Uluçam'ın sergisini Akıncı açtı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hikmet Uluçam’ın “Adanın Renkleri ve Şekilleri” konulu resim sergisinin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Hikmet Uluçam’ın “Adanın Renkleri ve Şekilleri” konulu resim sergisinin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte katıldığı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi salonunda yer alan serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Nitelikli bir sanatçımızın nitelikli sergisinde buluşmaktan kıvanç duyuyorum” dedi.
Son günlerde YDÜ’de güzel amaçlar için sık sık bir araya gelindiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, YDÜ kampüsünde akşam da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Sıla4 konseri olacağını belirterek, “Akşama çok nitelikli bir konser var; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Sıla4 ile beraber belki tarihi bir konser verecekler, bu vesileyle sizleri oraya da davet ediyorum” diye konuştu.
Bugün ayrıca Özatay Sergisi’nin açılışını da yapacağını belirterek, bugünlerde yoğun bir şekilde kültür ve sanat etkinliklerinde buluştuklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, Hikmet Uluçam’ı belediye başkanlığı döneminden hatırladığını söyledi.
Belediye başkanlığı yaptığı dönemde; 1970’li yılların sonu, 1980’li yılların başında Lefkoşa’da ilk kez kültür sanat şenliklerinin başladığını ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun da o şenliklerinin içinden doğup bu günlere geldiğini anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Gerek Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurucu belediye başkanı olmakla, gerekse şimdi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın bir çekirdek kadrodan gelişimi, oluşumunu ve konserler vermeye başlamasını sağlayan Cumhurbaşkanı olarak gerçekten çok büyük bir mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
“KÜLTÜR VE SANAT BOYUTU GERİDE KALMIŞ TOPLUMLARIN GERÇEK MANADA KALKINMASINDAN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Kültür ve sanat adının nerede anıldığına ve bu alanlara bütçeden ayrılan miktarın azlığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Adının nerde olduğuna, hangi bakanlığın neresinde olduğuna bir bakın. Kültür, sanat genellikle eğitim bakanlıklarıyla birlikte anılır ama hep eğitim, bazen de spor da eklenir ve kültür en sonda gelir. Tıpkı, çevrenin de turizmin yaması gibisi takdim edildiği şekilde. Bütçe miktarlarına da baktığınızda turizm ve çevre ile ilgili olarak aslan payı turizm için ayrılır, çevre boyutu hep küçüktür. Burada da eğitim boyutu ve rakamlar her zaman büyük olur kültür için, maalesef, ‘sanki olmasa da olur ama ayıp olmasın diye kültür açısından birkaç kuruş oraya koyalım’ şeklinde yaklaşılır. Bunun değişmesi lazım. Çünkü kültür ve sanat olgusu, toplumsal gelişmeyle birebir ilişkili bir kavramdır. Kültür ve sanat boyutu geride kalmış toplumların gerçek manada kalkınmasından söz etmek mümkün değildir.”
Kalkınma ve gelişmişlikte ekonominin büyümesi, enflasyonun düşmesi, ihracat rakamlarının artmasının elbette çok önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunlar da çok çok önemlidir ama toplumsal gelişme sadece ondan ibaret değildir. Kültürel, sanatsal boyutuyla gelişen toplumlar ancak tam anlamıyla gelişmiş addedilebilirler” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu gibi etkinliklerin YDÜ’nün sürekli desteklediği ve daha ileri bir aşamaya gitmesi için katkıda bulunduğu etkinlerin, gelişmiş toplum olma yolunda çok önemli katkılar olduğunu belirterek, üniversite görevlilerini, öğretim görevlilerini, emek veren sanatçıları ve öğrencileri kutladı.
Etkinlikte, fotoğraf Sanatçısı Hikmet Uluçam’a “İbn Heysem Ödülü” takdim edildi ve Uluçam’ın, Kıbrıs Sanat Müzesi’nde sergilenmek üzere hazırlanan heykeli açıldı. Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı, daha sonra, 5 Mayıs’a kadar açık kalacak olan sergiyi gezdi.