Türk Sinemasının Kilometre Taşları
Türk Sineması’nın ilk yılları 1914-1922 tarihleri arasına denk gelir. İşte bu kitap 1910’lu yıllarda başlayan Türk Sinema Tarihi’nin serüvenini anlatıyor.
OKUYORUM
Bu hafta yorucu bir haftaydı. Okul ve ev arasında gidip gelme buna kendimin de yaptığı çalışmalar eklenince sadece çalışmak ile geçti. Okuduğum kitapların hiç birini bitiremedim. Okumak için zaman buldum ama bunlar kısa kaçamaklardı . Prag Mezarlığı’nı ve Haçlı Seferleri ile ilgili okudum kitapların sonuna ulaşamadım. Sizlere sinema ile ilgilenenlere özellikle Türk sineması konusunda en beğendiğim kitaplardan birini Türk Sineması’nın Kilometre Taşlarını tanıtıyorum.
Okumlarınız bol olsun...
YENİ ÇIKANLAR
Laiklik, Demokrasi,Kürt Sorunu ve İslam
M.Hakan Yavuz, Kitap Yayınevi
Dinden güç alan siyasi hareketlerin bir ülkeyi demokratikleşmeye, hatta liberalleşmeye götürmesi mümkün müdür? Yoksa Müslüman toplumlarda liberal ve demokratik bir sistem kurmak için laik düşünceyi mi benimsemek gerekir? Dini hareketler ile demokrasi arasındaki ve demokrasi ile laisizm arasındaki bağlar nelerdir? Mevcut İslami düşünce ve normlar demokrasi için engel oluşturur mu? Hakan Yavuz bu kitapta işte bu hayati sorulara yanıt arıyor. Dinden güç alan Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye’de 2002’de iktidara geldiğinden beri katı bir ideolojik duruşu değil, muhafazakâr ve demokrat bir yaklaşımı seçti.
Yukarıda Ses Yok
Gerbrand Bakker, Metis Yayınları
Hollandalı yazar Gerbrand Bakker'ın ilk romanı olan Yukarıda Ses Yok, aile çiftliğinde yatalak babasıyla birlikte yaşayan elli beş yaşındaki Helmer'ın hayatından bir kesit sunuyor bize. İlk bakışta son derece sakin ve olaysız görünen bu hayat aslında trajik bir geçmiş üzerine inşa edilmiştir, zira Helmer'ın ikiz kardeşi on dokuz yaşındayken bir araba kazasında ölmüş ve Helmer yoluna "yarım" bir adam olarak devam etmek zorunda kalmıştır. İşin içine, ölen ikizi her daim üstün tutan bir baba ve üstlenilmesi gereken çiftlik işleri de girince, Helmer'ın hayatı hiç istemediği bir istikamette ilerlemiştir.
Doğduğum Yüzyıla Veda
Murathan Mungan, Metis Yayıncılık
“Bugüne dek yayımlanan şiir kitaplarından temalarına göre yapılan bir derlemeyle, önümüzdeki yıllarda yayımlanacak olan şiirlerimin bir karması yer alıyor bu özel kitapta. Doğduğum yüzyıla şiirle veda ederken söylediklerimdir.”
Sinek Isırıklıklarının Müellifi
Barış Bıçakçı, İletişim Yayınları
“Cemil’in bütün gün evde ruhsal söküklerle uğraştığını da biliyordu Nazlı. Ev, iplik parçalarıyla, kırpıklarla dolu oluyordu, iki ucu bir araya getirilememiş hatıralarla ve partal fikirlerle. Yaşamak bu küçük evde de eksik kalıyordu; elli dört metrekare içinde Cemil’in yetişemediği, tamamlayamadığı şeyler vardı. Sessizlikler vardı. Hissettiği şeyi tam o anda kimseye söyleyememiş Cemil’in kuytuya köşeye bıraktığı sessizlikler, yutkunmalar ve toz.”
Anahtar
Cuniciro Tanizaki, Can Yayınları
1 Ocak... Bu tarihten itibaren, eskiden günlüğüme aktarmakta tereddüt ettiğim bir konuyu çekinmeden yazmaya karar verdim. Kendi cinsel yaşamım, karımla olan ilişkimle ilgili ayrıntılara girmekten kaçınırdım. Elbette, karım bu günlüğü gizlice okuyuverir, öfkelenir, diye korkardım."
Bu sözlerle başlar Anahtar. Söyleyemediği duygularını günlüklere döken orta yaşlı koca değildir sadece; karısı da günlük tutmaktadır. Aralarındaki derin aşka rağmen, her ikisi de diğerinin düşünce ve arzularından şüphe eder; günlükler, aradaki köprüdür. Gizlice okunan, okunduğu bilinen, sayfalara saklanmış ama sır olarak kalması istenmeyen duygular...
Gezinti
Robert Walser, Can yayınları
“İsviçreli yazar Robert Walser'in Gezinti'de yer alan öyküleri, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya ve İsviçre'de az sayıda basılan derlemelerde yer aldı. Elinizdeki kitap, Robert Walser'in 1917 yılında, savaş bütün hızıyla sürerken, bir otel odasında yazdığı aynı adlı anlatı ile "küçük düzyazı" adını verdiği öykülerinden kitaplaştırdığı kimi çalışmalarını bir araya getiriyor.
Düzyazının ustası Robert Walser'in öyküleri, farklı bir havayla nefes alıyor. Dünyayı bir çocuğun gözlerinden görürcesine saf, aynı zamanda şaşırtıcı derecede gerçekçi bir atmosferi var bu öykülerin...”
HAFTANIN KİTABI...
Türk Sinemasının Kilometre Taşları
Şükran Kuyucak Esen, Agora Kitaplığı
Türk Sineması’nın ilk yılları 1914-1922 tarihleri arasına denk gelir. İşte bu kitap 1910’lu yıllarda başlayan Türk Sinema Tarihi’nin serüvenini anlatıyor. İlk Türk filmi Fuat Uzkınay’ın Ayastefanos’daki Rus Abidesi’nin Yıkılışı filmidir. Fakat bu konuda tartışmalar ve kuşkular vardır. İlk Türk filmi anlatılırken bunlara da yer veriliyor. Osmanlı tebası olarak ilk yönetmenler olan Manaki Kardeşler,Türk sinemasının süreklilik kazanması, 1922’de kurulan ilk özel film şirketi Kemal Film...
Kemal Film, sinemacılık açısından bir dönüm noktasıdır. Askeri ve yarı askeri kuruluşların eliyle yapılan film çekimleri bu özel şirketin kurulması ile 1922 yılında sivilleşmiştir.Ekonomik gelişmeler, krizler, savaşlar, siyasi olaylar Türk sinemasını bu gün olduğu gibi o dönemde de etkilemiştir. Kitapta Muhsin Ertuğrul’a ve sinemacılığına yer veriliyor. Yaşamı, sinemacılık faaliyetleri hakkında bilgiler veriliyor. Türk Sineması’nın ilk sesli filmi olan İstanbul filminin çekilmesi... 1939-1950 arası geçiş döneminde Türk sineması...1950’li yıllardan itibaren sinema, siyaset ve Türk sinemacılığı ile ilgili değerlendirmelere yer veriliyor.Lütfi Ömer Akad, Atıf Yılmaz Batıbeki...
1970’lerin karşıtlıklarla dolu sineması ve sinemcıları...Ve Yılmaz Güney...1970 yılından 2000 yılına kadar sinemanın yolculuğuna yer veriliyor. Türk Sineması’nın Kilometre Taşları kitabı diğer sinema kitaplarından farklı olarak sinemayı dönem dönem etkileyen ekonomik gelişme ve siyaseti irdeleyerek sinemacılığı anlatıyor. Her bölümün sonunda ise döneme, sinemaya, filmlere, yönetmenlere dair değerlendirme bilgilerine yer veriyor.
KIBRIS KÜTÜPHANESİ...
Eski Lefkoşa Kahveleri ve kahve Kültürü
Neriman Cahit, Şadi Kültür ve Sanat Yayınları
Eski Lefkoşa kahveleri, kahveciler, eski Lefkoşa’da hayat kitapta yer alıyor. Lefkoşa’da yaşayanların anılarına da yer veren kitap okuru tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.
KİTAP DÜNYASI...
Amerikan Ulusal Kitap Ödülleri, önceki gün New York’ta düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Jesmyn Ward, Salvage the Bones/ Kemikleri Kurtar adlı kitabı ile kurmaca dalında büyük ödüle değer görüldü.
Eisner ödülleri başta olmak üzere, En İyi Grafik Roman, En İyi Hikaye, En İyi Renklendirme, En İyi Kapak Tasarımı gibi pek çok dalda ödüller kazanan Şemsiye Akademisi Türkçe’ye çevrildi.
12-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 20 Kasım Pazar akşamı 415 bin okurun ziyaretiyle sona erdi.