“Toplumla alay ediyorlar”
Girne İnisiyatifi Karaoğlanoğlu’ndaki tartışmalı otel inşaatıyla ilgili açıklama yaptı
Girne İnisiyatifi, “Karaoğlanoğlu Zeyko bölgesinde yasalara aykırı biçimde inşa edildikten sonra emirname değişikliği ile yasal sınırlar içerisine alınmaya çalışılan ancak bağımsız mahkemenin emirname değişikliğini iptal etmesi sonrasında yeniden tartışmalı bir konuma düşen otel inşaatı konusundaki gelişmelerin kaygı ile izlendiğini” bildirdi.
Girne İnisiyatifi’nden yapılan yazılı açıklamada, Girne Belediyesi’nin kaçak katlarla ilgili açmış olduğu yıkım davası sonucunda 31 Mart 2017 tarihine kadar ilgili şirkete kaçak katları yıkması emredilmiş olmasına karşın bu emrin yerine getirilmemesinin kabul edilemeyeceği belirtildi.
“Kurumlarımızla ve toplumla alay ediliyor”
Açıklamada, basına da yansıdığı biçimde şirket yetkililerinin mahkemeye hitaben “İmar planında kat sayısı artışı bekledikleri gerekçesi ile yıkım işlemini gerçekleştirmediklerini” savunmasının başta yargı kurumu olmak üzere tüm kurumlarla ve toplumla “alay etmek” anlamını taşıdığı savunuldu.
Girne İnisiyatifi açıklamasında, halkın katılımı toplantısında bölge halkı adına dile getirilen endişelerin ve beklentilerin gerek ilgili şirket, gerekse ilgili kurumlar tarafından dikkate alınmasının talep edildiği ve bunların takipçisi olunacağı ifade edildi.
“Ülke yasalarına ve insanlarına saygılı olun”
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu çerçevede, şirket yetkililerine daha önce defaten yapmış olduğumuz çağrıyı tekrarlar ve yatırım yapmak için geldikleri ülkenin yasalarına ve insanlarına saygılı olmaları gerektiğini hatırlatırız.
Daha yatırım aşamasında ülkemizin hukuk sistemine saygı duymayan ve hatta mahkeme emirlerini bile yerine getirmekten imtina eden bir yatırımcının ÇED raporunda taahhüt ettiği sorumlulukları yerine getirip getirmeyeceği konusunda haklı bir kuşku içerisindeyiz. Bu bakımdan raporu değerlendirecek olan ÇED Komisyonuna bu hususları mutlak surette dikkate alması yönünde çağrı yapmayı bir görev biliriz.
Emirname değişikliğinin bağımsız mahkeme tarafından iptal edilmesi sonrasında bahse konu otel için yeniden düzenlenen planlama onayı tarafımızca hukuksuz olarak değerlendirilmektedir.
Bilindiği üzere geçtiğimiz yılın Ağustos ayında değiştirilmeye çalışılan Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde mavi bölgeler için kat sayısı 4’ten 7’ye yükseltilmek istenmiş ancak değişiklik mahkeme kararı ile iptal edilmişti.
Ülkeyi yönetenler yeniden düzenlenen planlama onayının hukuksuz olmadığını iddia ediyorlarsa geçtiğimiz yıl emirname değişikliğine neden ihtiyaç duyduklarını da açıklamak zorundadırlar. Yeniden düzenlemiş olduğunuz planlama onayını dayandırdığınız yasal hükümlerden geçtiğimiz yıl haberdar değil miydiniz ki emirname değişikliğine ihtiyaç duymuştunuz?”
Girne İnisiyatifi hukuk dışı olduğuna inandığı uygulamalarla ilgili her türlü yasal hakkını kullanacağını da açıkladı.