Tüm “kayıplar” için anıt-mezar…
İki toplumun “kayıplar”ı anısına Kıbrıs’ta ilk anıt-mezar’ı “kayıp” yakını Leyla Kıralp yaptırıyor.
1974 yılında Terazi (Zigi) köyünden alınarak Dohnili bazı Kıbrıslıtürkler’le birlikte “kayıp” edilen ve birinci otobüsle Palodya’da öldürülüp Yerasa’ya gömülen Leyla Kıralp’ın eşi Ahmet Mustafa’dan geride kalanlar, Kayıplar Komitesi’nin Yerasa’da yürüttüğü kazılar sonucunda bulunarak DNA tespiti yapıldıktan sonra Mağusa’ya defnedilmişti.
Eşi Ahmet Mustafa adına tüm “kayıplar”ın anısına Mari’de (Tatlısu) Kıbrıslıtürk mezarlığına bir anıt-mezar yaptırmakta olan Leyla Kıralp bunu kendi olanaklarıyla gerçekleştiriyor.
Uzun yıllardan bu yana iki toplumun “kayıplar”ı için bir anıt yaptırmak için uğraş veren, yazdığı kitaplarla adamızın her iki tarafında etkinlikler düzenleyerek “barış” mesajı veren “kayıp” yakını Leyla Kıralp, sorularımızı yanıtlarken şöyle dedi:
“1974’te Terazi’den alınarak “kayıp” edilen eşim Ahmet Mustafa adına tüm kayıpların anısına Mari’de (Tatlısu) Kıbrıslıtürk mezarlığına bir anıt-mezar yaptırıyorum… Mezarlığın karşısına Kıbrıslırum kayıplar için oluşturulmuş bir orman var ve her ağaçta o “kayıplar”ın isimleri var… Karşı karşıya olacaklar… Anıt-mezarı yaptıracağımız mezarlığın karşındaki tarlaya da Kıbrıslırum “kayıplar” için ağaçlar dikilmiş ve orman yapılmış... Her ağaçta bir “kayıb”ın ismi yazıyor.. Bunu biz anıt-mezarı yaptırmaya başladıktan sonra köyün muhtarından öğrendik.. Yani bizim de oraya anıt yaptırmamız isabetli oldu.
Anıtın açılışını 11 Temmuz’da düşünürüz, iki toplum lideri Mustafa Akıncı ve Nikos Anastiadis’i de açılışa davet ettik, henüz yanıt almadık, belki gelebilirler. Gelirlerse çok anlamlı olur… Onların yanında her kim Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”a saygı duyuyorsa ve adada barış istiyorsa, davetlidir. Gelebilir.
Açılış saatini daha sonra bildireceğiz.
Anıttaki siyah granitin üstünde bir güvercin olacak, bu barışı simgeler… Ahmet’in fotoğrafı olacak…
Türkçe ve Rumca Kıbrıslı bütün kayıpların anısına
“Siz yoktunuz ama yokluğunuz hep içimizdeydi…” yazılacak.
Kaidesi Dohni taşından yapılmıştır, özellikle Dohni taşını istedik bir anlamı olsun diye…
Zigi’de (Terazi) Kıbrıslıtürk mezarlığı olmadığı için ve 74 öncesinde de Zigili Kıbrıslıtürkler’in cenazeleri her zamanTatlısu’ya (Mari) defnedildiği için anıt-mezarın yapımı Mari’deki Kıbrıslıtürk mezarlığı olarak seçildi.
Bu vesileyle mezarlık temizlendi, Mari’deki Kıbrıslıtürkler’e ait ilkokulun tamiri de gündeme geldi.
Larnaka Kaymakamlığı’ndan sürekli yetkililer gelip denetledi, Mari Muhtarı Bayan Maria da çok ilgilendi, çok mutlu oldular köye böyle bir şey yapacağım için, hiçbir zorluk çıkamadılar. İçişleri Bakanlığı da bize bu anıt-mezarı yapmak için izin verdi, kolaylık gösterdi.
Açılış günü için güvenlik tebirleri de alınacağı bize söylendi…”