1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Tseri ve dışında, olası gömü yerleri… 2
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Tseri ve dışında, olası gömü yerleri… 2

A+A-

KAYIPLAR KOMİTESİ’NE GÖSTERDİĞİMİZ OLASI GÖMÜ YERLERİ…

 

Bir yol kavşağında, bir zeytin ağacının yakınına bir Kıbrıslıtürk’ün gömülmüş olabileceğini anlatıyor yaşlı adam – 1 Ağustos’ta buraya birlikte geldiğim Kıbrıslırum okurumun bize aktarmış olduğu bilgileri, Kayıplar Komitesi araştırma görevlilerine anlatıyor. Burada bir tarla içinde bulunan ilk zeytin ağacından eve doğru olan alanda – ki şimdi orası asfaltlanmış bir yoldur – 1964 “kaybı” bir Kıbrıslıtürk’ün gömülü olabileceğini anlatıyor yaşlı adam. “Bu konuda köyde söylentiler vardı” diye anlatıyor.

Bu noktanın az ilerisinde yine kuşkulu bir yer var, burası da çok büyük bir çukurmuş, sonradan kapatılmış. Bu çukuru da işaret ediyor yaşlı adam.

Girdiğimiz toprak yolun az ilerisinde de bazı kuşkulu noktalar bulunuyor.

Bunları da gösteriyoruz.

Burada daha önce açık olan kuyular aniden kapatılmış…

Bu da kuşku uyandırmış…

Yaşlı adam bu kuyularla ilgili araştırma yürütülmesi gerektiğini anlatıyor… İki tarla yan yana ve her tarlada bir kuyu varmış – bunlar kör kuyularmış. Tarlaların sahibi aşırı sağcılarmış ve 1963-64’te bu yarı kapalı kuyuları aniden kapatmışlar – bu da köyde kuşku uyandırmış. Yaşlı adam, “Bu iki kuyunun kapatılmasıyla ilgili sadece kuşkular var, söylentiler var ama araştırılsın” diyor. Kuyuların ağzı yuvarlakmış ve çapları birer metreymiş… Kuyuların derinliğini soruyoruz, “Çok derin değillerdi, belki 20 ayak-25 ayak kadar” diyor yaşlı adam.

Tseri-Lefkoşa yolu yakınındaki bölgede kuyularla ilgili olarak yaptığı çalışma sonucu Kıbrıslırum okurumun bana 1 Ağustos 2018’de verdiği ve üzerine işaretler koymuş olduğu haritayı da Kayıplar Komitesi araştırma görevlilerine veriyorum – haritanın fotoğraflarını çekiyorlar.

Gerek yaşlı Kıbrıslırum okuruma, gerek bu konuda bize yardımcı olan 1 Ağustos’ta buluşmuş olduğum Kıbrıslırum okuruma, bize eşlik etmiş olan Kıbrıslıtürk okuruma ve bu konuda kendilerine bu olası gömü yerlerini göstermemizi kabul ederek bizimle gelen Kayıplar Komitesi araştırma görevlileri Hris ve Sıla’ya da sonsuz teşekkürler…

Tseri-Lefkoşa yolu yakınındaki bölgeyle ilgili ayrıntılı bilgiler veren diğer Kıbrıslırum okuruma da çok teşekkür ederim.

Bu bölgelere defnedildiği söylenen “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in tümü de 1963-64 “kaybı” olan Kıbrıslıtürkler…

Okurlarımızın yardımlarıyla onların izini sürmeye devam edeceğiz…

 


 

“Kayıplar Komitesi Aşşa’da yeni kazılara başlıyor…”

Kıbrıs Haber Ajansı, dün verdiği haberde şöyle dedi:

“Kayıp Şahıslar Komitesi Salı günü Aşşa köyünde (Paşaköy) yeni kazı çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Kazı çalışmaları, Kıbrıs Türk tarafınca bölgede, 1974 yılından bu yana “kayıp şahıslar” arasında bulunan iki Kıbrıslırum’un bulunduğuyla ilgili Kayıplar Komitesi’ne bilgi verilmesinin ardından başlıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın elde ettiği bilgilere göre, söz konusu kazı çalışmalarının yapılacağı alan, askeri bölgede bulunuyor.

Aşşa bölgesinde Kıbrıslırum askerlerinin gömülü bulunduğu yolunda bilgi alınması üzerine geçmişte de kazı çalışmaları yapılmış; ancak her hangi bir kalıntı bulunamamıştı.

Bu arada, Kayıp Şahıslar Komitesi altı bölgede daha kazı çalışmalarında bulunuyor; Lefkonuk’ta (Geçitkale) 1974 yılından beri “kayıp” olan Kıbrıslırumlara ait kalıntılar, Hamit Mandrez’de Kıbrıslırumların bulunduğu toplu mezar ile  Yerani köyünde bir bölgede bir Kıbrıslırum’un kalıntıları aranıyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi, Sisklip (Akçiçek) köyünde ve Mağusa’da da Kıbrıslırumlara ait olan kalıntıları arama kazı çalışmalarına devam ediyor ve aynı zamanda, Strovolos bölgesinde bulunan Apostolos Markos okulu yanında 1964 yılından beri kayıp olan 4-5 Kıbrıslı Türk “kayıp” şahsa ait kalıntılar aranıyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın elde ettiği bilgilere göre, son günlerde kötü hava koşulları nedeniyle Kayıp Şahıslar Komitesi’nin ekipleri çalışmaları sırasında bir dizi sorunla karşı karşıya kaldılar.

(KIBRIS HABER AJANSI – 21.1.2019)

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 1671 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar