1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. ULUSLARARASI KIBRIS İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ
ULUSLARARASI KIBRIS İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ

ULUSLARARASI KIBRIS İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ

ULUSLARARASI KIBRIS İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ

A+A-

 

Pınar Piro
[email protected]

Kıbrıs’ın kuzeyinde 2007 yılından beri düzenlenen “Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali,” bu yıl dokuzuncu kez izleyici ile buluşuyor.

İşçi Filmleri Festivali, ilk olarak 1994 yılında ABD’nin San Francisco kentinde başlamıştır. 5 Temmuz 1934, “Kanlı Perşembe” diye bilinen, liman işçilerinin grevini destekledikleri için iki kişinin öldürüldüğü gün, festivalin başladığı ilk gündür. 90’lı yılların ortasında Amerika kıtasının kuzey yarısında yaratılan bu heyecan dünyanın birçok yerine ulaşmış ve festival; Latin Amerika Ülkeleri, İngiltere, İspanya, Güney Kore ve Türkiye’de de farklı farklı tarihlerde düzenlenmeye başlamıştır. Birçok festivalin aksine, bu festivalde kamera sokağa, gerçek hikâyelere, emeğe, emekçiye, mücadeleye ve umuda yönelir. Salonları dolduran izleyicileri perdenin ışığında ortaklaştırır.

Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali
Festival, Kıbrıs’ın kuzeyinde 2007 yılında düzenlenmeye başlamıştır. İlk yılında dokuz örgütün katılımı ile düzenlenen festival, her yıl artan katılımcı ve destekçiler ile daha güçlü ve daha geniş kapsamlı bir içeriğe bürünmüş, daha fazla izleyici ile buluşmayı başarmıştır.Bu yıl festival komitesinde yirmi iki örgüt yer alırken, örgütsüz festival gönüllüleri de organizasyonda görev almıştır.  Bununla birlikte, gazete ve radyo gibi basın kuruluşları da festivalin destekçisi olarak festivalin daha fazla görünür olması, daha fazla insana ulaşması için reklamlar yayınlamıştır.

Tamamen organizatör örgütlerden gelen gönüllü kişilerin ve örgütsüz gönüllülerin emekleriyle şekillenen festival, biletsiz ve ücretsizdir. “İşçi filmleri Festivali,” kırmızı halılardan geçmez, büyük sponsorluklar kullanmaz, rekabet içermez. Toplumların her kesimine hitap eder, tüm dünya halklarına ortak bir amaçta birleştiklerini hatırlatır. Kültür ve sanatın yardımlaşma ile yaşatılabileceğini simgeler.

İlk yıllarında Lefkoşa gösterimleri ile sınırlı kalan festival, sekizinci yılında artık tek bir şehri aşmış, Mağusa, Akdoğan, Güzelyurt ve Girne’ye ulaşmıştır. Bu yıl festival bünyesine bir bölge daha katılmış ve Lefke de festivale ev sahipliği yapmak üzere salon kapılarını açmıştır. 

Festival materyalinde kullanılan karikatürler dördüncü festivalden bu yana karikatür sanatçımız Serhan Gazioğlu tarafından yine gönüllü olarak çiziliyor.  Karikatürlerin kahramanları ise Karagöz, Şarlo, Ömer Dayı ve bir kadın emekçidir! Dünyadan, Türkiye’den ve ülkemizden, sisteme karşı mücadele eden emekçileri simgelemektedirler.

Her yıl kendine bir slogan belirleyen festivalin bu yıl ki sloganı;“GÜVENCESİZLİĞE SEYİRCİ KALMA” olarak belirlenmiştir.

Kapitalizm ve neolibarilizmin kıskacında yaşadığımız şu günlerde, kaçak ve sigortasız işçi çalıştırma, emek sömürüsü, güvencesiz iş imkânları, sendikasızlaştırma gibi emek ekseninden uzak uygulamalar maalesef ki ülkemiz gündeminde de büyük oranda yer almaktadır. En büyük sorunlardan biri olan güvencesiz çalıştırma, özel sektör çalışanlarının belini günden güne bükerken, bu yolda yürünecek meşakkatli bir yol olduğunu da hatırlatıyor bizlere…

Hâl böyleyken, bu durumlara sessiz ve seyirci kalmak mümkün olamazdı.

Bu bağlamda seçilen film ve belgesellerle 7 – 17 Kasım tarihleri arasında, 9 günde toplam 14 film/belgesel izleyici ile buluşacaktır.

“İçimizdeki Düşmanlar” belgeseli açılış yapacak olan festival, ilk belgeselinde 1984-85 İngiltere madenci grevini o dönemde çalışanların anlatımı ile perdeye yansıtacaktır. Açılışın ardından şehirleri dolaşmaya başlayan festival, Türkiye’de KAVEL çalışanlarını, Meksika’da su hakkı için verilen mücadeleyi, kadınların ekonomi hakkında yaptıkları açıklamaları, tüm gününü evde geçiren bir çocuğu, mayın tarlasında geçen yaşam mücadelelerini, Gezi’nin ruhunu ve iki gündelikçi kadının hayaller uğruna yitirdikleri geleceği anlatıyor izleyicisine.  Bir böceğin hayatı ile buluşturuyor çocukları ve hemen akşamına dünyanın dört bir yanından kadın emekçilerin mücadelesini canlandırıyor bir kez daha. Büyük firmalardan yüksek fiyatlara alınan ürünleri imal eden işçiler tüm gerçeklikleri ile karşılıyor izleyiciyi ve bir sonraki belgeselde ülkemizin onurlu mücedele örneği BES grevleri sürecini yaşıyoruz bir kez daha. Ve bir sonraki yıl görüşmek üzere perdelerin kapanacağı son gecede, Türkiye’de “Yeşil Yol” projesine karşı direnen bir halkın gücünü parlatıyor festival ve vurguluyor bir kez daha, yolları ayrı olsa da ezeni aynıdır her bir ezilenin. Dünyanın öbür ucu kadar uzak olsa da direnenler, mücadele heryerde ortaktır.

Bazen haklarımızı aramak için doldururuz sokakları. Yollara düşeriz, yolları aşarız.

Bazen yazılar yazar, resimler çizeriz, bazense şarkılar söyler, danslar ederiz. Egemenler, işbirlikçiler üzerimize geldikçe, biz bu adanın insanları birarada omuz omuza mücadele ederiz.

Ve şimdi vakit, bir kez daha, bizden, Türkiye’den, Dünya’nın her yanından biraraya gelen emekçilerin hayat hikâyelerine ortak olma vakti.

Dünyayı sosyal, bireysel ve ekolojik özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neoliberalizme karşı örülmüş mücadele deneyimlerini paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe, geleceğine emeğin penceresinden bakmak ve işçilerin gerek yurt içinde gerek yurt dışında kendi sınıfları ile iletişim kurmalarını sağlamak için her yıl inançla düzenlenen festivalde görüşmek, güvencesizliğe seyirci kalmamak dileği ile.


9. ULUSLARARASI KIBRIS İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ PROGRAMI

7 Kasım  Pazartesi
İÇİMİZDEKİ DÜŞMANLAR
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat:19:30
Kokteyl
Sol Anahtarı Dinletisi
Açılış konuşması
Film gösterimi

8 Kasım Salı
ÇOBAN ATEŞLERİNİN YANDIĞI YERDE KAVEL’DE
Yer: Girne Leymosun Kültür Evi, Saat: 19:30

9 Kasım Çarşamba
SU HAKTIR
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat: 19:30

10 Kasım Perşembe
Kısa Filmler Gecesi; DERMAN
    AZAD
    UZUN LAFIN KISASI
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat: 19:30

GEZİ’NİN RUHU,
Yer: Akdoğan (Lisi) AFSA Lokali
Saat: 19:30

TOZ  BEZİ
Yer: Güzelyurt (Omorfo) GÜKAD Lokali, Saat: 19:30

12 Kasım Cumartesi
BİR BÖCEĞİN YAŞAMI
Yer: Arabahmet Kültür Evi, Saat: 11:00

KADIN EMEKÇİLER GECESİ
DÜNYANIN KADIN İŞÇİLERİ
SAVULUN KADIN SAVAŞÇILAR GELİYOR
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat: 19:30

14 Kasım Pazartesi
SWEATSHOP-ÖLÜMCÜL MODA
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat: 19:30


15 Kasım Salı
BES BELGESELİ
Yer: Lefke Belediyesi Sinema Salon, Saat: 19:30


16 Kasım Çarşamba
TOZ BEZİ
Yer: Mağusa DAÜ Mavi Salon, Saat: 19:30

TOZ BEZİ
Yer: Girne Leymosun Kültür Evi, Saat: 19:30


17 Kasım Perşembe
GÖZYAŞI YOLU
Yer: Gönyeli Belediyesi, Saat: 19:30


www.iffkibris.org adresinden festival ile ilgili tüm bilgi ve duyurulara ulaşılabilmektedir.

Festival Komitesi (a)
Baraka Kültür Merkezi aktivisti
Pınar Piro

Bu haber toplam 1840 defa okunmuştur
Gaile 392. Sayısı

Gaile 392. Sayısı