1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne oybirliği
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine oybirliği

'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne oybirliği

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçti.

A+A-

“Toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklara, uluslararası sözleşmelerde önerilen ve modern hukuk devletlerinde olduğu gibi bütüncül ve çok boyutlu siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal çözümler üretmek” amacıyla hazırlanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı”, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan oy birliğiyle geçti.

Bugün uzun bir mesai yapan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ardından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nı da görüştü.

Genel Kurul, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ise 24 Kasım Pazartesi görüşülmesine karar verdi.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı’nın raporunu, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Menteş Gündüz okudu.

SANER: “KANAYAN YARA”

Bu sırada söz alan UBP Milletvekili Ersan Saner, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun ülkenin kanayan bir yarası olduğunu belirtti. Saner, yasa tasarısına emeği geçen herkese teşekkür etti.

Saner, “Şiddet Önleme Merkezi”nin yapacağı işlemlerin ciddi şekilde denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Bütçe çalışmalarında bu konuya yer ayrılmadığını gözlemlediğini belirten Saner, bütçe ayrılmamasının samimi olunmadığının göstergesi olduğunu iddia etti.

ŞAHALİ: “TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTACAK”

Cinsler arası bir eşitsizlik olduğu ve yasanın bunun giderilmesinin hedeflendiğini söyleyen CTP Milletvekili Erkut Şahali, yasayla toplumsal farkındalığın artacağına inandığını belirtti.

Yasanın tüm kesimlerin katılımını öngördüğünü belirten Şahali, sivil toplum örgütleriyle kamunun birlikte çalışacağını ifade etti.

Şahali, yasa tasarısının kadının toplumsal statüsünü geliştirme işlevini göreceğini kaydetti.

Şahali, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi kurulmasının yeni istihdam ve atama gerektireceğini, buna ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenle bunun yapılacağını belirtti.

DERYA: “6 YILDIR ÇALIŞIYORUZ”

CTP Milletvekili Doğuş Derya, 6 yıldır çalıştıkları bir yasa olduğunu kaydetti ve kadın hareketinin gelişimi ve mücadelesini anlattı.

Derya, yasanın hazırlanmasında emeği olanlara teşekkür etti.

GÜRPINAR: “YASA BÜYÜK KATILIMCILIKLA HAZIRLANDI”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, çok anlamlı bir oturum gerçekleştiğini, tasarının çok önemli olduğunu, çok büyük katılımcılıkla hazırlandığını belirtti.

Gürpınar, yasa yürürlüğe girdiğinde çağdaş dünyaya dönük yüzü olacağını, kadının istihdama, sosyal ve siyasal yaşama katılımının düşük olduğunu, yasayla kadın statüsünün yükseltileceğini ifade etti.

Şiddete uğrayan kadınlara yönelik alınacak tedbirlere de değinen Bakan Gürpınar, kadınların korunması ve istihdam edilmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

ÇAKICI: “KADINA YÖNELİK CİNSEL TACİZ ORANI YÜZDE 29”

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, TDP için kadın hakları konusunun önemli olduğunu, bu konularda çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Çakıcı, yasaya destek vereceklerini belirtti. Çakıcı, yasanın çalışabilir bir hale gelmesini, kağıt üzerinde kalmamasını istedi.

Kadına yönelik cinsel taciz oranının yüzde 29 olduğunu söyleyen Çakıcı, bu rakamın yüksek olduğunu ve soruna işaret ettiğini ifade etti.

Konuşmalardan sonra Meclis Genel Kurulu’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasa Tasarısı madde madde görüşülerek oy birliği ile oylanmasının ardından, tasarının bütünü de oy biriliği ile kabul edildi.

BAŞBAKAN, ASKERLİK (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ’NİN PAZARTESİ GÖRÜŞÜLMESİNİ ÖNERDİ

Daha sonra Başbakan Özkan Yorgancıoğlu söz alarak, “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin 24 Kasım Pazartesi görüşülmesi önerisini sundu.

ÇELER TEPKİ GÖSTERDİ

TDP Milletvekili Zeki Çeler öneri hakkında söz alarak, “Samimiyetsizlik ancak bu kadar olur. Bu öneriyi oylatmazsanız altında bir şey arayacağız” dedi.

Çeler, 15 Kasım törenlerinde yaşanan gözaltı olayına da değinerek, hükümeti samimiyetsizlikle suçladı. Çeler, hükümetin bir yerlerden talimat aldığını iddia etti.

ÖZGÜRGÜN ERTELEMEYİ OLUMLU BULDU

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, erteleme önerisini olumlu bulduklarını, yasa üzerinde daha detyalı görüşülmesi gerektiğini, ülke güvenliğini ilgilendiren bu konunun ertelenmesi talebinde de bulunduklarını söyledi.,

YORGANCIOĞLU: “BAZILARI ÖKÜZÜN ALTINDA BUZAĞI ARIYOR”

Yeniden söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, “bazıları kamuoyuna ses çıkarmak için öküzün altında buzağı arıyor. Buraya gelen bir tasarının buradan geçmesi arzusu ile bunu yapıyoruz. Özgürgün ve Denktaş’ın talebi ile bu öneriyi sundum. Evet, komitede oy birliği ile geçti ama Meclis’ten geçebilmesi adına böyle bir karar alındı. Biz görüşülmesinin bir hafta ertelenmesini önerdik. Komiteye çekilmesini önermedik. Yasaların ileriye gitmesi, demokrasinin kurumsallaşması adına hepimiz hassas davranıyoruz. Birbirimizi böyle suçlarsak bir yol almayız. Bunun birileri talimat verdi diye lanse edilmesi yanlıştır” dedi.

ÇAKICI: “VİZYONUNUZ YOK”

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, yasanın ertelendiğini ancak birşey değişmediğini, üzerine birşey konulmadığını belirtti. Yasanın önemli olduğunu söyleyen Çakıcı, ertelemelerin bir işe yaramadığını kaydetti.

Çakıcı, “Bunu değiştirmekle ilgili vizyonunuz yoktur” dedi.

Konuşmaların ardından askerlikle ilgili yasanın pazartesi gün görüşülmesine ilişkin öneri oy çokluğuyla kabul edildi.

(tak)

Bu haber toplam 2519 defa okunmuştur