1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Telif hakları gündeme taşındı
Telif hakları gündeme taşındı

Telif hakları gündeme taşındı

Harmancı,SESAM Başkanı Yılmaz Atadeniz ve Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Genel Sekreteri Mehmet Aykut İncirli ile oyuncu Hatice Tezcan’ı kabul etti.

A+A-

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yılmaz Atadeniz ve Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Genel Sekreteri Mehmet Aykut İncirli ile oyuncu Hatice Tezcan’ı kabul etti.

HARMANCI: “ÜLKEMİZDE KİME GÖRE NEYE GÖRE KATKI YAPILDIĞI ÇOK ŞAİBELİDİR”

Emeğin korunmasının devletin sorumluluk sahasında olduğunu söyleyen Bakan Harmancı, SESAM Başkanı Yılmaz Atadeniz’in telif haklarıyla ilgili tecrübelerinin önemli olduğunu belirtti.

Devletin sanata yaptığı destekle ilgili konuşan Harmancı, “Ülkemizde neye göre ve kime göre katkı yapıldığı çok şaibelidir bugüne kadar. Devlet erkânında tanıdıkları bulunanlar, baskı unsuru oluşturabilenler ve lobi faaliyeti yürütebilenler bu katkılardan nemalanmıştır bugüne kadar. Doğru projeler de desteklenmemiş midir? Doğru projeler de bazen desteklenmiştir” diyerek bu katkıların belli kriter ve kıstaslara bağlanması gerektiğini söyledi.

Özgürlüğün sanata en çok yakışan olgu olduğunu söyleyen Harmancı, “Siyasilerin etrafında dönecek bir olguyla özgürlük yaratılamaz. Ülkemizde yıllar boyu kadük edilen Özerk Sanat Kurulu’nun da bu vesileyle tekrar gündeme gelmesi gerek” diye konuştu.

“TELİF HAKLARI ÇOK ÖNEMLİ”

“Telif çok önemli” diyen Harmancı ülkede seyyar satıcıdan, büyük marketlere kadar çok yerde kopyalanmış, bandrolsüz ve telif hakkı olmayan ürünlerin çok açıkça satılabildiğine işaret etti.

Harmancı, “Aslında bunlar ciddi suçtur bana göre çünkü bunlar emek hırsızlığıdır. İnsanların yıllar boyu çalışıp oluşturduğu emeği 3 kuruşa satmaktır” şeklinde konuşarak, seçim hükümeti olarak yasa çıkarmaya yetkileri olmasa da, bu konuyla ilgili baskı unsuru yaratacaklarını ifade etti.

Telif hakları konusunda ülkenin ilkel bir noktada olduğunu dile getiren Harmancı, çağdaş ülke standartlarına gelmek için çalışma yapılması gerektiğin dile getirdi.

Harmancı, ülkede son yıllarda sinema sektörünün atılım yaptığına da işaret ederek, devletin sinema sektörünün daha iyi yerlere gelmesi için çalışması gerektiğini ifade etti.

Bakan Harmancı, Hatice Tezcanı da sinema filmleri için kutladı.

İNCİRLİ: “ÜLKE OLARAK TELİF HAKLARI SORUNUMUZ VAR”

Naci Talat Vakfı Mütevelli Heyeti Genel Sekreteri Mehmet Aykut İncirli konuşmasına başlamadan önce Bakan Mehmet Harmancı’ya, senaryosunu Barış Burcu’nun yazdığı, yapımcılığını Naci Talat Vakfı’nın üstlendiği “Sarı Entarili Maria” filminin afişini armağan etti.

Sarı Entarili Maria filminin yapımcılığını üstlenme kararı aldıktan sonra telif haklarıyla ilgili araştırma yapmaya başladıklarını dile getiren İncirli, Bakan Harmancı’yı bu konu hakkında görüşmek için ziyaret ettiklerini anlattı.

Telif hakları konusunda araştırma yaparken, SESAM Başkanı Yılmaz Atadeniz’le görüştüklerini kaydeden İncirli, Atadeniz’in tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti.

“Ülke olarak telif hakları sorunumuz var” diyen İncirli, konuyla ilgili yasal sorunlar bulunduğunu, bu nedenle yeni bir telif yasasının hazırlanması gerektiğini dile getirdi.

İncirli böyle bir yasanın geçmesi durumunda ülkede sinema sektörünün gelişeceğini ve yeni iş imkanları doğacağını ekledi.

Devletin sinemaya katkı yapması gerektiğini söyleyen İncirli, şöyle devam etti:

“Yıllardır görüyoruz duyuyoruz sinemaya belirli katkılar yapılıyor. Belirli ayrıcalıklı yönetmenlere belirli katkılar yapılıyor. Ama bu katkıların geriye dönüşü araştırılıyor mu? Ülkeye katkısı araştırılıyor mu? Bunlar raporlanıyor mu bugün bir filme yapılacak 100 bin TL’lik katkı beş tane belgesele yapılsa onların ulaşacağı yerler çok daha fazla getiri getirebilir. Çok daha etkili olabilir”

ATADENİZ: “KENDİ DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”

Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yılmaz Atadeniz, Türkiye’de de telif hakları konusunda sorun yaşandığını anlattı.

Telif hakları konusunda yeni bir yasa hazırlığı içinde olduklarını belirten Atadeniz, “Kıbrıs’a gelmemin sebebi bunları anlatmaktır. Bizim geçtiğimiz yolların son noktasından sizin başlamanızı istiyoruz” diye konuştu.

Atadeniz, Türkiye’de sinema filmlerinin devlet tarafından belirli prosedürlerle desteklendiğini kaydederek, örnek oluşturmak için bu prosedürlerle ilgili bilgi vermeye hazır olduğunu söyledi.

Bu haber toplam 2547 defa okunmuştur
Etiketler :