1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. TAŞEL İŞÇİLERİ OTURMA EYLEMİ YAPTI
TAŞEL İŞÇİLERİ OTURMA EYLEMİ YAPTI

TAŞEL İŞÇİLERİ OTURMA EYLEMİ YAPTI

TAŞEL (Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi Ltd.)’in işten çıkardığı işçiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı. “Kurtulmak Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” pankartıyla eylem yapan işçiler, düd

A+A-

 

TAŞEL (Türk Alkollü İçki ve Şarap Endüstrisi Ltd.)’in işten çıkardığı işçiler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı.

“Kurtulmak Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” pankartıyla eylem yapan işçiler, düdükleriyle hükümeti ve Bakanlığı protesto etti.

Eylemin ardından, işçilerin örgütlü olduğu sendika yetkilileri, işçilerin temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ve bakanlık temsilcileriyle bir araya geldi.

SEYİS

Devrici İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Mehmet Seyis, eylem sırasında yaptığı açıklamada, TAŞEL’deki işçilerin sırf sendikaya üye oldukları için işiten çıkarıldıklarını, işverenlerin yaptıklarının yasal olmamasına rağmen halen kendilerine yaptırım uygulanmadığını söyledi.

Dün işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin ardından Çalışma Bakanlığı nezdinde yaptıkları girişimler sonucu Sendikalar Mukayyidinin Gazimağusa Polis Müdürlüğüne yazı yollayarak, işverenler hakkında yasal işlem başlatılmasını istediğini de bildiren Seyis, süreçte çözümün yıllar sürecek uzun zamanlara yayılmasına da tahammülleri olmayacağını kaydetti.

Seyis, ayrıca bugün işverenlerin bir yasa dışılığa daha imza atmaya çalışarak limandan mal çıkarmaya çalıştığını da iddia etti.

Seyis, Bakanlığın “‘yapmayın’ diye rica etmesiyle” sorunun çözülmeyeceğini, bakanlıkların “rica-minnet” makamları olmadığını da ifade ederek, iş barışının sağlanması ve TAŞEL’in yeniden aktif hale gelmesi için “suç işleyenleri” önleme işini kendilerinin üstleneceğini kaydetti.

Seyis, TAŞEL’in % 32 hissesinin İnkişaf Sandığına ait olduğuna da işaret ederek, İnkişaf Sandığı yetkililerinin istediği an şirkete müdahale etme yetkisine sahip olduklarını da hatırlattı.

Seyis, Bakanlıkla yapılacak görüşmede “4 veya 19 işçinin pazarlığını yapacak durumda olmadıklarını” da belirtti.

ÖZBARIŞ

TAŞEL’de örgütlü EMEK-İŞ’in Başkanı İsmail Özbarış da, işverenin işçilere veya sendikaya değil; artık Çalışma Bakanlığı, Başbakanlık ve yasalara karşı da cephe aldığını söyleyerek, hükümet edenlerin siyasi erki kullanarak soruna müdahale etmelerini istedi.

Hükümete düşenin çalışma izniyle adada bulunan ve yasadışı işler yapanların izinlerini iptal edip sınır dışı etmek olduğunu savunan Özbarış, bu tür işverenlerin ülkede bulunmaması gerektiğini öne sürdü.

Bakanlık gözünde yasaları ihlal edenlerle sendikanın aynı kefeye konulmaması gerektiğinin de altını çizen Özbarış, dünkü TAŞEL açıklamasında sendikanın “olmadık talepleri” bulunduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve tek istediklerinin işçilerin işlerine geri dönmesi olduğunu vurguladı.

Özbarış sözlerini “Don Kişot’luk yapmaya çalışıyorlar biz de bunu göğüsleyeceğiz” diyerek tamamladı.

KAPTAN

Eyleme destek veren Sendikal Platform adına konuşan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ise, ülkede yasaların, hükümetin, Çalışma Bakanlığı’nın, ve Çalışma Dairesi’nin “sözde” var olduğunu iddia ederek, bu makamları tutanların, çalışanların sorunlarını çözemeyeceklerse makamlarını terk etmeleri gerektiğini söyledi.

İşten durdurulan insanların vergileriyle makamlarında oturan kişilerin işçilerin işlerine dönmesini ve yeniden evlerine ekmek götürmelerini sağlamaları gerektiğini söyleyen Kaptan, “yasalar uygulanmayacaksa yasalar da yapılmasın... O makamlarda oturmasınlar, gitsinler ama gitmeden önce yaptıklarını temizlesinler, bu arkadaşlara işlerini tekrar kazandırsınlar, sonra da makamlarını terk etsinler” şeklinde konuştu.

BAKANLA GÖRÜŞTÜLER

Konuşmaların ardından Seyis, Kaptan, Özbarış ve iki işçi temsilcisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile görüşmek için Bakanlık binasına girdi.

Görüşmede ayrıca Bakanlık Müsteşarı Nilgün Şefik, Çalışma Dairesi Müdürü Yusuf Önderol ve Sendikalar Mukayyidi Kemal Can hazır bulundu.

DEV-İŞ Başkanı Mehmet Seyis Bakan Ünverdi’ye süreci yeniden anlatarak, işverenin Çalışma Bakanlığının attığı hiçbir adımı ve uyarısını dikkate almadığını savundu.

Çalışma izniyle adada bulunan herhangi bir işçinin yasalara aykırı hareket etmesi halinde sınır dışı edildiğini hatırlatan Seyis, aynı sürecin TAŞEL’de çalışma izniyle bulunan müdürlere çalıştırılmadığını söyledi.

“TELEFONLA ARAYIP ‘İŞE DÖN’ DEDİLER”

Dün gece bazı işçilerin telefonlarının aranarak “Yarın işe dönün çalışın, devam edin” dendiğini de söyleyen Seyis, işçilerin bu kadar ezilmesine seyirci kalınmaması gerektiğini ifade ederek Bakanlıktan derhal müdahale ederek işçilerin işlerine geri dönmesini sağlamasını talep etti.

Seyis, Arife gününe kadar sorunun çözülmemesi halinde ilk önce Mağusa’da daha sonra Lefkoşa’da yeni eylem şekillerini gündeme getirerek çözüm arayacaklarını da bildirdi.

ÜNVERDİ

Bakan Şerife Ünverdi de, görevlerinin iş barışını sağlamak ve işçi haklarına halel getirecek durumları ortadan kaldırarak haklarını korumak olduğunu ifade ederek, kendi üzerlerine düşen yetki ve sorumlukları her zaman yerine getirdiklerini kaydetti.

Şirketin %32’sinin İnkişaf Sandığı, % 68’ininse özel MEY şirketine ait olmasından dolayı bu noktada elerinden fazla bir şey gelmediğini söyleyen Ünverdi, yasal mükellefiyetlerinin de bir noktaya kadar gidebildiğini ifade etti.

İşçilerin mağdur olamamaları için her konuda arkalarında durmaya devam edeceklerini belirten Ünverdi, hem çalışma Bakanlığı olarak hem Sendikalar Mukayyitliği olarak polise uyarılarda bulunduklarını ve müfettişlerin de gerekli çalışmaları sürdürdüklerini ayrıca istişarelerin süreceğini bildirdi.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan TAŞEL’in %31.9’luk sahibi olan İnkişaf Sandığı’nın hükümetin elinde olduğunu söyleyerek, İnkişaf Sandığı yetkililerinin Şirketler Mukayyitliğine başvurarak TAŞEL’deki müdürü görevden alabileceğini söyledi.

Kaptan Sendikal Platformun bunu istemediğini, sadece işçilerin işlerine yeniden kavuşmalarını istediğini söyleyerek, Çalışma Bakanlığı’ndan etkin ve fiili olarak daha aktif çalışmasını istedi.

Bugünkü eyleme, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Kıbrıs Türk Hava Taşıyıcıları Çalışanları Sendikası (HAVA-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Gümrük Çalışanları Sendikası (GÜÇ-SEN) ve GENEL-İŞ Sendikası yöneticileri de destek verdi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 997 defa okunmuştur