'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' yasası yolda
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim göreviyle saat 10.10’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, denetim göreviyle saat 10.10’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
11 gündem dışı konuşma talebinin bulunduğu toplantıda, ilk olarak sunuşlar bölümünde bazı tezkereler kabul edildi.
Sunuşlar bölümünde, Kamu İhale Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesi; DAÜ okullarının özele devriyle ilgili araştırma komitesine ve KTHY’nin uçuşlarının sonlandırılmasının sebepleriyle ilgili araştırma komitesine 2 aylık ek süre verilmesi onaylandı.
Daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi.Gündem dışı konuşmalardan ilk üçü, yaklaşan Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “kadın” konusunda yapıldı.
CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen müzakerelerde kadınların görüşlerinin de müzakere masasına yansıtılması gerektiğini söyledi.
Derya, Meclis’te yaptığı gündem dışı konuşmada, iki gün sonra 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yine kadınlar için güzel sözler söyleneceğini ancak bunların unutulacağını belirterek kadınlara erkek egemen bakışı eleştirdi.
Konuşması sırasında kendisini dinlemeyip konuşan milletvekillerini de dinlemeleri yönünde uyaran Derya, 8 Martlarda kadınların ana, bacı, karı olmak dışında hiçbir fonksiyonu yokmuş gibi, üreten, sorgulayan varlıklar olduğu göz ardı edilerek konuşulacağını belirtti ve “Varlığımızı saksıdaki süs bitkisinden farklı görmediğinizi itiraf edeceksiniz…Siz demeç verirken kadınların tacize uğradığının farkında olmayacaksınız” dedi.
Kadınların maruz kaldığı sorunların demokrasi ve insan haklarıyla ilgili görülmesi gerektiğini vurgulayan Derya, kadınlarla ilgili söylenen sözlerin de 9 Mart’ta unutulduğunu; kadınların maruz kaldığı sorunları dile getirdiği için feministlerin “cadaloz” görüldüğünü belirtti.
Doğuş Derya, “Derdimiz kadın haklarını yok sayan, bizi ikincil konuma düşüren anlayışladır. Şekilci demokrasinden gerçekçi demokrasiye geçilmelidir” diye konuştu.
Müzakerelerin başladığı bu dönemde söyleyecek çok sözleri bulunduğunu vurgulayan Derya, kadınların etnik kökeni nedeniyle şiddete maruz kaldığını; savaşın acılarını yaşadığını ve barışın değerini iyi bildiğini ifade etti.
Doğuş Derya, müzakereci Kudret Özersay’ın kadınların tüm örgütlerin görüşlerini müzakere masasına yansıtmasını istedi.
GÜRÇAĞ
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ da “Ülkemizde kadın olmak” konulu konuşmasında, kadınların toplumdaki önemini vurguladı.
Gürçağ, eğer kadın mutlu ve huzurluysa, ülkenin de umutlu ve huzurlu olacağını kaydederek, “Kadınlarla birlikte üreten, mücadele eden güç olmalıyız” dedi.
Kadınların tüm karar mekanizmalarında etkin rol almasının çağdaşlığın gereği olduğunu vurgulayan Gürçağ, kadınları ihmal eden ülkelerin başarılı olamayacağını kaydetti.
Gürçağ, kadınların şiddete maruz kalmadığı bir dünya diledi ve engelli çocuğu olan annelerin sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler üzerinde durdu.
Kadınlar Günü’nü kutlayan Gürçağ, kadınlarla ilgili bir de şiir okuyarak kadın haklarına dikkat çekti.
ÖZDENEFE
Kadınlarla ilgili üçüncü konuşmayı CTP/BG Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe “kriz ve kadın” konusunda yaptı.
Özdenefe, Meclis’te kadın milletvekili sayısının 4’le sınırlı kalırken bazı kişilerin kadınlara kotaya olumsuz bakmasını eleştirdi.
8 Mart’ın dünyadaki kadın dayanışması için çok önemli olduğunu kaydeden Fazilet Özdenefe, “8 Mart ne değildir?” konusu üzerinde durmak istediğini ifade etti ve güzel sözlerle, çiçeklerle kadınların ikincil pozisyona itildiği bir gün olmadığını vurguladı.
“Bizler toplumun yarısını oluşturan, erkeklerden daha fazla çalışan, ev içindeki emeği görülmez kılınan, ağır yükü nedeniyle siyasette ve işte ilerleyemeyen kişileriz” diyen Özdenefe, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesiyle ilgili de bilgi aktardı.
Özdenefe, müzakere sürecinde kadının sesinin olmadığını belirterek bunu eleştirdi ve bugünden sonra daha yapıcı gelişmeler olmasını diledi.
Dünyada da, ülkede de kriz bulunduğunu söyleyen Fazilet Özdenefe, adada sürdürülebilir bir barışı sürdüren kadınların sesinin duyulmadığını; vicdanları reddeden insanlara zorla silah tutturulduğunu; ekonomik krizin de en çok kadın emeğini sömürdüğünü savundu.
Özdenefe, “Kadın hem sömürülüyor, hem görünmez kılınıyor. Siyasette, ailede, ekonomide kriz var. Kadın ve erkeğin emeğinin eşit olmadığı bir ülkede, bir dünyada yaşıyoruz” dedi.
Kadınların yükselmesiyle ilgili ülkede görünmez bir cam tavan bulunduğunu kaydeden Fazilet Özdenefe, siyasette ve iş hayatında kadınların önünün kesildiğini söyledi.
Göçmen kadınlarla ilgili de sıkıntılar bulunduğunu belirten CTP/BG Milletvekili Özdenefe, gece kulüplerinin de ülkenin ayıbı olduğunu vurguladı.
Özdenefe, “Cumhurbaşkanı’na çağrım kadınları lütfen barış sürecine dahil ediniz. Siyasi partilere çağrım ‘lütfen kadınlara yer verin, seçim listelerinde şık durmaları için son dakika aramayın” diye konuştu.
GÜRPINAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, kadınlarla ilgili konuşmaları yanıtladığı konuşmasında, tüm konuşmacıları ve 8 Mart nedeniyle tüm kadınları kutladı.
Kutlamanın ötesinde bir şeyler yapmak gerektiğini kaydeden Gürpınar, kadınların dünyada verdiği mücadelenin kolay olmadığına işaret etti.
Gürpınar, artık yeni şeyler yapmak, kadının emeğinin görünür kılınması, toplumsal statüsünü yükseltmek için ciddi ve somut adımlar atılması gerektiğini söyledi.
“KADININ İŞ GÜCÜNE KATILIMININ YÜZDE 30’LARDA OLMASI CİDDİ SORUN”
İstihdam verilerine göre, kadınların iş gücüne katılımının yüzde 30’larda olmasının çok ciddi bir sorun olduğunu ifade eden Bakan Aziz Gürpınar, istihdam destekleme projesi içinde kadına özel önem verdiklerini; kadın girişimcilerin ve kadın istihdamının artması için ciddi teşvikler uyguladıklarını anlattı.
KADIN GİRİŞİMCİLERE VE KADIN İSTİHDAMINA SOSYAL GÜVENLİK PRİMİ DESTEĞİ
Kadın girişimcilere ve kadın istihdam eden işyerlerine 48 ay boyunca sosyal güvenlik primlerinin bakanlıkça karşılanmasıyla destek verildiğini hatırlatan Aziz Gürpınar, ayrıca Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasa Tasarısı’nın hazırlandığını; haftaya teknik kurulda görüşülerek Bakanlar Kurulu’na sunulacağını söyledi.
“ŞİDDETİ ÖNLEME VE DAYANIŞMA MERKEZİ YAKINDA”
Gürpınar, kısa süre içinde şiddeti önleme ve danışma merkezinin hayata geçirileceğini açıkladı. Sığınma evinin de ilk örnek olarak bu yıl hayata geçirileceğini bildiren Aziz Gürpınar, hem aile içi şiddete uğrayan kadınlar hem de ülkede çalışan yabancı uyruklu kadınların karşılaştığı kötü muamelelere karşı hizmet verileceğini kaydetti.
Engelli çocuğu olan annelerin sorunlarının çözümü için kısa süre içinde bir merkezin temelinin atılacağını ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, “Bugünlerde güzel sözler söylemek değil, mutlaka somut adımlar atmak, icraat yapmak gerek. Biz bu icraatlarımızı devam ettireceğiz” dedi.(tak)