2005’TE

Bakanlık açıklamasına göre, Bellapais’teki tarihi değirmenin restorasyon projesi Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, elektrik projesi ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesi tarafından 2005 yılında hazırlanmasına karşın kaynak sorunu nedeniyle restorasyona başlanamadı.

TURİZMİN HİZMETİNE SUNULACAK

Bellapais’da restore kapsamına alınan tarihi değirmenin Köy Kooperatifi’ne ait olduğu, restore edilmesinden sonra da bir protokolle yeniden kooperatifin kullanımına verileceği belirtilen açıklamada, tarihi değirmenin geçmişte Kıbrıs kırsal yaşamının ayrılmaz parçası ve bölge halkının buluşma noktası olduğu vurgulandı.

Dipkarpaz’daki tarihi yağ değirmeninin ise; Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın Karpaz Pansiyonculuk Projesi kapsamında yapımı gerçekleştirilen pansiyonlar bölgesinde Turizm Planlama Dairesi tarafından yapımı sürdürülen eko pazar bölgesinde olduğu belirtildi.

Tarihi yağ değirmeninin de restorasyonun tamamlanmasıyla ziyarete açılacağı kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1759 defa okunmuştur