1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. TURİST MEMNUNİYETİ NE KADAR?
TURİST MEMNUNİYETİ NE KADAR?

TURİST MEMNUNİYETİ NE KADAR?

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KITOB) KKTC’ye charter uçuşlarla gelen 267 turistle Ekim ve Kasım aylarında yaptığı “turist memnuniyeti” anketi sonuçları, ülkedeki çevre sorunlarını bir kez daha ortaya çıkardı. Turistlerin, en b

A+A-

 

 

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KITOB) KKTC’ye charter uçuşlarla gelen 267 turistle Ekim ve Kasım aylarında yaptığı “turist memnuniyeti” anketi sonuçları, ülkedeki çevre sorunlarını bir kez daha ortaya çıkardı. Turistlerin, en beğenmediği şey “çevredeki çöpler” olurken, daha iyi hizmet için neler yapılması gerektiği konusunda da çevreyle ilgili talepler ilk sıraları aldı.

Anket, turistlerin daha çok “deniz, güneş, kum”, “dinlenmek”, “tarihi yerleri gezmek”, “doğayı izlemek” amacıyla Kuzey Kıbrıs’ta tatili tercih ettiğini ortaya koydu. Turistlerin yüzde 95’sinin otelde konaklamaktan memnun olduğu ve bu memnuniyette çalışanların dost ve güler yüzlülüğünün ilk sırada geldiği belirtildi.

KITOB, KKTC’ye charter uçuşlarla gelen 267 turistle Ekim ve Kasım aylarında yaptığı “turist memnuniyeti” anketi sonuçlarını açıkladı. Anket 185’i İngiltere, 51’i Hollanda, 16’sı Almanya ve 15’i de diğer ülkelerden gelen turistlerle yapıldı.

Ankete katılanların yüzde 95’i otelde konaklamaktan memnun olduğunu belirtirken, yüzde 8’i memnun olmadığını ifade etti veya yanıt vermedi. Memnuniyet belirtenlerin ilk sıradaki gerekçesi “çalışanların dost ve güler yüzlü olması” olurken, bunu oteldeki servisin, çalışanların servisinin ve otel fasilitelerinin (olanaklarının) iyi olması izledi.

Otelciler Birliği açıklamasında, bu konuyla ilgili sonuç; “Turistler oteldeki çalışanlardan memnun olduklarını ve otelden genelde memnun olduklarını belirtmiştir. Ancak diğer kısmındaki az sayıda turist tarafından ifade edilen konuların dikkate alınması ve otel ile ilgili memnuniyetin çalışanlara ilave konularda da artırılması gerekmektedir” şeklinde yorumlandı.

Kaldıkları otellerden memnun olmayanlar, otel ve fasililtelerini “çok kötü” diye niteledi. Yemeklerin kötülüğü, seçeneğin az olması, odaların eski - kirli oluşu, eksikler, restoranların hijyenik olmaması, sahilin reklamlarda belirtildiği gibi iyi olmaması, asansör olmaması, geceleri yeterli eğlence olmaması, kirlilik, engelliler için imkan olmaması gibi nedenler sıralandı.

YÜZDE 58’İ 200 - 500 EURO HARCIYOR

Otelciler Birliği’nin yaptığı anket sonuçlarına göre, turistlerin yüzde 58’i ülkede kaldığı sürece 200 -500 Euro harcadı. Turistlerin yüzde 25’i 500 - bin Euro; yüzde 10.5’i 100 - 200 Euro ve yüzde 6’sı da bin Euro ve üzerinde harcadığını ve en çok da, kaldıkları otelin bar ve restoranında harcama yaptıklarını söylediler.

“HANGİ TURİSTİK YERİ ZİYARET ETTİNİZ?”

Ankette turistlere Kuzey Kıbrıs’ta ziyaret ettikleri yerler de soruldu ve en çok Girne yanıtı verildi. Bu soruya verilen yanıtlar şöyle:

Girne % 40 (107 turist); Lefkoşa % 26 (69 turist); Bellapais % 23 (60 turist); St Hillarion % 15 (41 turist); Mağusa % 21 (57 turist); Girne Limanı % 9,7 (26 turist); Girne Kalesi % 9 (24 turist); Karpaz % 9 (24 turist); Salamis % 7 (19 turist); Mavi Ev % 5,2 (14 turist); Güzelyurt 5 turist; Kantara 5 turist; Vouni - Soli 5 turist; Peninsula 4 turist; Golden Beach 3 turist, Karmi 3 turist; Turtle Beach 2 turist; Othello Kalesi 2 turist; Buffavento 1 turist; St Barnabas 1 turist; Apostolos Andreas 1 turist.”

 “TATİL DEĞERLENDİRMESİ… YÜZDE 56: ÇOK İYİ”

Ankete katılan turistlerin yüzde 56’sı Kuzey Kıbrıs’ta tatili “çok iyi” diye nitelerken, yüzde 37’si “iyi”; yüzde 6’sı “fena değil”, yüzde 1’i de “kötü” yorumu yaptı.

EN ÇOK BEĞENİLEN 3 ŞEY: İNSANLAR, İKLİM, YEMEKLER

Turistlerin çoğu tatilleri boyunca en çok beğendikleri üç şeyi; “Kuzey Kıbrıs’ın insanları, iklimi ve yemekleri” diye sıraladı. Bunu, tarihi yerler izledi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

En beğenilmeyenler ise “Çevredeki çöpler, yeterli çöp kutusu konulmaması, sahillerin kirli olması” şeklinde belirtildi. Turistlerin beğenmedikleri listesinde şunlar da yer alıyor:

“Yarım kalmış inşaatlar, fazla ve düzensiz binalar - yapılaşma. kötü, yüksek kaldırımlar, kaldırımlardaki arabalar, yollardaki delikler, sokak altyapısı, yol çalışmalarının düzensiz olması, sokak aydınlatmalarının kötü olması. Yemeklerin kötü olması, yeterli yerel yemek olmaması, seçenek olmaması, İngiliz yemeği olmaması, kahvaltının kötü olması, yeterince meyve olmaması, vejetaryen menü olmaması, içeceklerin paralı verilmesi, yemekle su verilmemesi, kahvaltıda yağsız süt olmaması, öğlen yemeğinde sadece İngiliz yemekleri olması.”

YÜZDE 68’İ YİNE GELECEK

Ankete katılanlara “Kuzey Kıbrıs'ı tekrar ziyaret edecek misiniz?” sorusu da yöneltildi ve yüzde 68 “evet”, yüzde 13 “hayır”, yüzde 27 “belki” yanıtını verdi.

 “NEYİN DEĞİŞTİĞİNİ GÖRMEK İSTERSİNİZ?” - “ÇÖPLERİN TEMİZLENMESİ”

“Kuzey Kıbrıs’ta neyin değişmemesini veya değiştiğini görmek istersiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda ilk sıraları “Çevredeki çöplerin temizlenmesi, doğanın korunması, sahillerin temizlenmesi” aldı.

DAHA İYİ HİZMET İÇİN ÖNERİLER

Turistler, daha iyi hizmet için önerilerini de şöyle sıraladı:

“Çevrenin temiz tutulması ve çöplerin temizlenmesi, çöp atana ceza verilmesi, daha fazla çiçeklendirilmesi, sahillerin temizlenmesi. Otel odalarının yenilenmesi, otelin yenilenmesi, otelin ışıklandırılması, oteldeki yarım inşaatın tamamlanması. Asansör olması, yaşlılara tekerlekli sandalye ve diğer imkanların olması. Otelde daha fazla aktivite olması, otelde gece eğlence olması, yerel faaliyetlerle ilgili bilgilendirme olması, daha iyi turistik bilgi olması, çevre gezi turlarının fazlalaşması. Açık büfede daha fazla sıcak yemek seçeneği olması, daha iyi yemek olması, otelde yiyebilecek daha fazla yer olması, yemeklerin soğuk servis edilmemesi, yemeklerle su verilmesi, daha fazla yerel restoran olması, daha fazla dünya mutfağı olması. Odaya/odada kahve servisi (elektrikli su ısıtıcı/kahve) olması, TV de uluslararası kanalların olması, odalarda oteldeki hizmetlerle ilgili katalog konulması”.

GENEL DEĞERLENDİRME

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin anketle ilgili genel değerlendirmesi de şöyle:

“Anket sonuçlarının, daha çok küçük otelde kalan turistlerin görüşlerini yansıttığını söyleyebiliriz.

Anket sonuçlarında, turistlerin Kuzey Kıbrıs'a gelmelerinin nedeni deniz, güneş, kum ve dinlenme amaçları üzerine odaklanmıştır. Kuzey Kıbrıs'ın sunduğu pek çok ürüne karşın bu tablo potansiyelimizi yeterince kullanmadığımızı göstermekte veya gelen turistlerin ülkemizi yeterince tanıtmadıklarını göstermektedir.

Bu durumda, bu turistlerin ülkemize gelirken bilgilendirilmeleri, çekim merkezlerimiz konusunda bilgi sahibi olmaları ve onlara ülkemizi bilme fırsatı sunmaları önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1466 defa okunmuştur