TIP BAYRAMI (!) ‘MATEM’ gibi!
Sağlıkta kangrenleşen sorunlar, rüşvet iddiaları ve tartışmaların gölgesinde
14 Mart Tıp Bayramı; sağlıkta , ‘rüşvet iddiaları’, ‘şüpheli ölümler’, ‘ikinci iş’ tartışmaları, personel sıkıntısı ile maaş ve özlük haklarına dair sorunların gölgesinde 'kutlandı', güne sağlıktaki sorunlar yumağı damgasını vurdu.
- 2014-2016 yılları arasında 20’den fazla hekim kamu hastanelerinden ayrıldı
- 2017’de 5 hekim daha istifa etti. (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Kardiyoloji Uzmanı, Dermatoloji Uzmanı, Çocuk Nöroloji Uzmanı ve Beyin Cerrahı)
- Kamudaki doktorların maaş ve özlük haklarıyla ilgili sıkıntıları sürüyor- Durum henüz netleşmedi.
- 300’e yakın hemşire-ebe eksikliği var.
- 319 serbest çalışan hekimin yazdığı reçete devlet hastanelerinde kabul edilmiyor, tetkik kağıtları hastanelerde geçmiyor. Hekimler, belli başlı ilaçları yazamıyor, hastalarını sağlık kuruluna veya Türkiye’ye sevk edemiyor.
- Bununla birlikte sektörde geçirdiği ameliyat sırasında yaşamını kaybetmesiyle ülke gündemine oturan Anıl Aktunçlar’ın şüpheli ölümüyle de tartışmalar yaşandı.
- Güzelyurt Hastanesi ihalesi rüşvet iddiaları ile gündemdeki yerini koruyor.
- Kamuoyunda "fetüs davası" olarak bilinen davada sona gelindi. Dava sürecinde sağlık sıkça tartışma konusu oldu.
Ayşe GÜLER
14 Mart Tıp Bayramı; sağlıkta , ‘rüşvet iddiaları’, ‘şüpheli ölümler’, ‘ikinci iş’ tartışmaları, personel sıkıntısı ile maaş ve özlük haklarına dair sorunların gölgesinde kutlandı.
Kamu hastanelerinde görev yapan doktorların 5’i bu yıl itibariyle istifa etti, böylelikle 2014’den beri kamu hastanelerinden ayrılan doktor sayısı da 25’e yükseldi.
Sektörde uzun yıllardır dile getirilen, adeta ‘kangrenleşen’ ebe ve hemşire sıkıntısı da halen giderilemedi, hastaların hem sağlık ocakları hem de devlet hastanelerinden tam teşekküllü yararlanabilmesi için ihtiyaç duyulan hemşire ve ebe sayısı 300.
Sadece kamuda değil, özel sektörde hizmet veren sağlık çalışanları da dert küpü. Serbest çalışan 319 hekim, ‘reçetelerinin devlet hastanelerinde kabul edilmemesi, tetkik kağıtlarının hastanelerde geçmemesi, hastalarını sağlık kuruluna veya Türkiye’ye sevk edememek, Sigortalı hastalara hizmet verememekten’ dert yanıyor.
Art arda istifalar
Sağlıktaki sıkıntılar yıllardır aşılamıyor. Kamu hastanelerinde hizmet veren doktorların 20’den fazlası 2014-2016 yılları arasında istifa etti.
İstifa eden doktorlar arasında; Çocuk Kardiyologu, Çene Cerrahı, Çocuk Onkologu, Çocuk Alerji Uzmanı, Çocuk Nefroloğu, Plastik Cerrahlar, Kadın Doğum Uzmanları, Endokrinoloji Uzmanı, Nöroloji Uzmanı, Kardiyoloji Uzmanı, Radyoloji Uzmanları, Çocuk Hastalıkları Uzmanları ve Anestezi Uzmanları yer aldı.
3 ayda 5 doktor görevi bıraktı
İstifalar, 2017’nin başlarında da sürdü. 3 ayda 5 kamu doktoru görevi bıraktı.
Kamudan ayrılan hekimlerin, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Kardiyoloji Uzmanı, Dermatoloji Uzmanı, Çocuk Nöroloji Uzmanı ve Beyin Cerrahı olduğu belirlendi.
Rüşvet iddiaları ve ‘ikinci iş’ tartışmaları gündem oldu…
Sağlık sektörü, yalnızca alt yapı ya da çalışanların sorunlarıyla değil, rüşvet iddiaları, şüpheli ölümler, ikinci iş tartışmaları ile gündem oldu…
Güzelyurt Hastane İhalesi ile ‘rüşvet’ iddiaları gündeme geldi, konu Meclis’te gündeme taşındı, mahkemelik oldu.
İddialara rağmen, Güzelyurt’un yeni hastanesine kavuşması için temeller 27 Şubat’ta atıldı.
Sağlıkta uzun yıllardır tartışılan ‘sağlıkta ikinci iş’ davasında karar açıklandı. Mahkeme, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’na aykırı olarak özelde çalışan doktorlarla ilgili kamu görevlerini yerine getirmesi noktasında emir verdi, Sağlık Bakanlığı’na 6 aylık süre tanıdı.
Şüpheli ölüm çok konuşuldu…
Bununla birlikte sektörde geçirdiği ameliyat sırasında yaşamını kaybetmesiyle ülke gündemine oturan Anıl Aktunçlar’ın şüpheli ölümüyle de tartışmalar yaşandı.
Ameliyata giren doktorlarla ilgili Tabipler Birliği soruşturma başlattı, Aktunçlar’ın kesin ölüm nedenini belirlemek için alınan doku örnekleri Türkiye’ye gönderildi, rapor henüz GELMEDİ.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI NE DEDİ?
Çocuk Onkolojisi Uzmanı Doç Dr Kudret Çağlar:
Tıp Bayramı neyi ifade eder?
Çocuk Onkolojisi Uzmanı Doç Dr Kudret Çağlar, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı, sağlıktaki sorunlara değindi.
Çağlar, “Bayram neyi ifade eder? Tıp Bayramı neyi anlatması umut edilir?” diye sorarak, doktorların işe başlama ücretinin 3 bin TL olduğunu, hemşirelerin vardiyasına vardiya ekleyerek insanüstü çaba sarf ettiklerini vurguladı.
Bugünün ‘Kamu ve serbest çalışan kavgasını mı yoksa dava süreçlerini mi’ ifade ettiğini soran Çağlar, sağlık sisteminin 1960’dan kalma yasal alt yapı ile yönetilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Çağlar, şöyle devam etti: “Bayram ne ifade eder? Sadece doktora ikinci iş yasak ama vergi vermek şart zihniyetini mi? İstifa furyasını mı? 1960’dan kalan yasal altyapı ile yönetilmeye çalışılan sağlık sistemini mi? Yıllardır ayni şeylerin konuşulduğu toplantıları mı? Hizmeti vereninde ah dediği hizmeti alanında ah dediği bir düzeni mi? Haksız rekabet ortamını mı? Uygulanmayan reklam kurallarını mı? Hipokrat yemininin anlatmaya çalıştığı noktaları mı? Bu ortamda yönetici olmanın dayanılmaz işkencesini mi? Bir sorunumu çözemedim en erken uçak saati nedir mecburiyetini mi? Bireysellikten ekip çalışmasına geçilememesini mi? Doktora gitmeden kendi kendine ilaç kullananları mı? Telefoniyen sosyal medya ile tanı ve tedavi isteyenleri mi? Bir çuval tetkik ve ilaç ile gezenleri mi? Toplu yerlerde sigarasını içmekten hiç utanmayanları mı? Elindeki çöpü güneyden geçip kuzeyde yere atanlarımı? Ve daha uzar gider... Kudret otur oturduğun yere "deveye sormuşlar sırtın eğrimi diye nerem doğru demiş"... Tıp bayramınız kutlu olsun”
Serbest Çalışanlar Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu:
Biz, ikinci sınıf hekimiz
Serbest Çalışanlar Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, yıllardır Tıp Bayramı’nın kutlandığını ancak artık ‘kutlama’ değil, eylem zamanının geldiğini söyledi.
Gardiyanoğlu, sağlıkta sorunları sürekli tartışıldığını, yasalara uyulması kaydıyla reformun gerçekleşmesini istediklerini kaydetti.
Serbest çalışan hekimlerin ‘ikinci sınıf’ hekim muamelesi gördüğünü ifade eden Gardiyanoğlu, sektörde özel hekimlerin olduğunun kabul edilmediğini vurguladı.
Gardiyanoğlu, sektörde 319 serbest çalışan hekimin olduğuna değinerek sorunları özetle şöyle sıraları: “Yazdığımız reçeteler, devlet hastanelerinde geçmiyor. Tetkik kağıtları hastanede geçmiyor. Belli başlı ilaçları yazmalarımız kısıtlandı. Hastalarımızı Sağlık Kurulu’na ya da Türkiye’ye sevk edemiyoruz. Sosyal sigortalı hastalara hizmet veremiyoruz.”
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen:
300’e yakın hemşire ve ebeye ihtiyaç var
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Ali Özgöçmen, devlet hastanelerinin ve sağlık ocaklarının tam teşekküllü hizmet verebilmesi için sektörde şu anda 300’e yakın hemşire ve ebeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Özgöçmen, şu anda 745 hemşire ve ebenin hizmet verdiğini dile getirerek, 2010 yılından sonra işe başlayanların ortalama 2400 TL maaş aldığını, emeğinin karşılığını alamadığını vurguladı.
Maaşlarla ilgili düzenleme yapılmaması halinde mesleğe olan ilginin azalacağını da söyleyen Özgöçmen, 2010 yılı öncesinde işe girenlerin maaşlarının da günümüz koşullar uygun olmadığını kaydetti.
Özgöçmen ayrıca mesai saatleriyle ilgili düzenlemeden dolayı vardiya usulü çalışan sağlık çalışanı ile kamu personeli arasında mesai farkının ortaya çıktığını dile getirerek, sorunun çözülmemesi halinde sendika olarak tavırlarını ortaya koyacaklarını açıkladı.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli:
2017’de 5 hekim kamu hastanelerinden istifa etti
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Dr. Sıla Usar İncirli, dünkü etkinlikte yaptığı konuşmada bu yıl Tıp Bayramı’nda hiç de güzel şeyler söylenemeyeceğini, günün bir bayram havasında kutlanamayacağını belirtti.
Sağlık sistemindeki bozukluklara işaret eden İncirli, “Acil serviste ateşi yükselen çocukların ateşini düşürmek için, ateş düşürücü bulamıyoruz” dedi.
İncirli, 2014-2016 yılları arasında 20’den fazla, 2017 itibarıyla de 5 hekimin kamu hastanelerinden ayrıldığına işaret ederek, bunların yerinin ise doldurulamadığını, ilan edilen münhallere başvuru bulunmadığını kaydetti. (tak)