TATAR-ERHÜRMAN TARTIŞMASI
UBP’li eski Maliye Bakanı Ersin Tatar ve CTP Lefkoşa milletvekili adayı Tufan Erhürman KANAL SİM’de Meyil Adakul’un programında tartıştı...“Bakanlar Kurulu’nda 500 karar aldınız”...
“Vallahi 500 tane kararın ne olduğunu bilmiyorum, imzaladım”
UBP’li eski Maliye Bakanı Ersin Tatar ve CTP Lefkoşa milletvekili adayı Tufan Erhürman KANAL SİM’de Meyil Adakul’un programında tartıştı. Ekonomik paketten, emekli maaşlarından kesilen vergiye kadar birçok konuda çok hararetli bir tartışmanın yaşandığı programda Tatar ile Erhürman seçim öncesinde kozlarını paylaştı.
***
Emeklilerden kesilen vergi konusu
• Tufan Erhürman: Emeklilerin maaşlarından vergi alınması meselesi ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açıldı. Bu davada mahkeme huzurunda emeklilere bir söz verildi. Denildi ki siz eğer yürütmeyi durdurma talebinizi geri çekerseniz, ve mahkemenin iptal kararı çıkana kadar beklerseniz, bu arada sizden yaptığımız kesintileri geri vereceğiz sözü verildi. Ve mahkeme huzurunda söylendi bu. Ben 18 yıldır hukuk ile uğraşıyorum dünyanın hiçbir yerinde ben böyle bir şey duymadım.
Ama ne oldu mahkemenin kararı çıktı Tatar dedi ki; maalesef Anayasa’ya göre bizim size geri vermemiz mümkün değildir. Şimdi anayasa değişmedi bu arada… Anayasa mahkemenin huzurunda bu söz verilirken de yürürlükteydi, ve biliyorsunuz ki milletvekilleri Meclis’in ilk gününde Anayasa’ya bağlı kalacağına yemin ediyor. E peki bu anayasanın Anayasa iptal kararları yürümez diye bir hükmü olduğunu bilmiyor musunuz? Peki bunu biliyorsaydı ve buna rağmen söz verdiyseniz mahkeme huzurunda, bu sözün yerine getirilmesi zamanın geldiğinde nasıl ‘bu anayasaya göre ben yapamam’ dedi.
Sayın Tatar, anayasa size geri ödeme yapmanızı engellemiyordu. Sadece şunu söylüyordu, Anayasa Mahkemesi kararı geri yürümez. Ama bu sizin verdiğiniz sözü yerine getirmenizi de engellemez.
Diğer bir konu Anayasa’nın 90’nıncı maddesi size diyor ki; uluslar arası antlaşma yapacağınızda, yapacağınız antlaşma 1 yılı aşkın süreli antlaşmaysa Meclis’in onayından geçmek zorundadır. Oysa 2013-2015 protokolü 2 yıllık bir protokoldür. UBP hükümeti bu protokolü imzalıyor ama Meclis onayından geçirmiyor. Ama bunu da yapmıyor. Anayasamıza aykırı bir şekilde bağlı hale geliyoruz bu protokolle.
• Tufan Erhürman: İade edemezsiziz dedi savcı?
• Tatar: Ben orada ne konuşulduğunu hatırlamıyorum.
• Erhürman: Savcı dediğine göre size söz verin geri ödeyebilirsiniz diye demek ki savcı iade edebileceğinizi düşünüyordu.
• Tatar: Ben bu mükellefiyeti yerine getirmek için bazı araştırmalar yaptım. Yazılı raporlar vardır ki bu iş yasa ister. Hükümetin gündemine de götürdüm, Emekli Cemiyeti ile de görüştüm. Bu yasanın hazırlanması için de girişimlerim olmuştur. Nitekim, seçim bildirgesine de bunu koydurdum. Bu paraların iade edilmesi duruşumu ben devam ettiriyorum.
Kanal Sim: Yaptığınız özelleştirme ile tekelleşme yarattığınızı da söyledi Tufan Erhürman …
• Tatar: Şimdi ben başka bir şey söyleyim. Yıllardır, CTP döneminde de yıllardır ucuz kiralarla ne kadar haksız rantlar doğmuştur. Bakanların hiçbir ihaleye çıkmadan ayaklarıyla metrekareyi tespit edip, kiralamaları…
• Erhürman: Bunlar hukuka aykırı mı sayın Tatar?
• Tatar: Evet
• Erhürman: E niçin iptal etmediniz?
• Tatar: 3 senedir bu projenin ortaya çıkması için uğraşırız. Günün sonunda ihale ile oradaki rantın payının en fazlası ile devlete gelmesi için en iyi şekliyle ihale yöntemine çıkılmıştır. Doğrudur 25 yıl uzun bir vade olarak görülebilir ama dev proje… İhale başarılı bir şekilde tamamlandı. Günün sonunda 100 milyon Euro avans ödendi. Tekel sıkıntısı olabilir ama ikinci bir hava alanı ülkenin koşullarında başarısı mümkün değildir. Vicdanım çok rahat savunduğum bir proje.
***
500 kararın nedeni ne?
Kanal SİM: UBP hükümetinin son döneminde Bakanlar Kurulu’nda 500 karar… Bu kadar kısa sürede 500’ün üzerinde karar almanızın gerekçesi neydi?
• Tatar: Bilmiyorum… Öyle derle ama birikmiş bir takım kararlar olabilir. Başbakan’ın yurt dışına gidiş gelişi bile bizim ülkemizde Bakanlar Kurulu kararı istiyor. Bence istememesi gerekir. Vallahi 500 tane kararın ne olduğunu bilmiyorum, imzaladım.
• Erhürman: Bazı ufak tefek konuların Bakanlar Kurulu üyelerini meşgul etmemesi lazım. Ama şunu da çok açık söyleyelim, Bakanlar Kurulu üyesiyseniz ve bir şeyin altına imza atıyorsanız onu okumadan atmanızın hukuken kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Ve altını çizerek söylüyorum Bakanlar Kurulu’nda tartışılmadan alınan tüm kararlar yok hükmündedir.
***
UBP’nin vatandaşlık politikası nedir?
• Tatar: Bir kere bu ülkede doğmuş bütün ailesiyle yerleşmiş, siz bu vatandaşlık hakkını günün sonunda devretmek zorundasınız yoksa insan haklarına aykırıdır. Ulusal Birlik Partisi bu düşünceyle vermiştir. Belki tek tük bir iş adamı, Bakanlar Kurulu takdiriyle vatandaş olmuş olabilir. Ama bunlar binlerce kişi içinde çok az sayıda insanlardır. Neden Candan Erçetin, Necati Şaşmaz yapıldı? Bu Bakanlar Kurulu’nun takdiridir. Evet vatandaşlıklar verildi ama toplumu rahatsız edecek şekilde insana kesinlikle verilmemiştir. Toplamda bu gibi 50- 60 kişiye verilmiştir.
• Erhürman: Sayın bakanın temel ilkeler açısından birbirimizden ayrılmıyoruz. Ama sistem açısından bizim çok net sistem önerimiz var. Biz de bu işin insan hakları ve hazmetme kapasitesi dengesi üzerine kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu topraklarda doğmuş büyümüş insanların vatandaş olması insan hakları gereğidir ama bir yandan da küçük bir ada ülkesinin bir hazmetme kapasitesi vardır ekonomik ve planlama olarak. Dolayısıyla bunu dengeleyen bir sistem geliştirmek gerekiyordu. Biz burada takdirliliği tamamen ortadan kaldırmak kararındayız. Bakanlar Kurulu veya İçişleri Bakanı keyfi biçimde vatandaş yapamayacak duruma getirilecek bizim sistemimizde.23 yılı bu ülkede geçirmiş ve vatandaş olmayan insanlar varken, bir bakıyorsunuz 5 yılı 5 gün geçmiş vatandaşlığı almış insanlarda var. Böyle ucu bucağı olamayan takdir verirseniz yetkililere o zaman onlarda yetkilerini partizanlık ya da hukuki olmayan amaçlarla kullanırlar. Bakanlar Kuruluyla verilen vatandaşlıklar tamamen keyfi ve takdiridir. Yapılan vatandaşlıkların listesini önümüze koysunlar ve bakalım hangisinin ülkeye yüksek hizmeti olup olmadı. Bizim sistemimizde 5 yıl çalışma izniyle çalışmışsa bir kişi 5 yılın sonunda yine çalışma izni almışsa bu kişiye otomatik beyaz kimlik verilecek. Bu kişi seçme ve seçilme hakkı dışında diğer olanaklara sahip olsun ki eziyet çekmesin. Bu kişilerin vatandaşlığa müracaat etmesi için 5 yılda beyaz kimlikle çalışmış ve ikamet etmesi gerekir. O zaman listeye giriyorlar. Biz de mecliste nüfusun oranına göre karar veriyoruz, hazmetme kapasitesi olarak. Vatandaş olan kişiler vatandaş olduktan sonra ilk seçimlerde oy kullanamayacak. Seçimde manipüle edilme riskine maruz kalmayacaklar. Biz vatandaşlıkları; insan hakları, ülkenin hazmetme kapasitesi ve keyfiliğin kaldırılması temel ilkelerimizdir.