1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Traktörler tarlaya iniyor, hasat başlıyor, çiftçi umutlu
Traktörler tarlaya iniyor, hasat başlıyor, çiftçi umutlu

Traktörler tarlaya iniyor, hasat başlıyor, çiftçi umutlu

Kaba yem olan sano ve silaj yapımı için tarlaya inen çiftçi, “yağışların etkisiyle yılın güzel geldiğini” belirterek, hasadın güzel olacağını düşünüyor.

A+A-

Kaba yem olan sano ve silaj yapımı için tarlaya inen çiftçi, “yağışların etkisiyle yılın güzel geldiğini” belirterek, hasadın güzel olacağını düşünüyor. Çiftçiler Birliği, Tarım Bakanlığı ile hasat için arpa ücretlerini konuşmaya başladı.  Geçen yıl kilosu 95 kuruştan ücretlendirilen arpanın bu yıl ne olacağı konuşuluyor.

 

MALİYETLER KONUŞULMAYA BAŞLANDI:

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Hüseyin Çavuş Kelle: “Gerçek değerinde rakamları bulamazsak olgun kurak yılı yaşamış oluruz”

 Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Bakanlık silaj ve sano konusunda görüş açıklamalı”

Fehime ALASYA

Yağışlı havaları ‘bereket’ olarak nitelendiren çiftçiler bu yıl hasadın verimli olacağını düşünüyor.

Hasadı olumsuz etkileyecek olası dolu yağışlarına karşı da kaygılı olan üreticiler  hayvancıların yemlik olarak kullandığı silaj ve sano yapmak için güneşli gün kolluyor. Çiftçiler, çamurlu tarlaların da kurumaya başlamasıyla hasat için yavaş yavaş tarlaya iniyor.

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Tarım Bakanlığı ile arpa fiyatları konusunda görüşmelerin geçen hafta başladığını belirtirken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise üreticilerin silaj ve sano olarak adlandırılan yem bitkisi yapımına yönelmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hayvancının kullandığı kaba yem olan sano ve silaj için geçen yıl açıklanan desteklerin bu yıl hala açıklanmadığı belirten Kelle, bu rakamların geçen yıl 32 TL doğrudan gelir desteği, 18 TL de sano ve silaj desteği olduğunu kaydetti. Kelle, birtakım ücretlerle ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Hayvancılar “Bakanlık tarafından uygun şartların sağlanması gerektiğine” işaret ediyor.

Önceki yıllarda yaşanan kuraklığı anımsatan çiftçiler, hava şartlarının iyi gitmesi, dolu yağmaması halinde bu yıl “çok güzel verim alacaklarını” belirtiyor.

“Hükümet bize arpayı 1,60 TL’ye sattı, şimdi bizden kaça alacak merak ediyoruz” diyen çiftçilerin gözü arpa fiyatlarında.

Kelle: “Ters düştüğümüz noktalar var fakat görüşmelerimiz sürüyor”

Bu yıl, yağışların etkisiyle tarladaki ürünlerin güzel olduğunu ifade eden Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, ürün satışı yapılana dek hasadın iyi olduğunu söylemenin mümkün olmadığını kaydetti.

Tarım Bakanlığı ile maliyetler ve fiyatlar konusunda görüşmelerin geçen hafta başladığını belirten Kelle, bazı noktalarda uzlaşı sağlayamadıklarını, görüşmelerin sürdüğünü anlattı.

Kelle, görüşmelerin sürdüğü gerekçesiyle rakamlarla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

Naimoğulları “Bakanlık acilen açıklama yapmalı”

Üreticilerin silaj ve sano olarak adlandırılan yem bitkisi yapımına yönelmesi gerektiğine değinen Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanlığı’nın bir an önce bu konuya yönelik görüş belirtmesi gerektiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl dönüm başına ödenen fiyatları anımsatan Naimoğulları, maliyetlerin hesaplanmasıyla acilen yeni rakamların konuşulması gerektiğini kaydetti.


ÇİFTÇİLERİN KORKULU RÜYASI ‘DOLU’

c1-105.jpg

Bülent Konyalı: “Bu yıl verim geçen yıla oranla çok güzel”

“Yer yer sararmalar oldu, bir hastalık sardı ama çok şükür kısa sürede geçti. Tarlaları ilaçladık, hastalık kalmadı. Bu yıl verim geçen yıla oranla çok güzel. Şimdilerde tarlaya ineler var, onlar ‘sano’ olarak biçiyor. Biz kuru ziraatı bekledik. Hem sano biçiyorum hem de balya için saklıyorum. Şimdi tarlalar çok çamurdur, havalar da bir gün iyi bir gün kötü, tarlaya giremez olduk, sano için havanın güzel olmasını bekliyoruz. Büyük baş hayvan sahipleri silaj yapıyor, onlar için daha karlı, biz sano yapıyoruz. Mayısın ilk haftası da biçerdöverler araziye inebilecek.

Göllenen, su birikintisi olan yerlerde verim hiç olmadı ama diğer yerlerde çok güzel oldu. Dolu yağmazsa, ekinimiz zarar görmezse bu yıl yüzümüz gülecek. Biraz güneş, bol yağmur sayesinde vigolar da çok güzel oldu. Vigo pahalı bir üründür ve hayvancının olmazsa olmazıdır. Yıl verimli gitti diye hem vigo, hem tohumluk hem de yemlik kazanacağız, hepsini saklayabileceğiz. Bu da cebimizden para çıkmayacağı anlamına geliyor.

Geçtiğimiz iki yıl çok kuraktı, ancak bu yıl zararımızı kapatacağız. Geçmiş yıllarda yemlerin yüzde 70’ini satın almıştık, bu yıl yüzde 30 ancak alacağız, çok güzel geldi. Maliyet ve girdilerimiz çok yüksek.”

Ayer Konyalı: “Hava şartları iyi gider de dolu yağmazsa verim çok bereketli olacak”

“Bu yıl verim çok güzel, özellikle vigoda… Geçen yıllarda adeta dilendi, bu yıl verim güzel. Ekmek de bana göre bir kumardır, Allah ile kumar oynuyoruz. Geçen yıl verim çok kötüydü, bu yıl eğer hava şartları iyi gider de dolu yağmazsa verim çok bereketli olacak. Biz kendimiz üretip kendimiz tüketiyoruz, hayvanlarımıza veriyoruz ama yeni üreticiler bunları satın alıyor, o yüzden çok karlı olmuyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Araçların parçaları çok yüksek fiyatlarda.”

Savaş Taşralı: “Hükümet de şartları daha güzel yaparsa yılın verimine sevinebileceğiz”

“Bu yıl verim çok güzel olacak. Eğer dolu yağmaz da yağmur yağarsa zararı olmaz, yeter ki dolu yağmasın. Yağmur berekettir. Son iki sene çok kötüydü, bu sene çok güzel. Maliyetler çok yüksek, karımız düşük. Hükümet bize arpayı 1,60 TL’ye sattı, şimdi bizden kaça alacak merak ediyoruz. Umarız hükümet de şartları daha güzel yapar ki senenin verimli geçmesine sevinebilelim.”

Törehan Kanlı: “Para kazanmak için güzel bir sene geldi ama bu fiyatlar buna müsaade etmiyor”

“Bu yıl verim geçen yıla oranla iki katıdır. Bizim için yemden tasarruf etmek için en geçerli şey sanodur. Bu gün arpa fiyatları ortada, aldığımız süt parası da ortada, arpa alıp yem yediremeyiz. Bu yıl Allah yardım etti, bu yıl ki verim çok güzel oldu, sevinemedik. Kurak olan senelerde bile hayvancı para kazandı, bunu inkar edemeyiz. Ama bu yıl hani verim güzel oldu ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sebebi de dengesiz fiyatlar. Süt fiyatları, arpa fiyatları, mazot paraları, girdiler, geç ödemeler, araçlarımızın pahalı parçaları büyük sorun. Para kazanmak için güzel bir sene bekleriz, geldi ama bu fiyatlar buna müsaade etmiyor.”

 


BİRLİKLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Hüseyin Çavuş Kelle:
“Gerçek değerinde rakamları bulamazsak olgun kurak yılı yaşamış oluruz”

“Yağış rekoltesi doğrultursunda tarım olumlu yönde etkilendi. Uzun yıllar yaşanan kuraklıktan sonra umutlarımız yeşerdi. Umutlarımızın tükendiği bu günlerde yeniden umutlandık. Hasat yapılana dek, satışı yapılmadan hasat oldu, verimlidir diyemeyiz. Genelde olgun bir yılı göstergesi olan ürünlerimiz var. Kötü hava koşullarıyla karşılaşmazsak yıl çok güzel olacak diyebiliriz. En büyük korkumuz doludur. İnşallah karşılaşamayız. Karşılaşmazsak hasada gidebileceğiz. Esas verimliliği ise fiyatlar belirleyecektir. Hükümet edenlerin girdi maliyetlerini doğru analiz yapmaları, girdi maliyetlerini de hesaplayarak, kurak yılları göz ardı etmeden, köylüye saygı çerçevesinde bir maliyet ile fiyat ortaya koymalıdır. Aksi taktirde gerçek değerinde rakamları bulamazsak olgun kurak yılı yaşamış oluruz. Allahtan gelene bir şey yapamayız ama kendi içimizde doğruları ortaya koymalıyız. Girdi maliyetleri yüzde yüz arttı, bunlar göz önünde bulundurulmalı. Talep ve baskılarımızı arttırıyoruz. İyi hava koşulları ve doğru fiyatlarla verimli bir yıl diyebileceğiz. Geçen hafta bakanlıkla rakamları konuşmaya başladık, ilk toplantımızı yaptık. Ters düştüğümüz noktalar var fakat görüşmelerimiz sürüyor.  

Rakamlar görüşülüyor, girdi maliyeleri üzerinde bazı noktalarda çelişkiler var, tartışmalarımız devam ediyor.  Bu işler masa başında kelem kitapla hesapla olmuyor. Olgun kurak yılı yaşamamak adına uyarılarımızı yapıyoruz.

Arpa fiyatlarını konuşuyoruz. 2019 tarım destekleme kalemleri hala açıklanmadı, 2018 yılındaki hesap kapanışları hala duruyor. Sano ve silaj desteklerinin de fiyatları belli değil, bunları da konuşuyoruz.

Arpa fiyatlarının kilosu geçen yıl 95 kuruştu üreticiden alınıyordu.

Bunun yanında hayvancının kaba yem olarak kullandığı sano ve silaj, ihtiyaç olursa da çiftçiden de satın alınıt. Bu noktadaki 2019 rakamları henüz belirlenmedi. Geçen yıl 32 TL’si doğrudan gelir desteği, 18 TL’si de sano, silaj desteği idi.”


Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları:
“Bakanlık silaj ve sano konusunda görüş açıklamalı”

“Bu ülkede girdi maliyetlerini düşürmek için yem bitkisi yapımına önem verilmeli. Üretici yem bitkisi olan silaj ve sanoya yönelmeli. Bu konuda bakanlık görüş açıklamalı.

Geçen yıl 50 TL dönümüne ayrılmıştı, bu yıl neler yapılıyor hemen açıklanmalı. Bu konuda da fiyatlar girdi maliyetleri hesaplanarak acilen açıklanmalı.

Maliyetlerin düşürülmesinde tek çare budur. Arpa konusunda bakanlık ve çiftçiler birliği oturup maliyet hesaplaması yapmalı, uzlaşmalı. Bu noktada yem fiyatlarının pahalı olmasındaki en büyük sebep arpa fiyatlarının yüksek olmasıdır. Yem tüketimini azaltmalıyız bunun da tek çaresi yem bitkisine önem vermektedir.

2,3 yıldır kuraklık yaşıyoruz, bu yıl mutlak suretle yem bitkisi, sano ve silaj konusunda hızlı davranıp maliyet düşürücü tedbirler alınmalı. Sadece naylon maliyeti sadece 20 TL’dir.

Dileriz bu yıl da her zaman yaptığımız kavgaları yapmayalım, yıl çok güzel, sonu hayırlı olsun. Genel olarak yıl çok güzeldir. Üretici silaj ve sano yapmaya başladı. Üretici maliyetini düşürmeye çalışıyor. Maliyet hesapları yapılmalı, gerekli ortam sağlanmalı, bu halde biz üreticinin tüm arpasını, samanını almaya hazırız.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190410102821.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 3006 defa okunmuştur