1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. TDP, '366' geçici hakkında kararlılık istedi
TDP, 366 geçici hakkında kararlılık istedi

TDP, '366' geçici hakkında kararlılık istedi

Özyiğit yazılı açıklamasında, bu konuda iki parti liderinin açıkladıkları kararın birçok bilinmezlikle ve soru işareti ile dolu olduğunu öne sürdü.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hükümet ortakları Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Demokrat Parti Ulusal Güçlerin (DP-UG) geçiciler konusunda “kesin karar almak yerine, zamana ve tribünlere oynadığını” savundu.

Özyiğit, 366 kişinin tamamen kurultay hesabıyla, üstelik münhal olmadan ve sınavsız bir şekilde işe alındığını anımsatarak, “Söz konusu kişilerin diğer binlerce kişiden ayrıcalığı olmamalı. Fırsat eşitliği herkese eşit sunulmalıdır. Hükümet en kısa zamanda devletteki münhal kadrolarını ilan etmelidir” dedi

Özyiğit yazılı açıklamasında, bu konuda iki parti liderinin açıkladıkları kararın birçok bilinmezlikle ve soru işareti ile dolu olduğunu öne sürdü.

Özyiğit, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun geçicilerle ilgili; “Sözleşmeleri 31 Aralık’ta sona erecek ve uzatılmayacak” söyleminden geri adım attığını, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın ise “UBP ile koalisyon kurarım” söylemi ile koalisyon ortağı CTP-BG’ye şantaj yaptığını iddia etti.

Hükümetin bugüne kadar aldığı kararlarla güven vermediğini, seçim öncesi sözler ile hükümet olduktan sonrası yapılanların tamamen ters olduğunu savunan Özyiğit, geçiciler konusunda da hem bir sürü belirsizlik olduğunu, hem de hükümete yönelik büyük bir güvensizlik yaşandığını iddia etti.

Özyiğit, 3 aylık uzatma sürecinde nelerin yaşanacağı konusunda hükümete kimsenin güvenmediğini de iddia ederek, geçicilerle ilgili kararda sürenin 3 ay uzatıldığını, 6 ay sonra ise yerel seçimler olduğunu anımsattı ve kararın seçimlere yönelik alındığı yönünde ciddi iddialar olduğunu kaydetti.

2014 yılı bütçesinde geçicilerle ilgili bütçenin ciddi oranda artırıldığını savunan Özyiğit, bunun da 2014 yılında geçici çalışan sayısının artacağı anlamına geldiği görüşünü dile getirdi ve bir yandan geçici alımına son verileceği söylenirken, diğer yandan geçicilerle ilgili bütçenin artırılmasının ortada bir “samimiyetsizlik” olduğunu gösterdiğini savundu.

Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan ve halkın CTP ile DP’ye, “UBP’nin bıraktığı yerden devam etsin ve onun yaptığı keyfi ve usulsüz icraatları onaylasın” diye destek vermediğini belirten Özyiğit, halkın hükümetten, kamu vicdanını rahatsız eden keyfi ve usulsüz icraatları iptal etmesini veya geri almasını, ayrıca hesap sormasını beklediğini vurguladı.

Özyiğit, fırsat eşitliğine ve hakkaniyete tamamen aykırı olan istihdamlara onay vermelerinin mümkün olmadığını da belirterek, yapılan bir yanlışa müdahale etmeyenlerin dahası ortak olanların da yanlışı yapan kadar sorumlu olduklarını kaydetti.

Kurultay kazanmak için UBP delege yakınlarını kamuya “geçici” adı altında istihdam ederek kullanan ve kamuyu zarara uğratan eski Başbakan İrsen Küçük ve attıkları imzalarla uygulamaya onay veren kişilerin bu konuda mutlaka hesap vermeleri gerektiğini kaydeden Özyiğit, bu konuda yasal düzenlemeler ile çalışmaların ivedi olarak hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

“CTP DE UBP DE SABIKALIDIR”

Özyiğit, 366 kişinin tamamen kurultay hesabıyla, üstelik münhal olmadan ve sınavsız bir şekilde işe alındığını, binlerce gencin ise dışarıda işsiz beklediğini belirterek, “Söz konusu kişilerin diğer binlerce kişiden ayrıcalığı olmamalı. Fırsat eşitliği herkese eşit sunulmalıdır. Bunun olmadığı durumda adaletten ve haktan bahsetmek mümkün değildir” dedi.

Özyiğit, münhalsiz ve sınavsız istihdamlar konusunda CTP’nin de “sabıkalı” olduğu suçlamasında bulunarak, gelinen aşamada yapılması gerekenin; bu sözleşmelerin yenilenmemesi ve ihtiyaca göre devletteki münhal kadrolarının derhal ilan edilmesi olduğunu belirtti.

Özyiğit açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hükümet en kısa zamanda devletteki münhal kadrolarını ilan etmelidir. Hem kamudaki geçicilere, hem de delege yakını olmadıkları için başvuru hakkı bile verilmeyen tüm işsizlere, müracaat hakkı tanınmalıdır. Bu arada Kamu Hizmeti Komisyonu ile ilgili yasa Meclis’ten geçirilerek yönetiminin bağımsız ve demokratik olması sağlanmalıdır, tüm sınav, mülakat ve diğer yöntemler yeni oluşturulacak Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından düzenlenip uygulanmalıdır. Böylece münhal sayısı kadar gencimizin kamuda işe başlatılması, geri kalanların ise özel sektörde istihdamı ya da kendi işini kurması ile ilgili teşviklerin yapılması sağlanmalıdır.”

(tak)

Bu haber toplam 1750 defa okunmuştur