“Türkiye’ye ilk kez BMGK kararlarını çiğnemekten kaçınması çağrısı yapıldı”
Sözcü Pelekanos, AB Zirve Toplantısı’nda Türkiye’ye ilk kez, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı (KKTC’nin tanınmaması ve Maraş’ın statüsü) kararlarını çiğnemekten kaçınması çağrısı yapıldığını söyledi.
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Brüksel’de AB Zirve toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen AB ile Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısında, Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini işgalinin yarattığı sorunları gündeme getirdi.
Haravgi ve diğer gazeteler, Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos’un, Brüksel’de yaptığı açıklamada, AB-ASEAN toplantısında, Nikos Anastasiadis’in Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeyini işgalinin Doğu Akdeniz’in güvenliğinde yarattığı sorunlara değindiğini söylediğini yazdılar.
Pelekanos açıklamasında, AB Zirve Toplantısı’nda, AB’nin genişlemesine dair konuların ele alındığını ve Türkiye’ye ilk kez, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı (KKTC’nin tanınmaması ve Maraş’ın statüsü) kararlarını çiğnemekten kaçınması çağrısı yapıldığını da söyledi.
Pelekanos açıklamasının devamında ise zirvede ele alınan diğer konulara değindi.
AB’den Türkiye’ye “BMGK kararlarına uy” çağrısı
Öte yandan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi’nin gerçekleştirdiği son toplantıda onaylanan sonuç bildirgesi taslağı da güneydeki basında yer aldı.
Fileleftheros gazetesi, AB Dışişleri Bakanları Konseyi sonuç bildirgesi taslağı, Türkiye’den Kıbrıs sorununa ve özellikle Maraş ile ilgili BM kararlarına saygı göstermesinin istendiğini yazdı.
Avrupa Birliği’nin, Türkiye’den BM’nin özellikle Maraş ve Kıbrıs sorununa ilişkin kararlarına saygı duymasını istemesi konusunda pozisyon alması konusundaki zamanın, Kıbrıs Cumhuriyeti için çok önemli olduğunu yazan gazete diplomatik kaynaklara dayanarak taslakta, ilk kez BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyması yönünde Ankara’ya yönelik telkinlerin bulunduğuna dikkati çektiğini belirtti.
Sonuç Bildirgesinin onay alması için AB liderleri önüne de getirileceğini belirten gazete, taslakta " Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkilerine zarar veren tehditlerini ve faaliyetlerini sonlandırması, Kıbrıs Cumhuriyeti ile ilişkilerini normalleştirmesi, AB hukuku, uluslararası hukuk, Deniz Hukukuna göre, doğal gazdan faydalanma ve araştırma hakkı da dahil olmak üzere hava sahaları ve kara sularına ilişkin olarak tüm AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarına saygı duyması" gerektiğinden söz edildiğini yazdı.
Habere göre taslakta; Avrupa Konseyi’nin önceki sonuç bildirgelerine atıfta bulunarak AB’nin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne bağlı olduğu ifade edildi.
BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre, siyasi eşitlik temelinde, BM çerçevesinde dış boyutlar da dahil olmak üzere barışçıl bir çözüme Türkiye’nin katkı sağlaması ve bu yönde taahhütte bulunmasının hayati öneme sahip olmayı sürdürdüğü belirtilen taslakta, AB’nin süreci desteklemede etkin rol oynamaya devam edeceği ifade edildi.
AB Dışişleri Bakanları Konseyi ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararlarıyla uyuşmayan faaliyetlerden kaçınması için Türkiye’ye çağrıda bulundu.
Konsey, Türkiye’nin Maraş’taki tek taraflı faaliyetlerini de kınarken Maraş’ın statüsünün önemini vurguladı ve BM Güvenlik Konseyi’nin özellikle 550, 789 ve 1251 sayılı kararlarına mutlak şekilde saygı duyulması gerekliliğinden bahsetti.
Güneydeki diplomatik kaynaklar, bu yılki sonuç bildirgesine eklenen ve önemli olarak addedilen yeni unsurun “550 ve 551 sayılı kararlara uyuşmayan faaliyetlerin sonlandırılması için Ankara’ya yönelik çağrının” olduğunu ifade ettiler.
Aynı kaynaklar, Türkiye’nin “ayrılıkçı oluşumun statüsünün yükseltilmesi çabaları” ışığında, bu yöndeki ifadenin ayrıca Maraş ile ilgili ifadelerin ağır önem taşıdığını savundular
Taslakta ayrıca AB’nin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne yönelik bağlılığı dile getirilirken Doğu Akdeniz’deki durum konusunda ise Avrupalı liderlerin Ankara’nın üye ülkelere karşı söylemlerinin faaliyetlerine ilişkin endişelerini yeniden dile getirdiği ifade edildi.