“TC Elçiliği yayınla ilgili polise yazı gönderdi”
Afrika Gazetesi’nin 3 ayrı yayınıyla ilgili aleyhine açılan davalardan “Recep T. Erdoğan karikatürü” ile ilgili dava resmen başladı.
Didem MENTEŞ
Afrika Gazetesi’nde 8 Aralık 2017’de yayınlanan “Recep T. Erdoğan karikatürü” ile ilgili dava resmen başladı. Savcılık tarafından Afrika Gazetesi aleyhine açılan 3 ayrı davadan karikatür ile ilgili olan davanın ilk duruşması yapıldı.
Afrika Gazetesi’ndeki yayımlarla ilgili soruşturmayı yürüten Polis Müfettişi İsa Sevindik, Savcılığın ilk tanığı olarak dinlendi. Sevindik, “Recep T. Erdoğan karikatürü” yayınıyla ilgili dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi tarafından Polis Genel Müdürlüğü (PGM)’ye yazı gittiği, başka sivil şahıslar tarafından da yazılı şikayette bulunulduğunu söyledi.
Müfettiş, 12 Aralık 2017’de TC Elçisi’nin PGM’ye gönderdiği yazının, “söz konusu karikatürün TC Cumhurbaşkanı ve Türkiye halkını rencide edici ve huzursuzluk çıkardığı, iki ülke arasındaki ilişkileri bozduğuna dair” olduğunu açıkladı.
Mahkeme salonu doldu
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Cenkay İnan’ın huzurunda görüşülen davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Savcı Ergin Atıcı, gazeteciler Ali Osman Tabak ile Levent Şener’i de temsilen avukat Tacan Reynar ile Mine Atlı hazır bulundu.
Bu arada Şener Levent ile Ali Osman Tabak’a destek veren dostları da mahkemeye gelerek, duruşmayı izledi. Mahkeme boyunca gazeteci Şener Levent’in not aldığı da dikkat çekti.
Savcı Atıcı, duruşma maksatları bakımından ilk tanığı olan Polis Müfettişi İsa Sevindik’i mahkemeye dinletti.
Polis Müfettiş Sevindik, “Recep T. Erdoğan karikatürü” yayınıyla ilgili dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi tarafından Polis Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderildiğini açıkladı.
Tahkikat müfettişi şahadet verdi
Müfettiş İsa Sevindik, Polis Genel Müdürlüğü’nde bulunduğu dönemde Afrika Gazetesi’nde 8 Aralık 2017’de sayfa 9’da yayımlanan TC Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan karikatürü ile ilgili bilgi verdi.
PGM tarafından bu yayınla ilgili 12 Aralık’ta başlatılan soruşturmayı devir aldığını söyleyen Sevindik, soruşturma kapsamında Afrika Gazetesi’ne ait şirket onay belgesi, adres onay belgesi, kuruluş onay belgesi ve hissedarlar onay belgelerini temin ettiğini belirtti. Sevindik, konu tarihteki gazetenin fotokopisini ve diğer onay belgelerini sundu.
“Söz konusu karikatürün TC Cumhurbaşkanı ve Türkiye halkını rencide edici ve huzursuzluk çıkardığı, iki ülke arasındaki ilişkileri bozduğuna dair şikayet geldi.”
“TC Elçisi yazı gönderdi”
Müfettiş Sevindik, 12 Aralık 2017’de TC Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından, Afrika Gazetesi’nde “Recep T. Erdoğan karikatürü” yayınıyla ilgili bir yazı gönderildiğini açıkladı.
Sevindik, yazının “söz konusu karikatürün TC Cumhurbaşkanı ve Türkiye halkını rencide edici ve huzursuzluk çıkardığı, iki ülke arasındaki ilişkileri bozduğuna dair” olduğunu belirtti.
Dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi tarafından Polis Genel Müdürlüğü’ne yazı gittiği, başka sivil şahıslar tarafından da yazılı şikayette bulunulduğunu söyledi.
Savcı Atıcı, söz konusu yazının emare olarak sunulmasını talep etti. Avukat Tacan Reynar ise bu belgeye itiraz etti.
Reynar, hem belgeyi düzenleyen kurumun durumuyla ilgili hem şikayet edilen hususun içerik olarak net belirtilmemesi hem de belgedeki imzanın orijinalliği ile ilgili itirazlarda bulundu.
Savcı Atıcı, yapılan itiraz üzerine söz konusu belgeyi emare (delil) olarak değil tanıtma olarak ibraz etti.
“6 kişi yazılı şikayette bulundu”
Şahadetine kaldığı yerden devam eden İsa Sevindik, 13 Aralık ve sonrasında 6 kişi tarafından da karikatür yayınıyla ilgili yazılı şikayette bulunulduğunu söyledi.
Sevindik, karikatürün TC Cumhurbaşkanına ve halkına hakaret olduğu, iki ülke halkı arasında ilişkileri bozabileceği ve nefret oluşturabileceği” yönünde yazılı şikayetler aldıklarını ifade etti.
“Karikatür değil resim olduğunu tespit ettik”
Soruşturma kapsamında İsa Sevindik, söz konusu karikatür yayınını, karikatürist Utku Karsu’ya gösterdiğini ve bunun ne olduğunu sorduğunu söyledi. Müfettiş, Utku Karsu’nun, konu görüntünün karikatür olmadığını söylediğini, photoshop sitiliyle oluşturulan bir resim olduğunu tespit ettiğini belirtti. Ayrıca söz konusu resmi Eğitim Bakanlığı’nda görevli denetmen Naciye Kazaz’a gösterdiğini ve hakaret içerikli olup olmadığını sorduğunu belirten İsa Sevindik, resmin hakaret içerikli bir yayın olduğunu söylediğini kaydetti.
“Üniversiteler rapor sundu”
19 Aralık’ta ise söz konusu yayınla ilgili olarak üniversitelerin uluslar arası ilişkiler ve benzeri bölümlerden değerlendirmeler istediğini aktaran Sevindik, üniversitelerin gönderdiği raporların genelinde konu yayının hakaret ve aşağılama içerdiğinin tespit edildiğini belirtti.
Ayrıca Kıbrıs Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Baturay’dan soruşturma yaparak, bir gazetenin ne şekilde çalıştığı, nasıl görev yapıldığı ve sorumlulukların ne olduğuyla ilgili bilgiler aldığını aktardı.
Şener Levent’in yasal ihtara cevabı:
“Bunun basının ifade özgürlüğü olduğunu düşünüyorum”
17 Ocak’ta ise Afrika Gazetesi’ne gittiğini, Şener Levent’e hakkındaki suçlamaları izah ettiğini ve yasal ihtarda bulunduğunu söyledi. Şener Levent’in yasal ihtara; “kendilerini bu yayının muhatabı sanarak rahatsız oldular. Ben Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent olarak yayının, basın etiği açısından herhangi sakınca olduğuna inanmıyorum. Bunun basının ifade özgürlüğü olduğunu düşünüyorum. Şikâyetlerdeki iddiaları ret ediyorum. Bu iddiaları mahkemede ispatlamakla yükümlüdürler” şeklinde cevap verdiğini aktardı.
Müfettiş İsa Sevindik, ardından Afrika Gazetesi Yayıncılık Ltd şirket hissedarlarından Mehmet Levent’e yazılı ihtarda bulunduğunu, Mehmet Levenet’in; “böyle bir suçlamayı reddediyorum, kabul etmiyorum” dediğini söyledi.
Polis, “Yunan Gözüyle” diye yayınlanan çizime yönelik, “Yunanistan’da böyle bir resim yayımlanmadığını tespit ettik” iddiasında bulundu.
“Yunanistan’da böyle bir resim yayınlanmadı”
İsa Sevindik, gazetede yayınlanan resim ile ilgili bir araştırma yaptığını, Yunanistan’da böyle bir resmin yayınlanmadığını tespit ettiğini belirtti.
Fotoğraftaki heykelin Hırvatistan’da Yunanistan adına düzenlenmiş bir sergide yayınlanan bir heykel olduğunu söyleyen Sevindik, fotoğraftaki Erdoğan resminin de Ankara’da bir toplantıda çekilen fotoğraf olduğunun gördüğünü aktardı.
Sevindik, bu resmin kimin tarafından hazırlandığına dair araştırma yaptığını ancak tespitte bulunmadığını belirtti.
“22 Ocak’ta olaylar çıktı”
Müfettiş İsa Sevindik, Afrika Gazetesi’nde bu yayından sonra 21 Ocak 2018’de söz konusu yayınla ilgili 2 dosya tazmin ettiğini söyledi. 22 Ocak’ta ise büyük bir tepki ortaya çıktığını, protestolar yapıldığını ve istenmeyen saldırılar olduğunu anımsatan Sevindik, bu olayların toplum huzurunun bozulduğunun ve iki ülke insanı arasındaki ilişkilerin etkilendiğinin göstermekte olduğunu savundu.
Dava bugün 13.30’da
Tanık İsa Sevindik’in şahadeti bugün kaldığı yerden saat 13.30’da devam edecek. Bugünkü duruşmada dava avukatı Tacan Reynar, Müfettiş İsa Sevindik’i istintak edecek.
Bu arada Afrika Gazetesi Yayıncılık Ltd adına açılan 2 ayrı yayınla ilgili olan davalar ise 23 Kasım’da görüşülmeye başlanacak.