1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Topta Birlikte” kitabı Derinya’da tanıtıldı
“Topta Birlikte” kitabı Derinya’da tanıtıldı

“Topta Birlikte” kitabı Derinya’da tanıtıldı

Bir süre önce “İki Toplumlu Futbolcular” ismiyle Dr.Okan Dağlı’nın yayınladığı ve Kıbrıs futbolunun 1938 ile 2008 yılları arasındaki dönemi inceleyen kitap “Topta Birlikte” ismiyle Yunancaya çevrildi.

A+A-

Dağlı’nın yazdığı kitapta Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların futbol takımlarında forma giymiş 16 futbolcu ile yaptığı söyleşilerin de yer alıyor. Kitap Heterotopia Yayınevi tarafından Prof.Dr. Niyazi Kızılyürek’in editörlüğünde Yunancaya çevrildi. 

Kitabın Yunanca baskısının tanıtımı 24 Temmuz akşamı Derinya’da Mağusa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kalabalık bir dinleyici grubunun katıldığı ve “Mağusa Kentimiz İnisiyatifi”nin düzenlediği geceye araştırmacı gazeteci Yiorgos Meletiu ve kitabın yazarı Dr.Okan Dağlı konuşmacı olarak katılırken, etkinliğin moderatörlüğünü de Prof.Dr. Niyazi Kızılyürek yaptı.

Meletiu: “Rumlar, Türkler ve Ermeniler Kıbrıs formasını taşırdı”
Yiorgos Meletiu yaptığı konuşmada Okan Dağlı’nın kitabında, geçmişte Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların ve Ermenilerin adada beraber futbol oynadıkları ve aynı formayı beraber terlettiklerinin yer aldığını söyledi. Araştırmacı yazar Meletiu sözlerine devam ederken, Kıbrıs Karması’nda bu üç topluma ait futbolcuların beraber Kıbrıs formasını taşıdıklarını, sosyal ilişkilerinin 1950-55 yıllarında çok iyi olduğunu ifade etti. Araştırmacı yazar ayrıca 1955 yılında Kıbrıs futbolunda yaşanan ayrılmanın nedenleri üzerinde de durdu.

“Ali, Fikret, Sevim, Nejat, Galliga ve Zihni’yi çok iyi hatırlıyoruz”
Kıbrıslı Türk futbolculardan Çetinkayalı Defteralı’nın cenazesinde KOP’un en büyük çelengi göndererek halen Kıbrıslı Rumların bu efsane futbolcuya büyük saygı gösterdiklerini ifade eden Meletiu, “Anorthosisli Ali ve Fikret kardeşleri, AEL’li Sevim’i, Nea Salamina’lı Nejat’ı, Paralimni’li Galliga’yı, PAEK’li Zihni’yi çok iyi biliyoruz ve hatırlıyoruz.”dedi. Meletiu ayrıca bu futbolcuların da kendilerine duyulan saygıdan çok memnun olduklarını ifade etti.

Dağlı: “İki toplumun takımlarında futbol oynamış isimlerle sohbet ettim”
Daha sonra söz alan Dr.Okan Dağlı ise kitabında Kıbrıs’ta 1938 ile 2008 yılları arasındaki 70 yıllık döneme futbolumuz açısından bakarak bu dönemi sosyo-politik yönüyle de değerlendirdiğini ifade edip, iki toplumun futbol takımlarında da futbol oynamış ve o günleri yaşamış insanlarıyla sohbet ettiğini söyledi.

“Kıbrıs’ta yaşayan insanların; barış, kardeşlik ve dostluk öyküleri vardır”
Dağlı sözlerine şöyle devam etti: “Kıbrıs’ın son yüzyılda ‘resmi’ tarihini yazanlar sadece kan, gözyaşı ve düşmanlıkları kaleme aldılar. Hâlbuki Kıbrıs’ta yaşayan insanların ve toplumların barış, kardeşlik ve dostluk öyküleri vardır. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların çok zor ve olumsuz koşullar altında bile dünyaya örnek olabilecek birliktelikleri de vardır. Gerek sosyal yaşamda gerekse futbolda, Kıbrıs için beraber mücadele ettiklerini, aynı formayı terlettiklerini söyleyebiliriz. Aynı siyasi hedefler için verilen mücadelede omuz omuza yer aldıklarına dair örnekler de çoktur. Fakat ne sosyal ne de siyasi tarihimizde bu birlikte akıttığımız ter ve ortak mücadelemiz çok fazla yer almamaktadır.”

1950-55 yılları arasında Kıbrıs Karmasının aslında o günlerin Kıbrıs Milli Takımı olduğuna dikkat çeken Dağlı, “1950’li yıllar aynı zamanda Kıbrıs Karmasının kurulduğu ve İsrail’le hem Kıbrıs’ta hem de İsrail’de maçlar yapıldığı  yıllardır (1950 ve 54). Bu takımda Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve Ermeni futbolcular beraber oynamış, Karma’nın hocalığını da Yunanlı hoca Kavalla yapmıştır. Bu maçlarda Anorthosis’te oynayan Ali ve Çetinkaya’da oynayan Erdoğan goller de atmıştır.” dedi.

“Bugünlerde futbol sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından temsil ediliyor”
“Topta Birlikte” kitabının yazarı Dr. Okan Dağlı konuşmasının sonunda “Sonuç olarak, 1934’te iki toplumun beraber kurduğu Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP), Kıbrıs’ta ayrılıkçı düşüncenin egemen olmaya başladığı 1955 yılında, adanın tüm toplumlarını kucaklayan yapısını kaybetmiştir. Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar ve Ermenilerin beraber futbol oynadığı Kıbrıs Futbol Ligi ve Kıbrıs Karması o günlerden sonra dağılmış ve bugünlere kadar devam eden süreçte Kıbrıs, futbolda sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından temsil edilmiştir.”ifadelerini kullandı.

“Sertoğlu ve Koutsokoumnis’in gösterdiği irade desteklenmesi gerek”
Dağlı ayrıca, “Şimdilerde her iki tarafın Federal Kıbrıs için masada müzakere ettiği bir süreçte ada futbolunun birleşmesi için gerek KTFF Başkanı Sertoğlu gerekse KOP Başkanı Koutsokoumnis gösterdiği cesaret ve irade takdir edilmesi ve desteklenmesi gereken bir adımdır.” diyerek sözlerini noktaladı.

Bu haber toplam 1857 defa okunmuştur