Tedavisi süren kanser hastalarından ücret alınmayacak
Evrensel Hasta Hakları Derneği, 1 Ağustos itibariyle ‘Ücretli’ olan Güney Kıbrıs’taki sağlık hizmeti detaylarıyla ilgili Güney’de temaslarda bulundu, derledikleri bilgileri YENİDÜZEN’e açıkladı
Meltem SONAY
Evrensel Hasta Hakları Derneği, 1 Ağustos itibariyle ‘ücretli’ olan Güney Kıbrıs’taki sağlık hizmeti detaylarıyla ilgili Güney’de temaslarda bulundu.
Kıbrıs (Güne) Sağlık Bakanlığı’nda, hastane kartları ile ilgili birimin yöneticisi Sodiris Satratis’le görüşen Evrensel Hasta Hakları Derneği yetkilileri Emete İmge ve Ahmet Varoğlu, bundan böyle Güney Kıbrıs’ta sağlık hizmeti alacak Kıbrıslı Türklerin, Pratisyen Hekim için 15, Uzman Hekim içinse 30 Euro ödeyeceği bilgisini paylaştı.
Sadece hastanelerde bulunan ilaçlar hariç diğer tüm ilaçların da ücret karşılığı özel eczanelerden alınacağını belirten İmge ve Varoğlu, eczanelerde olmayan ilaçları ise devletin karşılamakla yükümlü olduğuna işaret etti.
Hali hazırda Güney’de tedavi gören Kanser hastaları ücret vermeyecek
Dernek Başkanı Emete İmge, Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı’nda, hastane kartları ile ilgili birimin yöneticisi Sodiris Satratis’den aldıkları bilgiye göre, Güney’de tedavisi devam eden Kanser hastaları için özel bir düzenleme getirildiğini ifade etti. Düzenlemeye göre, Güney’de tedavisi devam eden Kıbrıslı Türkler, yeni uygulamaya tabi olmayacak, tedavileri eski uygulamada olduğu gibi ‘ücretsiz’ devam edecek.
1 Ağustos’tan sonra tedavi için Güney’e giden kanser hastaları ise, yeni uygulamaya tabi olacak, ücret karşılığı hizmet alacak.
Sağlık Kartı yok… Kimlikle başvuru…
Bundan böyle Güney’de sağlık hizmetine kimlik kartı veya pasaport ile başvurulacağını bilgisini paylaşan İmge, Güney Kıbrıs’ın daha önce verilen Sağlık Kartı’nı vermeyeceğini, bunun yanı sıra, Avrupa’da geçerli olan sigorta kartının da olmayacağını belirtti.
‘Düşük Ücretli’ kategorisi kaldırıldı
Eski uygulamada, ‘Ücretsiz’, ‘Düşük Ücretli’ ve ‘Ücretli’ olmak üzere 3 kategori olduğunu ifade eden İmge, 1 Ağustos itibarıyle ‘Düşük ücretli’ kategorisinin kaldırıldığını kaydetti.
Hayata geçen yeni uygulamaya göre, Güney’de sağlık hizmeti alacak ‘Sosyal güvencesi’ olan AB Yurttaşları ‘Ücretsiz’ kategorisinden yararlanabilecek. Ücretsiz sağlık hizmetinde Kıbrıslı Rumlar için dahi ‘3 yıl yatırım’ şartı getirildi. Ücretsiz kategorisinden yararlanabilecek hastalar pratisyen hekim için 3, uzman hekim içinse 6 Euro vizite ödeyecek.
Haberin detayları bugün YeniDüzen Gazetesi'nde