1. YAZARLAR

  2. Eralp Adanır

  3. Tarih ve Tekerrür
Eralp Adanır

Eralp Adanır

Tarih ve Tekerrür

A+A-

"Tarih, Tekerrürden ibarettir" deyimi yeri geldiğinde kullanılır toplum nezdinde. Yani Tarih; tekrardan ibarettir Türkçe meailiyle.

Liselerimizin tarihinde ilk kez bir internet radyosu hayata geçti. Adı da "19 Mayıs TMK- Radyo 19"...

Evet,  liseler tarihimiz içerisinde bir "ilk" ve bunu başaran da adını, Limasol'dan Girne'ye taşıyan 19 Mayıs Lisesi'nin, 1974 sonrası Girne versiyonu olan "19 Mayıs Türk Maarif Koleji".

İlk öneri, lise öğretmenlerinden sevgili Yonca Kanı'dan gelmiş, teknik donanımlarıyla birlikte hayata geçiren ise sevgili dostum Niyazi Nasıfoğlu olmuş ve böylece; Radyo-19, 2018-2019 eğitim yılında 19 Mayıs TMK bünyesinde kurulan ve internet üzerinden 24 saat yayın yapan KKTC'nin ilk ve tek okul radyosu olarak da tarihimize geçmiş oldu. Okul müdürünün büyük destekleri ile yayına başlayan radyoda, öğrencilerin hazırladığı programlar yanında kültür sanat müzik gibi geniş bir akışa bulunmakta. Radyo şu anda "radyo19.listen2myradio.com"'da yayında.

Gün geçtikçe öğrenciler daha bir sahip çıkıyor radyolarına çünkü, kendilerini de buluyorlar, kendi programlarını, kendi seslerini, kendi ruh hallerini ve en önemlisi kendi özgüvenlerini geliştirebiliyorlar ki bir toplum, kişi özgüveninden toplumsal özgüvene dönüşmesiyle, toplumsal varoluşçuluğun da temelini oluşturur kanımca. Lisemizin Edebiyat tutkunu çok değerli iki öğretmenimizin radyo konusundaki  iki görüş ve düşüncesini de sizlerle paylaşmak istiyorum...

 

"Çiğdem Kutlu:

"Gençlerimizin kendi kabuklarını kırmaları için kurulmuş bir radyo bizimkisi ki bunun meyvelerini onların radyolarına birkaç ay gibi çok kısa bir sürede sahip çıkmaları ile görmüş bulunmaktayız. Sınıf içerisinde sessiz sakin sesini bile duymadığımız çocukların arkadaşlarının programlara katılmaları ile öz güvenleri artmış ve kendileri de programlara katılmaya başlamışlardır. Bu bir dalga ve zamanla daha da yayılmasını arzuladığımız bir dalga. Hem okullarına olan aidiyet duygularını hem de özgüvenlerini artıran ayrıca okul duyurularına da rahatlıkla ulaşabildikleri bir dalga.

 

Fatoş Avcısoy Ruso:

Hayatlarımıza hızla etki eden sosyal medyayı öğrencilerimiz için sağlıklı iletişime geçebilecekleri, üretip paylaşabilecekleri yeni bir alana dönüştürmek amacıyla kurduğumuz Radyo 19, KKTC okullarında bir ilk! Kendi projelerini Radyo 19 aracılığı ile hayata geçiren gençler okula ve hayata 'ait olma' duygusunu pekiştirmekte, üretiyor olmanın hazzıyla özgüvenlerini sağlamlaştırmakta, ileride bir yaşam şekline dönüşecek sorumluluk bilincini eğitim sisteminin tekdüze yapısını kırarak elde etmekteler. Hazırladıkları 'müzik, kültür ve sanat, söyleşi, coğrafya, tarih, edebiyat vb.' alanlardaki programlarla dünyanın her yerine ulaşan gençler, eğitimin yeni ve farklı olanakları ile yollarına keyifle devam etmekte, üretirken öğrenmekte ve öğretmekteler. 19 Mayıs ailesi olarak birlikte kurduğumuz hayallerden birini daha hayata geçirmiş olmanın verdiği motivasyonla yepyeni hayaller kurmakta ve gençlerle değişimin mümkün olduğuna yürekten inanmaktayız."

 

f1-002.gif

 

Peki bunun "tekerrür"ü neresinde... İşte şimdi şu tarihsel yolculuğumuzu birlikte yapalım...

 

21 Aralık 1963 toplumlar arası çatışmalar, kan ve barut havasında yoğunlaşırken, Kıbrıslı Türkler'in ilk radyo yayını da 25 Aralık 1963 tarihinde, "Bayrak Bayrak Bayrak" diyerek kendini, Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi olarak duyuran Bayrak Radyosu olmuştur. Yani bugünün BRT'sinin ilk oluşumu. Ama ilk radyo yayınımız, bu kadar geniş alana ulaşmış olmasa da acaba sadece Bayrak Radyosu muydu? İşte bu sorunun cevabı bir belgeselde yatıyor bugünlerde.

"Barikatsız Moraller-Sancak Radyoları" isimli ve daha BRT ekranlarından yayınlanmamış olan bu belgeselimizin yapımcısı sevgili dostum, araştırmacı-yazar Bülent Fevzioğlu'dur. Yayına verilmeden izlemem için verdiği belgeseline pür dikkat kesilirken, beni bir Leymosunlu olarak heyecanlandıran öyle bir bilgiyle karşı karşıya getirdi ki adeta gurur duydum. Bu bilginin özü şuydu: BRT'den önce ilk radyo denemesi olabileceğini düşündüğüm, 1 kilometrelik bir alan içerisinde yayın yapabilmekle birlikte 1957 yılında Limasol 19 Mayıs Lisesi'nde bir fizik ödevinin ardından hayata geçirilmişti. Yani bundan yaklaşık 61 yıl önce. Belgeselden şu alıntıyı paylaşalım dilerseniz...   

 

"Aslında, Kıbrıs Türklerinin ilk radyo kurma çalışmaları Bayrak ve Sancak radyolarından altı yıl önceye, Limasol-19 Mayıs Lisesi’nin fizik öğretmeniyle, öğrencilerine uzanmaktadır. O günlerin fizik öğrencisi olan Faik Kasapoğlu, 1957 tarihli ilk Türk radyosunun kurulması çalışmalarını, şöyle anlatır: 

'Aslında, 1957-58 ders yılında bir fizik ödevi olarak başlamıştır. O zamanki fizik hocamız Sn. Halil Ozansoy, birçok arkadaşlara benzeri ödevler veriyordu. Bazılarına bir bobin sarımı ödevi vermekteydi, bazılarına bir radyo alıcısı yapımı ki bu görev sınıf arkadaşımız Yücel Şago’ya verilmişti. Bana da, bir verici cihaz yapımı ödevi. O günlerde Limasol’da radyo teknisyenliği yapan Necdet Fenman ustamıza gittik, ondan bilgilerle birlikte şemasını aldık ve bu şemada montajın yapılması için gerekli malzemelerin bir kısmını temin ettik, bir kısmını da İngiliz Üslerinden Mister Robins isimli bir teknisyenden. Malzemeler toparlandığı zaman yine Necdet Fenman’ın atölyesinde bunların kontrolleri yapıldı. Ben o zaman Necdet Fenman ustadan yardım istedim ve dedim ki,

- Usta, biz bu işi bilmiyoruz. Bize yardımcı olursanız, atölyenizin kullanılmasına müsaade ederseniz çok memnun olacağız. ‘‘Seve seve Faik’’ dedi ve on beş yirmi gün içerisinde, öğleden sonraları gidip orada çalışarak, montajını tamamladık. İlk denemeyi Necdet Fenman’ın iş yerinde yaptık. Ve o zaman gördük ki, yaptığımız cihaz başlı başına hiçbir mana ifade etmemektedir, bunun bir amfibikatör sistemine, bir mikrofona, bir anten sistemine ve benzeri sistemlere ihtiyacı vardır. Bize verilen ödev yalnızca bir verici cihaz yapmaktı ve başarımız da verici cihazın çalışıp çalışmama durumuna göre saptanacaktı okulda. Denendi. Hakikaten bir kilometre çapında bir alana, sağlıklı, gayet net temiz bir yayın yapıldı. Ve ilk yaptığımız anons, -Dikkat dikkat, burası 19 Mayıs Radyosu-, oldu. Ve ilk yayınladığımız band da, Turan Kaynak’ın şarkılarından derlenmiş bir banttı ve o şekilde anons ettik. Dışarıya çıkıp diğer komşu radyolarından dinlemeye başladık, yayının sağlıklı yapılıp yapılmadığını öğrenmek için ve mahalledeki bütün komşuları haberdar ettik. Bütün komşular, radyosu olan komşuların evlerinde toplanarak bizim bu sevincimizi o günlerde büyük bir coşkuyla paylaşmışlardı.'’

Limasol 19 Mayıs Lisesi öğrencileri bu ilk radyonun yayına çıkmasını başarmış, ancak radyonun geliştirilmesi ve yayında kalması 1957 yılı için mümkün olmamıştı..."

 

Ve Tarih tekerrür edince 61 yıl sonra yine 19 Mayıs Lisesi yerine bu kez "19 Mayıs Türk Maarif Koleji"'nde, inanan, düşünen , yürekli eğitimcilerimiz, kökeni Limasol'a dayanan okulumuzun bu çağda internet üzerinden ilk lise radyosunu kuran ve yayına başlayan olması nasıl bir tesadüf olabilir ki. Tüm liselerimize örnek olması dileğiyle, yolunuz açık, dinleyicileriniz bol olsun.

 

Bu yazı toplam 2426 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar