1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Uçak biletleri dert oldu
Uçak biletleri dert oldu

Uçak biletleri dert oldu

Döviz arttı, bilet fiyatları yükseldi, yerli yurttaş Türkiye tatillerine yöneldi. Yabancıların Kuzey Kıbrıs'a ulaşımında ise bilet fiyatları olumsuz etki yapıyor.

A+A-

Son dönemlerde dövizdeki artış ile birlikte uçak bileti fiyatlarının da yükselmesi, hem yerli yurttaşın tatil anlayışını hem de ülkeye gelen turist sayısını etkiler noktaya getirdi.  YENİDÜZEN’e konuşan turizmciler,  uçaklarla ilgili fiyat ve sefer sorununun biran önce çözülmesini istedi.

 

Didem MENTEŞ

Ülkenin lokomotif sektörlerinden olan turizmde yaşanan ‘pahalı uçak bileti’ sıkıntısı devam ediyor. Son dönemlerde dövizdeki artış ile birlikte uçak bileti fiyatlarının da yükselmesi hem yerli yurttaşın tatil anlayışını hem de ülkeye gelen turist sayısını etkiler noktaya getirdi.

Yaz dönemi nedeniyle hareketli günler yaşamaya hazırlanan turizmciler, pahalı uçak biletleri nedeniyle Türkiye ve İngiltere pazarında düşüş yaşandığını dolayısıyla uçak sorunun ivedilikle çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

Pahalı bilet dolayısıyla yerli halkın da olumsuz etkilediğini aktaran turizmciler, yurttaşların bu yıl daha çok Türkiye’deki kısa süreli turları tercih etmeye başladığını kaydetti.

Turizmciler yaşanan olumsuzluklara rağmen yaz döneminde ülkeye gelecek turist sayısında ve otellerdeki doluluk açısından bir yükseliş beklendiğini dile getirdi.

Özboğaç: “Uçak sorunu çözülmeli, tanıtım yapılmalı”

Uçak bileti fiyatlarının yüksek olması nedeniyle turizm sektörünün etkilendiğini söyleyen Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç,  uçaklarla ilgili sorun ve İngiltere piyasasına yönelik iyi bir tanıtım yapılması halinde otellerde iyi bir doluluk oranı sağlanabileceğini söyledi.

Türkiye pazarından gelen turistlerin 5 yıldızlı otellere rağbet gösterdiğini, daha çok küçük otelleri tercih eden İngiliz pazarında ise ciddi bir düşüş yaşandığını vurgulayan Özboğaç, 3 yıldır İngiltere’de tanıtım yapılmadığı için İngiliz pazarında düşüş yaşanmaya başlandığının altını çizdi.

İngiltere pazarının piyasayı çok etkilediğini belirten Özboğaç, “biran önce İngiltere’de tanıtım yapılası sonra da uçaklarla ilgili sorunların çözülmesi gerekiyor” dedi.

Kilim: “Turist sayısı artacak”

Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim, dövizin yükselmesi ve uçak biletlerinin pahalı oluşunun turizm sektörünü etkilediğini ancak buna rağmen yaz dönemiyle birlikte turist sayısının artacağını belirtti. Özellikle sıcakların daha da artmasıyla birlikte Avrupa’dan gelen turist sayısının yükseleceğine değinen Kilim, Kıbrıs’ın güneyindeki bazı uygulamalar nedeniyle de Orta Doğu pazarında büyük kayıp yaşandığını ifade etti. 

Yerli halkın ise döviz artışı ve uçak biletlerinin pahalılığı nedeniyle daha fazla Türkiye’ye yönelik turları tercih etmeye başladığını söyleyen Kilim, yerli halkın Kıbrıs otellerini de tercih edebileceğini dile getirdi.

 

 

TURİZMCİLER: YERLİ HALK TC TATİLİNE YÖNELDİ

Turizm ve Seyahat Acenteleri Başkanı Erkan Kilim:

Dövizin yükselmesi ve uçak biletlerinin pahalı oluşu turizm sektörünü etkiledi.

Yaz dönemiyle birlikte turist sayısı artacak.

Kıbrıs’ın güneyindeki bazı uygulamalar nedeniyle de Orta Doğu pazarında büyük kayıp yaşandı.

Yerli halk ise döviz artışı ve uçak biletlerinin pahalılığı nedeniyle daha fazla Türkiye’ye yönelik turları tercih etmeye başladı.

 

KITSAB Başkanı Erkan Kilim:

“Yerli halk çoğunlukla Türkiye’deki turlara yöneldi”

Uçak biletleri nedeniyle turizm sektörünün etkilendiğini söyleyen KITSAB Başkanı Erkan Kilim, şunları aktardı: “Yaz sezonuna girerken otellerde doluluklar yükselmektedir. Mayıs- Haziran ayları sonrası okulların tatil olmasıyla birlikte doluluk oranı daha da yükselecektir. Sıcaklık arttık sonra Avrupa’dan gelen turist sayıları yükselecektir. Kıbrıs Türk halkının son yıllarda tatil seyahatlerinde artışlar görülmektedir fakat son zamanda yaşadığımız dövizdeki yükselme pek tabi ki seyahat edecek kişileri olumsuz etkileyecektir. Tabii ki Ocak- Şubat aylarında erken rezervasyon yapan kişiler çok etkilenmeyecek fakat son dakika rezervasyon yapan halkımız pek tabi ki etkilenecektir. Bazı firmaların erken rezervasyonları bitti bazı firmaların devam ediyor. Kişiler daha çok kısa turları tercih ediyor. 7 günlük değil de 2-3 günlük turları tercih ettikleri görülmektedir. Halkımız Avrupa ülkelerine yine seyahat edecek ama özellikle Türkiye’deki Eskişehir, Karadeniz gibi turlara da talebin arttığı görülmektedir.

Bizim önerimiz; şuan tatillerini yapmayan halkımız Türkiye destinasyonunu seçebilirler. KITSAB üyesi acentelerden daha kısa süreli turlardan rezervasyon yapabilirler. Yaz tatilinde uçak ile seyahat etmek istemeyenler varsa ülkedeki otellerde de konaklayabilirler. 

Şunu da söyleyeyim; 2018 yılına girerken maalesef Güney Kıbrıs’ın uygulamasıyla Orta Doğu ülkelerinden özellikle İsrail’den 100- 150 bin turist ekliğiyle sezona girmiş bulunuyoruz. Tabii ki bu bize eksi olarak yansımıştır. 2018 yılında Güney Kıbrıs, kuzey ile çalışan tur operatörlerini tehdit etmekte ve bundan dolayı olumsuzluklar yaşanmaktadır. Büyük bir düşüş yaşanmamakla beraber, bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Genelde çok ciddi bir kaybımız yok ama Orta Doğu’ndan büyük bir kayıp var ve maalesef bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Güney Kıbrıs, Larnaka’ya gelen ve Avrupa vatandaşı olmayan turistleri durduruyor ve onları ülkeye almıyor. Maalesef bu konuda Hükümetimiz de bir şey yapamıyor. Biz turistler Ercan Havaalanı’ndan gelmelerini tavsiye etmemize rağmen onlar Larnaka Havaalanı’nı tercih ediyor”

 

OTELCİLER: İNGİLTERE PAZARI İÇİN TANITIM ŞART

Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç:

Uçak sorunu çözülmeli, tanıtım yapılmalı

Uçaklarla ilgili sorun ve İngiltere piyasasına yönelik iyi bir tanıtım yapılması halinde otellerde iyi bir  doluluk oranı sağlanabilecek.

Türkiye pazarından gelen turistler 5 yıldızlı otellere rağbet gösterdi.

3 yıldır İngiltere’de tanıtım yapılmadığı için İngiliz pazarında ciddi bir düşüş yaşandı.

 

KTOB Başkanı Fethi Özboğaç:

“İngiltere’de tanıtım yapılmalı, uçak sorunu çözülmeli”

Uçak bileti fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kış döneminde sıkıntı yaşandığını, yaz döneminde de bu sıkıntının devam edeceğini aktaran KTOB Başkanı Fethi Özboğaç, özellikle Türkiye pazarı için büyük sıkıntılar yarattığını aktardı.  “Kış döneminde kongre ve seminerler düzenleyen grupların uçak biletleri konusunda sıkıntı yaşadık ve buna maalesef çözüm bulamadık.  Yaz döneminde de sıkıntı yaşayacağımız açıktır. Tesislerimize talep yüksektir, özellikle Türkiye pazarında 5 yıldızlı otellere talep yüksek. Tabii sadece talep olması yeterli değil” dedi.

Turistin ülkeye gelmesi için ‘iyi bir tanıtım’, ‘uygun fiyata uçak bileti’ ve ‘ağırlama’ şeklinde üç ayaklı bir uygulama olması gerektiğini aktaran Özboğaç, “ağırlama olarak biz hazırız ama ulaşım sorunu nedeniyle ülkeye turisti nasıl getireceğiz? Çünkü daha da yoğunlaştığı zaman uçak sayısı artmazsa, başka şirketler piyasaya girmezse sıkıntımız devam edecek” dedi.

İngiliz pazarı konusunda ise büyük sıkıntı yaşandığını vurgulayan Fethi Özboğaç, İngiltere’de 3 yıldır tanıtım yapılmadığı için İngiltere piyasasında azalma yaşandığının görüldüğünü belirtti.

Özboğaç, “İngiliz pazarında 3 yıl önce yapılan reklamın mirasını yiyoruz ve artık bu mirasın sonuna geldik. Piyasada da bu etkili olarak görülmektedir. 5 yıldızlı tesislerimiz pahalı uçak biletlerine rağmen daha fazla Türkiye pazarıyla çalışırken, alt grup oteller daha fazla İngiliz pazarıyla çalıştıkları için ciddi bir sıkıntı söz konusu. 3 yıldır İngiltere’de bir tanıtım yapılmadı. Çıkartılan İhale Yasası nedeniyle şuanda tanıtım yapılamıyor. Bize söylenen; tanıtım yapmak için ihale açılması gerektiği, ihale açılırsa İngiltere’deki uluslar arası şirketlerin bu ihaleye katılmadıkları için reklam yapılamadığıdır. Bu üzücüdür… Turist bizim ne ihale yasamızı bekler ne de reklam yapmamızı bekler. İhale Yasası varsa bile bu tür durumların nasıl çözülebileceği konusunda fikir üretilir. Biz turizm sektörü olarak bunun yapılmasını istiyoruz”

Geçen yıl güneyde 1 milyon 350 bin İngiliz turist ağırlandığını söyleyen Özboğaç, kuzeyde ise İngiliz turist rakamlarının 50 binlerde kaldığını belirterek, bu durumun üzücü olduğunu ifade etti. Küçük oteller yansıra kiralık araba sektörünü de besleyenin İngiliz pazarı olduğunu aktaran Özboğaç, bu sorunun sadece tanıtım ile ilgili değil uçak bileti fiyatlarının da büyük sıkıntı yarattığını vurguladı.

“Eğer belli bir politikayla İngiltere’de bir reklam yapılsaydı, bir türlü Larnaka ve Ercan kanalı kullanılarak bu insanlar bu ülkeye yine gelecekti. Ama köklü çözüm düzgün uçak şirketleriyle anlaşıp, iyi bir reklam yapıp insanları bu ülkeye getirilmeliydi. Biran önce İngiltere’de başta tanıtımı sonra da uçaklarla ilgili sorunların çözülmesi gerekiyor. Müşteri orada bekliyor biz sadece bu müşteriye kendimizi tanıtacağız.

Türkiye pazarında belli bir yoğunluk olduğunu ancak İngiliz pazarında düşüş yaşandığına değinen Özboğaç, turizmde köklü çözümü için Turizm Örgütü’nin biran önce kurulması gerektiğini aktardı. Özboğaç, “Biz Aralık veya Ocak ayında yapacağımız reklam için Kasım ayında karar vermemeliyiz. Turizm sektörü günü birlik kararlarla değil, uzun vadeli politikalarla döndürülebilecek bir iştir” dedi.

Türkiye’den yaşanan sıkıntılardan dolayı Almanya’dan gelen alışveriş turizmi, ülke turizmine ciddi bir artı sağladığını söyleyen Özboğaç, şuanda birçok tesisin doluluğu alışveriş turizminden kaynaklı olduğunu ifade etti.  Özboğaç, “yarın bu operasyon durabilir. Bu nedenle alışveriş turizmini de desteklemekle birlikte diğer taraftan da sürekli gelebilecek müşteri için de programlarımızı iyi yapmamız lazım. Bu da İngiltere’dir. İngiltere hazır pazarı iyi değerlendirmemiz lazım. Yaz döneminde öyle ya da böyle bir doluluk yaşanacak ama İngiliz pazarında bir sıkıntı var ve direk piyasayı etkileyecek” şeklinde konuştu.

 

yeniduzen-satin-aliniz-447.jpg

 

 

Bu haber toplam 2929 defa okunmuştur
Etiketler : , ,