1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Toprak Ana Günü
Toprak Ana Günü

Toprak Ana Günü

Toprak Ana Günü

A+A-

 

Umut KURŞUN
Slow Food Salamis Birliği Eşbaşkanı

"Toprak Ana (Terra Madre) günü geleneksel yemeklerin çeşitliliği ve geleneksel üretim üzerine farkındalık yaratmak ve gelecek nesillere daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla" Slow Food tarafından organize edilen bir gün. Toprağımıza, tohumumuza, yerel gıda ve kültürümüze, bioçeşitliliğimize, suyumuza sahip çıkmak için pozitif küreselleşmeyi öne çıkaran Slow Food hareketinin farkındalık yaratmak amacıyla 2009 yılında kutlamaya başladığı bu günde biz de bu hareketin bir parçası olmak için Cittaslow ünvanlı sakin şehir Yeniboğaziçi’de son üç yıldır kutlamaktayız.

Terra Madre ‘nin hareket noktasına gelecek olursak; Yerel ve doğal ürünlerin giderek yerini endüstriyel ürünlerin aldığı günümüzde, küresel ekonominin de hızlı tüketimle beslenirken doğal varlıklarımıza kaynak gözüyle bakması, gıdaya da el atması, üretimi hızlı ve kolay olması için toprağın; pestisit, yapay gübreler, hormon, ilaç gibi kimyasallarla kirletilmesi, bu kirliliğin suya, bitki ve hayvanlara ve son tüketici olan insana da geçmesi ve tüm yaşamı kirletmesi, GDO’lu besinler, GDO’lu tohumlar, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanlar, yiyecek maddelerinin raf ömrünü uzatmak için, daha güzel tat hissi bırakmak için onlara eklenen katkı maddeleri, üretkenlikleri engellenmiş hibrit kısır tohumlar, hızlı büyüsün diye hormon verilen, hastalanmasınlar diye antibiyotik yüklenen hayvanlar ve sonuçta artan kanser vakaları, hastalıklar ve tüketilen yaşamlarımız. İşte son yüzyılda rant uğruna oynanan vahşi ve sıra dışı oyunlar bir grup duyarlı insanı İtalya’nın Torino kentinde bir araya getirdi.

TERRA MEDRA

160 ülkeden 6600’den fazla katılımcı İtalya’nın Torino kentinde bir araya geldi ve Terra Medra hareketini başlattı. Slow Food (Yerel Sofra) çatısı altında kuruldu. Amacı: Doğal dengeyi koruyarak, küçük üreticiyi yani köylüyü, çiftçiyi, balıkçıyı, arıcıyı destekleyerek, onların sesi olan bir başka Pazar yaratarak bu acımasız talana “DUR” demekti. Tüketiciyi korumaktı. Dünyada yeni yeni çoğalan köylü pazarları, yeryüzü üretici pazarları bunların küçük birer örneğidir.

Carlo Petrini liderliğindeki Slow Food hareketi dünyada tek tip beslenme modeline karşı yerel tatları, geleneksel ürünleri yaşatmaya çalışıyor. Amaçları çok basit ama çok önemli, dünyada aç insan kalmasın, üretici ürettiğinin karşılığını alsın. Toprağa, çevreye zarar verilmesin. İyi, temiz ve adil gıda sistemi için, geleceğimiz için biyoçeşitlilik korunsun. Gelecek kuşaklar da dünyanın zenginliğinden yararlansın…

YAŞAMDAN ZEVK ALMAK

Toprak ve ana sözcüklerinin birarada kullanılması rastlantısal bir söz öbeği oluşturmuyor. Her iki kavram da beslenmemizin temelini oluşturan ögelerin izdüşümü… Geçmişte kışın tükettiğimiz ürünleri yazdan; katkısız ve doğal kaynaklardan üreten analarımızın çabalarını yeniden düşünmemizin ve değerlendirmemizin yollarını açıyor.

Slow Food Salamis Birliği ve Cittaslow Yeniboğaziçi olarak savunduğumuz; Cittaslow kavramı, yaşamın zevk alınabilecek hızda ve aynı zamanda da sakin yaşanmasıdır.

TEŞEKKÜRLER

Sakin, huzurlu ve kaliteli yaşamın temeli ise ileriki yıllarımızda da çocuklarımızla, torunlarımızla beraber sağlıklı yaşamaktan, sağlıklı beslenmeden, sağlıklı gıdadan geçer. Sağlıklı gıda ise ne yediğimizi bilmek, ne yediğimizi bilmek ise yediğimizin hangi tohumdan üretildiğinden ve kimin hangi şartlarda nasıl ürettiğinden geçmektedir… Bu nedenle yerel çapta küçük üreticilerin desteklendiği yerel pazarlar, yerel tohumlardan üretilen gerçek doğal gıda ve yerel tatlar hedefimizdir ve 2014 yılında cittaslowun benimsenmesi içinde farkındalık kazandıran Yeniboğaziçi Bölgesi Turizm Potansiyelini Artırma Projesi ve bölge halkının konu ile eğitilmesiyle başlayan projelerimizde son aşamasına yaklaşılan küçük üreticilerin desteklendiği küçük üretici pazarları, toprakla tohumun buluştuğu yerel tohum merkezleri, tohum bahçeleri sağlıklı gıdanın temel değerleridir. Ülkemizde kanser vakalarının arttığı son dönemlerde sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için, yerel tohumların yaşatılması su kadar önemlidir. Son üç yıldır bölgemizde başlattığımız dünyayı iyileştirme çabalarımız, küçücük ve belki görünmeyen eylemlerimizinden olan, yavaş şehir hareketi umut tohum merkezi çalışmaları, yerel tohumlarımızın toprakla buluşması, çoğaltılması korunması için internet üzerinden UTTM (Ulusal Tohum Takas Merkezi) ile takas çalışmaları meyvelerini vermiştir. Ürün alınan meyve ve sebzelerden tohumlarımız çoğaltılmakta, köylerimizde de yerel tohumlarımız toprakla buluşmaya devam edecektir. Kıbrıs’ın ilk sakin şehiri Yeniboğaziçi’den sonra Lefke’nin de cittaslow ünvanı alması ve diğer aday belediyelerin de tohum merkezi ve tohum bahçesi çalışmaları, Slow Food felsefesinin de tüm Kıbrıs’a yayılması için önemli adımlardır. Bu konuda destek veren tüm arkadaşlarımıza ve bölgeye cittaslow kriterlerine uygun bölgeler kazandıran tüm belediye başkanlarımıza ve ‘’HAYAL ETTİĞİMİZ GELECEK, GEÇMİŞTE ANNELERİMİZ ZAMANINDA‘’ sloganı ile düzenlediğimiz toprak ana günümüze katılan ve bizlere bir yerel tatlar şöleni yaşatan, yerel tatlara sahip çıkan üretici hamarat kadınlarımıza ve bölge kadın derneklerimize teşekkür eder, tüm hayatın başlangıcı tohumuna, toprağına sahip çık yerel üret yerel tüket, üreticini tanı diyoruz…

Yaşanabilir bir Dünya umuduyla…

Bu haber toplam 3102 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 243. Sayısı

Adres Kıbrıs 243. Sayısı