1. YAZARLAR

  2. Tümay Tuğyan

  3. Türkiye’de son haftaya girildi
Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan

Türkiye’de son haftaya girildi

A+A-

Türkiye’de 7 Haziran genel seçiminde son haftaya girildi.

Bu seçimin en belirgin soru işaretlerinden biri, seçime ilk kez parti olarak katılan HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoya girip giremeyeceği, diğeri ise 2002 yılından bu yana süregelen tek parti iktidarı döneminin devam edip etmeyeceği.

Son dönemde yapılan kamuoyu araştırmalarının sonuçları, AKP’nin tek parti döneminin bu seçimle birlikte sona erebileceğini, böylesi bir sonucun olasılık dâhilinde olduğunu söylüyor.

AKP’nin oy oranını yüzde 38’lere kadar düşürebileceğini öngören bazı araştırma şirketleri, bu oranın bir koalisyona hükmedeceğine de işaret ediyorlar.

Son yoklamalarda AKP’yi yüzde 42 civarında gösteren KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır’a göre ise, yüzde 42 oranında oy alan bir AKP’nin çıkaracağı milletvekili sayısı 275-277.

Ki bu dahi, yine Ağırdır’ın ifadeleriyle, AKP için ‘pamuk ipliğine bağlı bir iktidar’ anlamına geliyor.

Uzmanların seçmenin oy doğrultusuna ilişkin analizlerine bakıldığında, AKP’den kaçan oylar esas olarak MHP ve HDP’ye yöneliyorlar.

Bir önceki seçimde yüzde 14 oy alan MHP’nin bu seçimde yüzde 15 ile yüzde 17 arasında bir orana ulaşabileceği, HDP’nin yüzde 6 civarında hesaplanan önceki oy oranının ise bu seçimde baraj civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Son anketlere göre HDP’nin barajı geçme ihtimali, geçememe ihtimaline kıyasla yüksek.

HDP’nin yüzde 10-11 civarında öngörülen oy oranının yaklaşık yüzde 8’inin Kürtler’den,  yüzde 2’sinin ise Kürt olmayanlardan geleceği de yapılan tahminler arasında.

AKP’nin 276 milletvekilinin altına düşmesi durumunda, hangi partiyle koalisyon kurabileceğine yönelik görüşlere bakıldığında ise, en çok bir AKP-MHP koalisyonuna ihtimal verildiği gözleniyor.

Bu ‘iddianın’ ana dayanaklarından biri de, AKP ve MHP’nin, seçmen profili açısından birbirine en yakın iki parti olması.

AKP’nin alacağı oyu yüzde 38.2 olarak gösteren Gezici Araştırma Şirketi’nin son kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, seçmenin yüzde 76’sı başkanlık sistemine karşı.

Araştırmaya göre AKP’nin bu seçimde yaşayacağı tahmin edilen oy kaybının sebeplerinden biri de başkanlık sistemi konusundaki tavrı olacak.

Gezici anketine göre bunun diğer sebepleri arasında, halkın geçim sıkıntısı yaşıyor olması, AK Saray’ın yüksek maliyeti, Suriye’ye operasyon ihtimali gibi maddeler de sıralanıyor.

Önceki seçimlerde Kürtler’den hatırı sayılır oranda oy alan AKP’nin, Kobani olayları nedeniyle dindar Kürtler arasında ciddi güven kaybına uğradığı ise sadece Gezici’nin değil, aynı zamanda Konda’nın da ortak bulgusu.

***

Son haftalar, seçim süreçlerinin önemli dönemeçleri arasında gösterilmiştir her zaman.

Türkiye’de de 7 Haziran genel seçiminde son haftaya girildi artık.

Pazar günü, Türkiyeli seçmen nihai kararını sandıkta belirleyecek.

Pek çok ‘soru’nun merakla beklenen yanıtları Pazar gecesi alınacak.

HDP’nin barajı aşıp aşamayacağı ya da AKP’nin tek parti iktidarının sona erip ermeyeceğine ilişkin iki en büyük merak konusu da Pazar gecesi ortadan kalkacak.

Araştırma şirketlerinin son dönemde özellikle İngiltere ve İsrail’de büyük yanılgılara düşmüş olması, bu trendin Türkiye seçiminde de devam edip etmeyeceği konusunda önemli bir soru işareti yaratıyor olsa da, galiba kesin olan şu ki AKP, Erdoğan’ın başkanlık arzusunu rahatlıkla yerine getirebilecek bir seçmen desteğine ulaşamayacak.

Bu yazı toplam 1729 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar