1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tüketici ve araç sahiplerine koruma
Tüketici ve araç sahiplerine koruma

Tüketici ve araç sahiplerine koruma

Motorlu Araçlar (Üçüncü Şahıs Sigortası) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na oybirliği

A+A-

Ayşe GÜLER

Trafikte seyreden 300 bin sigortalı aracı ilgilendiren ‘Motorlu Araçlar (Üçüncü Şahıs Sigortası) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ oybirliğiyle Meclis’ten geçti.

Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerinin herhangi bir trafik kazası sonucu yaralanan ya da hayatını kaybeden üçüncü şahıslara ödeyeceği tazminat miktarının üst limiti  8 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakam yasa değişmeden 5 "5 milyon Euro" idi.

Söz konusu değişiklik; bugüne kadar yapılan en fazla yapılan tazminat ödemesinin 3.5 milyon TL olması, bu denli yüksek miktara ‘ihtiyaç’ duyulmaması gözünde bulundurularak hayata geçirildi.

Otobüs, minibüs ve taksilerin ‘çoklu risk’ taşıması nedeniyle üçüncü şahıslara ödenebilecek üst limit ise 15 milyon TL oldu.

Öte yandan mal hasarı için ise sigorta şirketlerinin ödeyebileceği üst limit de 112 bin 500 TL’den 150 bin TL’ye çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu’na ‘ihtiyaç olması’ halinde söz konusu limitleri 10 katına kadar yükseltme yetkisi de verildi.

Hayata geçecek çalışmayla ilgili bilgi veren Dağlı Sigorta Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı, Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ersan Dağlı, belirlenen limitlerin hem tüketiciyi hem de araç sahiplerini koruduğunu belirtti.

 Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerinin herhangi bir trafik kazası sonucu yaralanan ya da hayatını kaybeden üçüncü şahıslara ödeyeceği tazminat miktarının üst limiti  8 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakam yasa değişmeden 5 "5 milyon Euro" idi.

 

 

Dağlı Sigorta Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı, Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ersan Dağlı:

Belirlenen limitler, tüketiciyi ve araç sahiplerini koruyor

Dağlı Sigorta Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı, Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği

Yönetim Kurulu üyesi Ersan Dağlı, yeni düzenleme ile üçüncü şahıs sigortaları için bedensel yaralanmalarda üst limitin 8 milyon TL olarak belirlendiğini söyledi.

Dağlı, otobüs, minibüs ve taksilerin ‘çoklu risk’ taşıdığını bu nedenle üçüncü şahıslar için 15 milyon TL’ye kadar koruma altına alındığını kaydetti, söz konusu limitlerin hem tüketiciyi hem de araç sahiplerini koruduğunu belirtti.

Meclis’ten oybirliğiyle geçen çalışma ile ihtiyaç olması halinde Bakanlar Kurulu’na her iki üst limiti 10 kat artırma yetkisi de verildiğini aktaran Dağlı,  “Bakanlar Kurulu, ihtiyaç olması halinde 8 milyon TL limiti 80 milyon TL’ye (13 milyon Euro’ya), otobüs, minibüs ve taksiler için belirlenen 15 milyon TL’lik üst limiti ise 150 milyon TL’ye çıkaracak” şeklinde konuştu.

Dağlı, bugüne kadar verilen en yüksek tazminat 3.5 milyon TL olduğunu belirterek, şu anda trafikte 300 bine yakın sigortalı araç bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Mal hasarı için ise sigorta şirketlerinin ödeyebileceği üst limit de 112 bin 500 TL’den 150 bin TL’ye çıkarıldı. Bakanlar Kurulu’na ‘ihtiyaç olması’ halinde söz konusu limitleri 10 katına kadar yükseltme yetkisi de verildi.

 

“5 milyon Euro limiti bugüne kadar ödenmedi”

Dağlı, üçüncü şahısların herhangi bir kaza sonrası zarar görmesi ya da hayatını kaybetmesi halinde daha önce belirlenen 5 milyon Euro üst limitin sigortacılık faaliyetlerinde emsali olmayan, bugüne kadar ödenmediğini belirtti.

“Buna benzer karar, sigorta şirketleri veya mahkemeler tarafından verilmedi. İhtiyaç olmayan limitti” diyen Dağlı, “yıllarca sigorta sektörü bu üst limiti varmış, olabilirmiş gibi davranıp, bu limitlere kadar reasürans koruması aldı” dedi.

Dağlı, bu durum sigorta sektörüne ciddi finans maliyetine neden olduğunu da dile getirdi.

 MAL HASARININ ÜST LİMİTİ 150 BİN TL… Otobüs, minibüs ve taksilerin ‘çoklu risk’ taşıması nedeniyle üçüncü şahıslara ödenebilecek üst limit 15 milyon TL oldu. Öte yandan mal hasarı için ise sigorta şirketlerinin ödeyebileceği üst limit ise 112 bin 500 TL’den 150 bin TL’ye çıkarıldı.

 

“Hasar yapandan daha çok ücret alınacak”

Dağlı, Hasarsızlık İndirimi Tüzüğü’nün önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını, Aralık ayı sonunda da hayata geçmesinin planlandığını kaydetti.

Tüzüğün yasallaşması ile ülkede hasar yapan sigortalıdan daha yüksek ücret alınacağını belirten Dağlı, hasar yapmayana ise yüksek indirim uygulanacağını dile getirdi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181204123349.jpg

Bu haber toplam 2449 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler