1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ‘Tatlı’ bir diyetiniz olsun mu?
‘Tatlı’ bir diyetiniz olsun mu?

‘Tatlı’ bir diyetiniz olsun mu?

Diyetimiz lezzetsiz, kupkuru, kısacası tatsız tuzsuz olmak zorunda değil. Yani diyete de tat katmak her zaman için mümkün. Hem de tatlı tadında tatlar katmak bile! Yeter ki yine sağlıktan çok uzaklaşmadan ve tabii ki  porsiyon kavramına da dikkat ederek t

A+A-

Dilara Topcan

ŞEKER SAĞLIKSIZ DEĞİL MİYDİ?

Rafine şeker (beyaz şeker) kalori içermesi haricinde hiçbir faydaya sahip olmadığından ‘boş kalori’ içeren bir yiyecek olarak nitelendirilir. Tabii bunun yanısıra sağlık adına ciddi zararlara neden olması da olası olduğundan sağlıklı beslenme bünyesinde barındırılmaması gereken bir yiyecektir. Gerek türlü kimyasal işlemler sonucunda elde edilmiş olması, gerekse de diş sağlığından tutun da vücut işlevini tehdit edebilecek türlü problemlere de davetiye çıkarıyor oluşundan ötürü beyaz şekerden uzak durmakta gerçekten de fayda vardır.

 

PEKİ BEYAZ ŞEKERSİZ TATLI MI OLUR?

Peki beyaz şeker sağlıksızsa tatlılarımızı ne ile hazırlayacağız diye düşünüyorsanız beyaz şekerin yerine türlü alternatifleri tercih ederek de tatlınızı pekala hazırlamanız mümkündür. Hem de yine lezzetli bir şekilde…

Bu noktada ilk etapta önyargılı olsanız da birazdan bahsedeceğimiz alternatifleri denediğiniz zaman önyargınız kesinlikle kırılacaktır. Siz de tatlınızı tüketirken sağlığınıza zarar değil de yarar sağlamayı istemiyor musunuz? O halde gelin beyaz şekerle vedalaşıp daha sağlıklı olan diğer şeker alternatiflerine yönelmeyi tercih edin…

 

BEYAZ ŞEKER YERİNE ESMER ŞEKERİ TERCİH EDEBİLİRSİNİZ

İlk etapta beyaz şekere en yakın alternatif olarak önerebileceğimiz seçenek esmer şekerdir. Bahsettiğimiz gibi beyaz şekerin enerji içermesi haricinde hiçbir faydası yoktur. Bunun yanısıra esmer şekerde ise durum biraz daha farklıdır. Esmer şeker içeriğinde türlü vitamin ve mineralleri de barındırmaktadır. Bu nedenle hazırlayacağınız tatlılarda yine miktarı çok abartmamak kaydıyla beyaz şeker yerine esmer şekeri tercih etmeniz sağlığınız adına daha faydalıdır.

 

EN GÜZELİ DOĞAL ŞEKERLER; PEKMEZ VE BAL

Esmer şekerin yanısıra doğal şekerler diye nitelendirebileceğimiz pekmez ve bala da bir nebze olsun daha fazla öncelik tanımak çok daha sağlıklıdır. Doğal oluşları, besin değerlerinin yüksek oluşu ve sağlık adına da birçok olumlu katkı sağlamaları pekmez ve balı ‘en sağlıklı şeker alternatifleri’ olarak zirveye çıkarır. Özellikle muhallebi, puding, kek gibi tatlıları bal ya da pekmez alternatifleriyle hem sağlıklı hem de leziz bir biçimde hazırlamanız da kesinlikle mümkündür. Bunun yanısıra diyet esnasında hafif bir tatlı kaçamağı için de pekmezli ya da ballı süt, pekmezli tahın, pekmezli ya da ballı muz dilimleri, ballı ve hellimli ekmek dilimi, ballı elmalı tarçınlı yoğurt gibi türlü ve kalorisi diğer tatlı alternatiflerine göre daha düşük olan alternatiflere de sağlıklı tüketim miktarları dahilinde yönelebilirsiniz.

 

TATLILARIN DAHA SAĞLIKLI VERSİYONLARINI DA HAZIRLAYABİLİRSİNİZ!

Örneğin sütlaç hazırlayacaksanız şeker kullanmak yerine sütlacınızı pekmezle hazırlamayı deneyin. Ya da kek hazırlayacaksanız ve şeker yerine pekmez kullanmayı da istemiyorsanız (pekmezin tadını sevmeyebilirsiniz) bu noktada kekinizi şeker yerine kuru kayısı, kuru üzüm veya hurma gibi kuru meyve alternatiflerini tercih ederek de tatlandırabilirsiniz.

Esasında tatlı=rafine şeker algımızı kırdığımız anda tatlı hazırlamamız için daha birçok sağlıklı alternatifimiz olduğunu da  görmüş oluyoruz. Bu noktada da bize sağlığımızı daha ön planda tutarak yaratıcılığımızı da işin içine katmak kalıyor…

DİYETİNİZİ TATLANDIRIRKEN DENGELEMEYİ DE UNUTMAYIN…

Diyetinize bahsettiğimiz sağlıklı tatlıları katarken de mutlaka sağlıklı beslenme bilgileri dahilinde ilerlemeyi ve diyetisyeninize danışmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki tatlınız sağlıklı malzemelerle hazırlanmış olsa da diyetinizdeki bazı besin gruplarına eşdeğer nitelikte olacağından tatlıyı tüketeceğiniz günde o besin gruplarından bazı elemeler yapma durumunda kalacaksınız. Örneğin bir küçük kase pekmezli sütlaç tüketecekseniz o günlü 1 su bardağı süt (sütü için), 1 porsiyon meyve (pekmezi için), ve duruma göre 1-2 dilim ekmek (pirinci için) hakkınızı elemek durumunda kalırsınız. Yani sütlacınız bu besinlere eşdeğer nitelikte olmuş olur. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiye ve diyetinizde daha ne gibi sağlıklı tatlı alternatiflerine yer verebileceğiniz konusunda diyetisyeninize danışabilirsiniz.

Hepimiz için sağlık ve sevgi dolu bir hafta olsun…

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 293 Sayısı

Adres Kıbrıs 293 Sayısı