Ülkedeki yabancı kadınlar tedirgin…
Kıbrıs’ın güneyindeki ‘seri katil’in işlediği cinayetlerin yabancı kadınlardan oluşması, kuzeydeki bir cinayettin de seri katille bağlantılı olma şüphesi ülkedeki yabancı kadınları ‘huzursuz’ etti…
Dila ŞİMŞEK
Kıbrıs’ın güneyinde bulunan ceset ile ‘ilk seri katil’in ortaya çıkması, kuzeydeki bir cinayettin de seri katille bağlantılı olma şüphesi ülkedeki yabancı kadınları ‘huzursuz’ etti…
Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan yabancı kadınlar, yaşananlar hakkında YENİDÜZEN’e konuştu, “Bu son olsun” dedi.
Adadaki polislerin yabancı şikayetlerini ve kayıp ilanlarını ciddiye almadığını savunan kadınlar, “tehlike altındayız” diye konuştu. Acilen yetkililerce ülkedeki ‘yabancı sorununun’ konuşularak çözülmesini, güvenliğin sağlanmasını talep eden kadınlar, hem Kıbrıslılara, hem de polise bu konuda çok görev düştüğü görüşünü belirtti.
Maricris Almazan: “Bizlere ne olacak?”
Yıllar önce kızı ile birlikte adaya çalışmak için gelen Maricris Almazan, günlerdir olanları takip ettiğini ve inanılmaz bir üzüntü duyduğunu kaydetti. Almazan, “Yaşananlar çok korkutucu. Dört kişinin bedeni ise hala kayıp… Bizlere ne olacak?” diye isyan etti. Hem kendisi hem de çocuğu için endişelendiğini söyleyen Almazan, “Katil, senelerdir kadınları öldürüyormuş. Eğer ilk kayıp ilanında polis gerekeni yapsa, kadını arasaydı, belki de daha fazla kadına zarar gelmeyecekti” şeklinde konuştu. Almazan, ülkede yabancıların, özellikle kadınların tehdit altında olduğunu, dil sorunu sebebiyle hiçbir kurum ile konuşamadıklarını belirterek, “Bizleri temsil eden bir elçilik veya kurum yok. Polis veya devlet daireleri İngilizce bilmiyor, bilseler de çoğu zaman bizleri dikkate almıyorlar” dedi. Bir an önce diğer kayıpların da bulunmasını isteyen Almazan, ülkedeki bu zaafın ortadan kaldırılması için gereken her şeyin yapılmasını ve bu konuda birlik olunması gerektiğine işaret etti.
Rochel Paiste: “Dünyanın bir ucundan, daha iyi şartlara sahip olma hayali ile geliyoruz”
Filipinler’den buraya çalışmak için gelen Rochel Paiste, yabancı kadınlara yönelik şiddeti duyduğunda derin bir hüsran duyduğunu söyleyerek “Yaşananlar için çok kızgınım. Çok üzgünüm. Kadınlar için, kendi ülkemden insanlara yapılanlar için çok sinirliyim. Sanırım, hüzünden çok kızgınlık duyduğumu söylemek çok daha doğru olur” dedi. Paiste, bu kadınların ülkelerinden Kıbrıs’a gelmek için çok büyük fedakarlıklar yaptıklarını, dilini ve kültürünü bilmedikleri bir yerde sıfırdan başlayarak, ‘daha iyi bir yaşam’ hayali ile buraya geldiklerini kaydetti. “Dünyanın bir ucundan gelip hiç tanımadığın bir ülkeye, daha iyi şartlara sahip olabilmek için taşınmak hiç kolay değil. Geldiğimizde ise bazı zamanlar insanlardan farklı tutum görüyoruz. Burada, ailemiz ve sevdiklerimiz yanımızda olmadan bir hayat kurmaya çalışıyoruz. Buna rağmen, güvenliğimiz sağlanmadığı gibi, bir olay olduğunda da ciddiye alınmıyoruz” diyen Paiste, polisten ve yetkililerden özenli yaklaşım talep etti. Paiste, hedefin yabancı kadınlar olmasına değinerek, “Burada yalnız olmamızdan faydalanmak isteyen insanlar var. Poliste birçok kayıp ilanı var. Ama üstüne düşülmüyor, ilgilenilmiyor. Bu kadınlar ölmeyebilirdi” diye konuştu.
Saadet İşankuliyewa: “Kayıp ilanları ciddiye alınsa, öldürülen kadınların sayısı daha az olabilirdi”
Ülkede hem okuyup hem de çalışarak kendisine bir yaşam kuran Saadet İşankuliyewa, 7 kadının katledilmesini duyduğunda şok yaşadığını söyledi. İşankuliyewa, “Ben altı senedir burada yaşıyorum. Bir kez olsun, kötü bir anım olmadı. İnsanlar bana hep iyi davrandı, destek oldu ve yardım etti. Ben kendi adıma ‘şanslı’ idim. Ama her yabancı kadın bu imkana sahip değil. Benim iyi tecrübelerim olduğu gibi, çoğu kadının da kötü tecrübeleri oldu. Özellikle bu duyduklarım, beni hayrete sokan, ‘nasıl olur?’ diye düşündüren bir olaydı…” diye konuştu. Ülkedeki tüm yabancıların, özellikle de kadınların güvenliğinin sağlanılması ve ülkedeki yabancıları temsil edecek kurum ve kişilerin olması gerektiğini kaydeden İşankuliyewa, yaşananları kınadığını söyledi. Zanlının hak ettiği cezayı almasını dileyen İşankuliyewa, polisin, yabancı kadınların kayıp ilanını ‘ciddiye alsaydı’, öldürülen kadın sayısının muhtemelen daha az olacağını ifade etti. Ülkedeki ‘yabancı sorunun’ çözülmesi için tüm halkın birlik olması gerektiğini dile getiren İşankuliyewa, yaşadığı hüznü vurguladı.