Temizlik için istihdam yerine ihale
Maliye Bakanlığı Merkezi İhale Komisyonluğu ülke genelindeki tüm devlet dairelerinin temizlik işleri için ihale duyurusu yaptı.
Maliye Bakanlığı Merkezi İhale Komisyonluğu ülke genelindeki tüm devlet dairelerinin temizlik işleri için ihale duyurusu yaptı.
Bütün daire ve kurumlar temizlik ihalesine çıktı: Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı gündemindeki ihaleler incelendiğinde devlet dairelerinin çoğunluğunun temizlik işlerini dışarıdan aldığı görülüyor. Birçok devlet kurumu temizlik için ihaleye çıktı.
Talaykurt: “Özelden hizmet daha ekonomik”.. YENİDÜZEN’e konuşan Halil Talaykurt, Devlet dairelerine özel temizlik şirketlerinin daha ekonomik olduğuna işaret etti. Talaykurt, bu yüzden devlet dairelerinin özel temizlik şirketleri için ihaleye çıkıldığını kaydetti.
Bengihan:“Kamusal alanlar özelleştirilemez”: Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, taşeronlaşmanın kamusal alanların özel sektöre peşkeş çekildiğini kaydetti. Bengihan, “Esas parayı firmalar yiyor ve haksız kazanç elde edilmesine yol açılmaya devam ediliyor” dedi.
Devrim DEMİR
Merkezi İhale Komisyonluğu Mart ayının ilk bir haftasında ülke genelindeki tüm devlet daireleri ile ilgili çıktığı temizlik işleri ile ilgili çıktığı ihale duyuruları dikkat çekti.
Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı gündemindeki ihaleler incelendiğinde devlet dairelerinin çoğunluğunun temizlik işlerini dışarıdan aldığı gözlemlendi.
Birçok devlet kurumu temizlik için ihaleye çıktı.
Merkezi İhale Komisyon Başkanı Halil Talaykurt, emekli çıkanların yerine yeniden temizlik elemanı alınmadığını, özel şirketlerle son 2 yıldır devlet dairelerine istihdam yapıldığını ve bunun daha ekonomik olduğunu savundu.
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, taşeronlaşmanın kamusal alanlara peşkeş çekildiğini ve ihale sürecinde işçinin emeğinin sömürüldüğünü kaydetti.
Hemen hemen bütün kurumlar özelden temizlikçi için ihaleye çıktı
Tapu ve Kadastro Dairesi, Lefkoşa, Girne, Güzelyurt Tamu Amirlikleri, Personel Dairesi Müdürlüğü, Devlet Basımevi Müdürlüğü, Sayıştaylık Başkanlığı, Başbakanlık Denetleme Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Şehir Planlama Müdürlüğü, Lefkoşa, Güzelyurt ve Mağusa şubeleri için temizlik ihalesine çıktı.
Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, Posta Dairesi, İçişleri Bakanlığı’na bağlı İskele Kaymakamlığı Kamu Hizmet Komisyonluğu, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürlüğü, Limanlar Dairesi Girne Turizm Limanı, Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürlüğü, Lefkoşa Çocuk Yuvası, Milli Eğitim Kültür Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü tüm polis binaları dâhil hemen hemen bütün devlet daireleri ihaleye çıktı.
Talaykurt: “Özel temizlik şirketleri daha ekonomik”
Merkezi İhale Komisyon Başkanı Halil Talaykurt, devlet dairelerinde emekli çıkanların yerine yeniden temizlik elemanı alınmadığını kaydetti.
YENİDÜZEN’e konuşan Halil Talaykurt, özelden alınan hizmetin devletin bu istihdamları yapmasından daha ekonomik olduğunu ve bu yüzden devlet dairelerinin özel temizlik şirketleri için ihaleye çıkıldığını kaydetti.
Talaykurt, son iki yıldır devlet dairelerine bu şekilde temizlik elemanı istihdam edildiğini kaydetti.
Bengihan: “Kamusal alanlar özele peşkeş çekiliyor”
YENİDÜZEN’e devlet dairelerinin çıktığı ihalelerle ilgili konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, taşeronlaşmanın kamusal alanların özel sektöre peşkeş çekildiğini kaydetti. Anayasaya göre Kamu görevini kamuda çalışanın yürütmesi gerektiğini ifade eden Bengihan, bu şekilde kamusal alanlara peşkeş çekilen işçilerin çalışma hayatında örgütlenmeyi böldüğünü ifade etti.
Bengihan: “İhaleye aykırı davranıyorlar”
Özellikle hastanelerde kamu memurlarının yapması gereken kayıt, arşiv, hasta getir götür, eczane, gibi birçok işi taşeron işletmelerin yaptığına vurgu yapan Bengihan, birçok devlet dairesinin yanı sıra özellikle hastanelere temizlik ve güvenlik işçisi istihdam edenlerin ihaleye aykırı davrandıklarını kaydetti.
Temizlik işlerinin de eksik ve sıkıntılı yapıldığına vurgu yapan Bengihan, kamusal alanların devlet eliyle özele peşkeş çekildiğini söyledi.
“Kamusal alanlar özelleştirilemez”
Güven Bengihan, taşeron şirketlerin devlet ve hastanelere istihdam ettiği emekçilerin birçoğunun maaşlarını almakta güçlük çektiğini, emeklerinin sömürüldüğünü ve hastaneye alınan temizlik işçilerinin birçok başka işlerde kullanıldığını ve hiçbir sorumluluklarının olmadığının altını çizdi. Taşeron hizmetler alanında temizlik noktasında büyük eksikliklerin yaşandığını ifade eden Bengihan, devletin ekonomik diye özelden işçi istihdam edilmesinin yanlış olduğunu savundu. İhaleye katılan birçok firmanın ihalede gösterdiği maaşı işçiye vermediğini kaydeden Bengihan, “Esas parayı firmalar yiyor ve haksız kazanç elde edilmesine yol açılmaya devam ediliyor” dedi.