1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. "TUI'ye baskı yapmadık"
"TUI'ye baskı yapmadık"

"TUI'ye baskı yapmadık"

Kıbrıs Cumhuriyeti Turizm Müsteşarı Kostas Kumis, uluslararası turizm şirketi TUI’nin, Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik günübirlik ziyaretlere son verme kararı konusunda açıklama yaptı.

A+A-

Kıbrıs Cumhuriyeti Turizm Müsteşarı Kostas Kumis, uluslararası turizm şirketi TUI’nin, Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik günübirlik ziyaretlere son verme kararı konusunda açıklama yaptı.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Turizm Müsteşarı Kostas Kumis’in, Kıbrıs Haber Ajansı KİPE’ye yapmış olduğu açıklamaya yer verdiler.

Habere göre Kumis, Turizm Müsteşarlığının, ülkeyi turizm destinasyonu olarak tanıttığını, hiç kimseye baskı yapmadığını belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti ile TUI arasında anlaşmanın bulunup bulunmadığı veya TUI’ye yönelik ‘Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik günübirlik ziyaretleri sonlandırması için baskı yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Kumis, birçok durumda olduğu gibi bu durumda da ülkenin tanıtımına yönelik bir kampanyadan bahsettiklerini, bu kampanyaların iki kısımdan oluştuğunu belirtti.

Hiçbir zaman da herhangi bir bilgiyi kamuoyuna açıklamayı tercih etmediklerini söyleyen Kumis, Turizm Müsteşarlığı’nın, ya yalnız ya da diğer turizm paydaşları ile işbirliğiyle, tanıtıcı kampanyalar planladığını tanıtımlara da hiçbir zaman Kıbrıs'ın kuzeyine dayanan bölgelerin dahil edilmediğini ifade etti.

Turizm Müsteşarlığı’nın politikasının her zaman için sabit olduğunu ifade eden Kumis, kendilerinin Kıbrıs'ın kuzeyine konaklama programı yapan seyahat acenteleriyle işbirliği yapmadığını da söyledi.

TUI’nin bunu yapıp yapmadığı sorusu üzerine ise Kumis, herhangi bir turizm örgütünden söz eden açıklama yapmayacağını belirtti.

Kıbrıs Cumhuruyeti’nin yasal liman ve havalimanlarından giriş yapan turistlerin Kırbıs'ın kuzeyine geçmesine ilişkin olarak Kumis, bunun; AB’den olan kişilere,  Kıbrıs’a gelmesi ve sınır kapılarından kuzeye geçmesine olanak sağlayan Yeşil Hat Tüzüğü ile ilgili olduğunu ifade etti.

 

PASİKSE’den açıklama

Alithia gazetesine göre, Otelciler Birliği PASİKSE Mağusa, bir açıklama yaparak TUİ’nin Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik günübirlik ziyaretlerini sonlandırması kararını “olumlu bir adım” olarak nitelendirdi.

PASİKSE Mağusa bölge Başkanı Panayiotis Konstantinu yaptığı açıklamada ΤUI’nin kuzeye yönelik günübirlik turların sonlandırılması kararının, ziyaretçilerin Kıbrıs'ın kuzeyine yönlendirilmesinin önüne geçilmesi açısından olumlu bir adımı teşkil ettiğini belirtti.

Turistlerin, kuzeye yönelmesi konusunu yıllardır tartıştıklarını belirten Konstantinu bu bağlamda TUI’nin kararının turist akışını engelleme açısından önemli bir tedbir olduğunu belirtti.

Konstantinu, Larnaka ve Mağusa bölgesinin, kuzeye turist akışının olduğu iki bölge olduğuna da dikkati çekti.

Gazete haberinde ayrıca kuzeyde konuya gösterilen tepkilere ve bu çerçevede yapılan açıklamalara da yer verdi.

Öte yandan Politis gazetesi turizm ile uğraşanların ve özellikle Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye yönelik turistik gezilerle meşgul olan kişilerin, hükümetin konuyu ele aldığı şekliyle, bunun bumeranga dönüşmesinin mümkün olduğu tahmininde bulunduğunu yazdı.

Yine kaynaklara dayandırdığı haberinde, hesaplamalara dayanarak tüm meselenin, ya basit bir tur ya da antik alanların ziyaretiyle kısa süreli konaklamalarla birlikte, günlük 10 ila 15 arası organize ziyaret ile ilgili olduğunu belirten gazete, yine turizm piyasasındaki kaynaklara dayanarak bu gezilerle kuzeye geçen turistlerin maliyetlerinin de minimum düzeyde olduğunu yazdı.

On veya daha fazla ziyaretin, başka turizm acentelerinin yardımıyla veya Rum tur operatörlerinden ayrı olarak herhangi bir iptal olmaksızın da yapıldığını yazan gazete, aynı kaynaklara dayanarak hükümetin, TUI aracılığıyla adanın kuzeyindeki ziyaretlerin finanse edilmeyeceği şeklindeki hikayesinin de güçlü bir motivasyona sahip olmadığını işin özünde dayanaksız olduğunu belirtti.

Gazete hükümetin bu hamlesinin herhangi bir karşılığı olmayan etkisiz bir hamle olarak değerlendirildiğini de yazdı.

Bu haber toplam 1442 defa okunmuştur
Etiketler : , ,