1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. TV Yayıncılığı İnternete Kayıyor
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

TV Yayıncılığı İnternete Kayıyor

A+A-

- Ülkemizde yayıncılık alanını planlayanlar (ya da planlaması gerekenler), kaynakları internet televizyonculuğunun altyapısına yönlendirmeli

KKTC televizyon yayıncılığı sıkıntılı; bir yandan 80 milyonluk Türkiye’nin binlerce televizyon kanalıyla rekabet edemiyor, öte yandan kendi ülkesinin reklamlarını bile Türkiyeli yayıncılara kaptırıyor, bu da yetmezmiş gibi uydu yayını için Türksat’a para ödemede zorlanıyor.

Uydu parası için devletin kapısına dayanan yerli televizyon kuruluşlarımız, dijital karasal yayın seçeneğine de evlerin çoğu normal antenlerini çoktan söktükleri gerekçesiyle sıcak bakmıyor.

Demokratik, çok sesli medya için

Türksat uydu bedelinin devlet tarafından ödenmesi, basın özgürlüğü, medyanın bağımsızlığı ve dolayısıyla demokratik çoğulculuk açısından sakıncalı bir durum. Hükümetlerin parasına bağımlı televizyonlar nasıl bağımsız ve çok sesli yayıncılık yapacaklar?

Öte yandan dijital karasal yayın(ki son derece kaliteli yayın yapılabiliyor) için halkı çoktan cope attıkları eski model (karasal) antenlere tekrar sahibolmaya ikna etmek de çok kolay görünmüyor.

Ancak bir seçenek daha var; internetten TV yayını. Tüm dünyada internet altyapısı ve internetten TV yayınları giderek güçleniyor. Piyasaya yeni sürülen bütün TV cihazı modelleri, internet uyumlu özelliğe sahip; Kıbrıs’ta da durum ayni. O zaman internet, TV yayıncılığımızın kurtuluşu olabilir mi? Bir araştırma bunun mümkün olduğunu ortaya koydu.

Cem Kuşadalı’nın araştırması

YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Cem Kuşadalı, televizyon yayınlarının internetten takibiyle ilgili bir araştırma yaptı. Cem’in sorularını yanıtlayan 30 kişinin yaklaşık üçte biri internette televizyon yayınlarını takip ettiklerini bildirdi. Bu kişiler daha çok film, dizi, maç özeti ve belgesel takip ediyor. Oran’ın aşağı yukarı geneli yansıttığını söyleyebiliriz.

 

 

Bugünün şartlarında oran önemli. Henüz internet altyapısının zayıf olduğu, internet uyumlu  televizyonların piyasaya yeni yeni girmeye başladığı ve TV yayınlarının internette henüz yüksek kaliyete ulaşmadığı bir dönemde izleyicilerin üçte birinin internette yayın takip etmesi küçümsenecek bir  oran değil.

4G, 5G derken internet kalitesinin dünya çapında giderek arttığı gözönüne alınırsa, televizyonun geleceğinin de internette olduğunu söyleyebiliriz. KKTC’de  yayıncılık alanı düzenlenirken bu durum mulaka gözönüne alınmalı.

 


İnternette televizyon yayınları şimdilik daha çok bilgisayar ve akıllı telefonlardan izleniyor. Ancak internet uyumlu televizyon cihazları giderek daha çok evlere girdikçe bu oranların değişeceğini tahmin edebiliriz.

 

 

Çoğunluk banttan izliyor

Cem Kuşadalı’nın araştırmasının ilginç bir sonucu da internetten daha çok canlı değil bant(kayıt) yayınların izlenmesidir. Verilen yanıtlarda, özellikle kaçırılan programlar (tabii ki başta diziler) sebebiyle internete başvurulduğu anlaşılıyor. İnterneti tercihin bir sebebi de bant yayınların reklamsız olması.

Bu yazı toplam 2197 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar