Uluslararası Koro Festivali başlıyor
Uluslararası Koro Festivali başlıyor
Tanju KONURALP
Kuzey Kıbrıs, ülkede ilk kez gerçekleştirilecek 2014 Uluslararası Korolar Festivali’ne hazırlanıyor. Türkiye’nin birçok ilinden ve Almanya’dan da katılım gösterecek toplam on dokuz koro ve beş yüz elli kişilik ekip, 9-14 Temmuz tarihleri arasında, Mağusa Doğu Akdeniz Üniversitesi Rauf Raif Denktaş kültür ve Kongre Merkezi’nde sahne almaya hazırlanıyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan Festival kapsamında; Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Devrim Cenk Ulusoy’un ve Türkiye’nin tanınmış Nefes Koçlarından Rabia Dönmez Yılmam’ın, “Nefes ve nefesin enerjisi” başlıklı iki semineri yer alırken; festivalin gala gecesinde ise dünyaca ünlü çok sesli koro “str8voices” yer alıyor.
ADRES KIBRIS, ülkede ilk kez gerçekleştirilecek bu dev organizasyonla ilgili, Festivalin Sanat Yönetmeni, öğretim görevlisi ve koro şefi Erkan Dağlı ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Dağlı, dünyayı Kıbrıs’a ve Kıbrıs’ı da dünyaya sunacak olan bu dev organizasyonla ilgili yaşanan süreci ve elde edilecek sonuçları, okuyucularımız için paylaştı.
Festival süreci nasıl başladı ve gelişti?
2013 Çanakkale Korolar Festivaline, şefliğini yaptığım Kıbrıs Polifonik Korolar Derneği-Othello Çok Sesli Korosu olarak katılım gösterdik. Festival süresi boyunca festivali, ana fikirleri ve ana kültürleri ile izleme şansımız oldu. Tam bir koro kampı tecrübesi yaşadık. Döndüğümüz zaman ise “neden biz de bu festivalin aynısını yapmayalım” sorusu ortaya çıktı. Fikir ile birlikte, iyi bir dostluğumuz olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Konrul Vocal Esamble Şefi Mete Gökçe’ye giderek, böyle bir proje de bize destek olup, olamayacağını sorduk ve aldığımız “evet” cevabı ile festival süreci başlamış oldu. Bunun ardından biz de bir proje hazırladık. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) proje kapsamında bize tam destek sözü verdi. Bu noktada Rektörlük, Halkla İlişkiler ve Müzik Bölümü öğretim görevlileri ve öğrenciler, bizler ile proje kapsamında çalışmaya başladı ve böylelikle festival süreci için en önemli adımı atmış olduk.
AYNI PLATFORM
Festival amaçları arasında neleri öne çıkarabiliriz?
2014 Korolar Festivali’nin en önemli amaçlarından biri, festival ile Türkiye, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerindeki koro kültürlerini, ülkemizde buluşturmak oldu. Ayrıca festivalin ülkeye, bir dünya ülkesi olma yolunda katkısı olacağına inandık. Yine festival ile birlikte, Avrupa Koro Birliği’ne üye olma yolunda bir adım da atmış olacağımızı düşündük. Bir diğer hedef ise Kuzey Kıbrıs’ın kültür yaşamının zenginleştirilmesine olanak sağlamak oldu. Korolar Festivali’nin uluslararası bir nitelik taşıması, ülke korolarının, dünya koroları ile aynı platformu paylaşmasına da olanak sağlayarak, sanat bakımından da büyük bir önem teşkil edeceği inancındayız.
Festival kapsamında nasıl bir kadro oluşturdunuz?
Festival kapsamında, Türkiye’nin çeşitli illerinden ve Avrupa’dan korolar davet ettik. Avrupa’dan davet ettiğimiz koro, Almanya’nın Hannover kentinde bulunan “str8voices” isimli koro oldu. Türkiye’den ise geçmişte yapılan değerlendirme kurullarında gördüğümüz ve taktir ettiğimiz koroları, bir kurul ile değerlendirdik ve davet ettik. Bu bağlamda festivalimize on dokuz koro ve toplam beş yüz elli kişilik bir ekip katılım gösteriyor. Ayrıca koroların yanı sıra, bireysel olarak ta birçok değerli koro şefi aramıza katılıyor.
İÇERİK
Dilerseniz biraz da içerikten bahsedelim…
Festival, detaylı bir koro kampı şeklinde, DAÜ bünyesinde gerçekleşecek. Konaklamadan deniz aktivitelerine, konserlerden seminerlere tüm aktiviteler, DAÜ kampüsü dahilindeki 3-5 km içerisinde gerçekleşecek. Festivale katılım gösterecek olan korolar, hazırladıkları eserlere ek olarak, bir de Kıbrıs eseri seslendirecek. Bu bağlamda, “str8voices” korosunun güzel bir sürpriz hazırladığını da söyleyebilirim ancak; eserin ne olduğu hakkında bize dahi renk vermediler. Bunun yanında her akşam, cafe ve restoranların bulunduğu alanlarda, koroların canlı performansları da yer alacak.
Nefes teknikleri ile ilgili de önemli isimleri davet ediyorsunuz…
Evet, festival kapsamında, “Nefes ve nefesin enerjisi” başlığı altında iki tane seminerimiz gerçekleşecek. Seminerlerden ilki, Dünya Serbest Dalış şampiyonu Devrim Cenk Ulusoy tarafından gerçekleşecek. Ulusoy katılımcılara, dalış sırasında kullanılan nefes tekniklerini ve bu tekniklerin, solistler tarafından nasıl kullanılabileceği yönünde bizleri bilgilendirecek. İkinci seminer ise Nefes Koçluğu’nda önemli bir isme sahip olan, Rabia Dönmez Yalmam tarafından verilecek.
ÇOK SESLİ MÜZİĞİMİZİ TANITIM
Festival ile birlikte ne tür kazanımlar bekliyorsunuz?
Bir dünya ülkesi olma yolunda, kültürümüzü evrensel boyutlara taşımak adına adım atıyoruz. Çünkü kendi çok sesli koro müziğimizi önce, Türkiye’ye ve ardından da dünyaya tanıtmanın ilk adımını atıyoruz. Yine çok sesli koro müziğinin ülkede yaygınlaşması ve gelenekselleşmesi adına da önemli bir adım olacağını biliyoruz. Kuzey Kıbrıs ve DAÜ’nin de, uluslararası alanda tanıtımının sağlanmasının gerçekleştirileceği bu kültürel paylaşımların yanı sıra; ekonomik bir katkının da sağlanacağına inanıyoruz.
Festivallerin devamı olacak mı?
Elbette festivalin devamı da olacak. Ancak bu noktada tüm koroların festivallere katılımını sağlamak amacı ile birer yıl ara ile gerçekleştirmek gibi bir düşüncemiz var. Böylelikle bu çok sesliliği, birçok farklı kültür ile paylaşabilme şansımızı arttırabileceğiz. İkinci bir plan ise ileriki yıllarda, ülkemizde bir uluslararası koro yarışması düzenlemektir. Bu noktada kapsamlı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Öncelikle bu büyük organizasyonun hazırlanmasında katkısı olan ve devletin en tepesinden, küçük işletmelere kadar bizlere desteğini sağlayan herkese teşekkür etmek istiyorum. Bir de uzun ve önemli uğraşlar sonucunda hazırladığımız bu özel festivale, halkımızın dört elle sarılmasını ve kültürel bir zenginlik yaşanacak festivalimize, katılım göstermelerini temenni ediyorum.