1. YAZARLAR

  2. Mert Özdağ

  3. Tepeden tırnağa yasa dışı!
Mert Özdağ

Mert Özdağ

Tepeden tırnağa yasa dışı!

A+A-

BU HÜKÜMET NE YAPTI  [2] / YAZI DİZİSİ

“BU HÜKÜMET NE YAPTI” ismini verdiğimiz yazı dizimizde dün hükümetin neden “zam” hükümeti olduğunu veriler ışığında aktarmaya çalıştık…
Bugün devam ediyoruz.
Bu kez bu hükümetin neden "hukuka aykırılıklar" hükümeti olduğunu irdeleyeceğiz…
Son bir buçuk yılda öylesine kararlarla toplumu sarstılar ki!

Nereden başlasak!
Önce tarih tarih, Ara emri ile yürürlüğü durdurulan yasa gücünde kararnameleri ele alalım.
Ve sonra da tarih tarih, karar karar aldıkları yasadışı kararlar ve sonrasında yaşananlar:

Ara emri ile yürürlüğü durdurulan yasa gücünde kararnameler

29 Eylül 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükleri durdurulan af içeren yasa gücünde kararnameler şunlar:

  • 15 Ağustos 2016 tarihinde, 102 sayılı Resmi Gazetede, Bölüm II’de yayımlanan 2/2016 sayılı “Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası hakkında Yasa Gücünde Kararname”.
  • 15 Ağustos 2016 tarihinde, 102 sayılı Resmi Gazetede, Bölüm II’de yayımlanan 3/2016 sayılı “Ziyaretçi İzni, İkamet İzni, İş Kurma İzni veya Çalışma İzni Biten Yabancılara Uygulanan Para Cezalarının Yeniden Düzenlenmesini ve Ödenmemiş Para Cezalarının Tahsilinde Kolaylık Sağlanmasını Öngören Yasa Gücünde Kararname”.
  • 1 Eylül 2016 tarihinde, 112 sayılı Resmi Gazetede, EK-I Bölüm II’de yayımlanan 4/2016 sayılı “Kayıtları iptal edilen araçlar ile kayıtları iptal edilmeyip geçmiş yıllara ait seyrüsefer borcu bulunan araçlar hakkında Yasa Gücünde Kararname”.

Yüzde üçlük fon kararı: KARAR GERİ ALINDI

  • 18 Ağustos 2016 tarihli 104 sayılı Resmi Gazetede, EK-IV Bakanlar Kurulu Kararları Bölümünde, sayfa 745’te yayımlanan ve Karar Sayısı H(K-1)695-2016 olan, “Toprak Ürünleri Kurumu’nun görevlerini yerine getirebilmesi ve ‘İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’ gereği piyasa düzenleyici bir kurum haline gelebilmesi için, tarım ve hayvancılık ürünlerinin ithalinde fatura üzerinden Toprak Ürünleri Kurumuna yüzde 3’lük bir katkı payı kesilmesi” kararına karşı CTP tarafından Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açılmış, hükümet davanın aleyhine sonuçlanacağını fark edince Bakanlar Kurulu kararını, davanın sonuçlanmasını beklemeksizin geri almıştı.

Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi: ANAYASA'YA AYKIRI

  • Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma 5 Ağustos 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırı bulundu. Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Meclis kürsüsünde çok kısa bir süre içerisinde ek sözleşmeyi imzalayacağını açıklamış olmasına karşın, bugüne kadar bu konuda herhangi bir girişim yapılmadı.

Girne İkinci Bölge Emirname Değişikliği: ARA EMRİ, GERİ ADIM!

  • 8 Eylül 2016 tarihli, 116 sayılı Resmi Gazete’de, EK III AE.570’te yer alan “Girne 2. Bölge Emirnamesi Değişikliğinin (Karşıyaka, Lapta, Alsancak, Malatya, İncesu, Yeşiltepe, Ilgaz, Karaoğlanoğlu, Erdemit, Karaman, Zeytinlik, Girne, Karakum, Ozanköy, Beylerbeyi, Çatalköy, Arapköy, Beşparmak, Karaağaç, Esentepe, Bahçeli) iptali istemiyle Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme ara emri vermiş ve hükümet emirnameyi geri almak zorunda kalmıştı.

Hukuka aykırı vatandaşlıklar: HÜKÜMET DE KABUL ETTİ

  • Ağustos – Ekim 2016 tarihleri arasında yayımlanan muhtelif Resmi Gazetelerde; sabıka kaydı, güvenlik raporu ve sağlık raporu aranmaksızın yasaya aykırı biçimde, şartlı olarak verilen 86 vatandaşlık kararı, CTP’nin Yüksek İdare Mahkemesi’nde dosyalamış olduğu iki dava neticesinde, Bakanlar Kurulu tarafından iptal edildi. Bu durum hükümetin kendisinin de 86 adet hukuka aykırı işlem yaptığını, mahkeme kararına dahi gerek duymaksızın, açıkça kabul ettiğini gösteriyor.

Kumyalı’da Orman Arazisinin Kiralanması:  ARA EMRİ!

  • Kumyalı köyü sınırlarında bulunan 564 dönüm orman arazisinin kiralanmasına ilişkin işleme karşı Mehmetçik Belediyesi’nin açtığı davada, mahkeme, 30 Mart 2017 tarihinde ara emri verdi.

Bedi’s Piknik Alanının Kiralanması: ARA EMRİ!

  • Turizm ve Çevre Bakanlığı, 1. Derece Sit alanı olan ve Eski Eserler Dairesi ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınmaksızın 18 Kasım 2016 tarihinde yapılan “Kantara Bölge Şefliği Salamis Piknik alanı ve Büfe Kira Sözleşmesi”yle özel kişilere kiralama kararının yürütülmesi Yüksek İdare Mahkemesi’nin 19 Nisan 2017 tarihinde verdiği ara emir ile durduruldu.

Girne Antik Limanı: HUKUKA AYKIRI, GERİ ADIM!

  • 7 Mart 2016’da Girne Antik Liman’daki paha biçilmez değere sahip Turizm Bakanlığı Ofisi’nin bir kısmı ile liman ana girişi ve geçidin kullanım hakkı Turizm Bakanlığı Müsteşarı’nın imzası ile tüzüğe aykırı şekilde limanda birçok işletmesi olan ve aynı zamanda bakanlığa yüklü miktarda kira borcu da bulunan bir işletmeye verildi. Konuyla ilgili Ombudsman raporunda, Girne Antik Liman’da bir işletmeye süreli kullanım hakkı verilen binayla ilgili Turizm ve Çevre Bakanlığı hatalı bulundu ve sözleşmenin iptal edilmesi gerektiğini açıklandı. Bakanlık, işlemi, hukuka aykırı olduğunu kabul ederek geri almak zorunda kaldı.

ZEYKO Yağ Fabrikası’nın Kiralanması ve 7 Kat İzni: YIKIM KARARI VAR!

  • Hükümet, Karaoğlanoğlu’ndaki eski Zeyko Yağ Fabrikası’nın olduğu yerde devam eden otel inşaatının, 4 kata kadar izinlendirilmesine karşın 7 kata çıkmasına göz yumdu. Otelin sahibi hükümetin kendisine, bölgenin bir haftaya kadar ‘Kahverengi Bölge’den, ‘Mavi Bölge’ye geçirileceğine dair söz verdiğini açıkladı. Açılan dava sonucunda mahkeme yıkım kararı aldı. Ancak bu karar hala uygulanmadı!

Gorno Tepesi’nin rezerv olarak ayrılması:

  • Karşıyaka’da 707 dönüm yüksek orman arazisi olan Gorno Tepesi, H(K-1) 1651-2016 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile ortada olmayan teleferik projesi için rezerv edildi. Partimiz tarafından oluşturulan çalışma grubunun yaptığı araştırmada Bakanlar Kurulu kararında yer alan parsel numaralarının yanlış olduğu saptandı ve kararın geçersiz olduğu vurgulandı. Projenin ÇED Raporu’nun bulunmadığı da ortaya çıkarken, yüksek orman arazisi niteliğinde olan arazinin özel kişilere devredilmesi veya uzun vadeli kiralanmasının da yasal olmadığı belirlendi. Lapta Belediye Meclisi üyemiz Emre Efendi’nin açtığı davada, hükümet savunma yaptı ve kararı iptal edeceğini belirterek mahkemeden bunun için süre istedi.

Tatlısu’da sahilin kiralanması: İŞLEM İPTAL

  • Orman Dairesi Tatlısu’da sahili bir özel kişiye Kaymakamlık’ın ve Belediye’nin haberi olmaksızın ağaçlandırma maksadıyla kiraladı. Basında çıkan haberler üzerine Orman Dairesi yapılan işlemi iptal etti.

 


YARIN: PARTİZANLIKLAR / NELER NELER

Bu yazı toplam 2634 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar