1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Üniversitelerde Tercih Gerilimi
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Üniversitelerde Tercih Gerilimi

A+A-

2016 LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından Türkiye üniversitelere için tercih dönemine de girilmiş oldu. Açılan yeni üniversiteler, yeni bölümler, YÖK’ün yeni kararları ve yeni tercih kuralları derken, bir de Türkiye’deki darbe girişimi eklenince, zaten gergin geçen tercih dönemini daha da bir gerilimli hale getirdi…

Tüm üniversite adaylarının aklında; “Türkiye’deki darbe girişimi üniversiteleri nasıl etkiledi? Hangi üniversite, hangi bölüm, hangi kent tercih edilmeli? Puanımın yeterli olmasına rağmen hatalı tercih işlemi sonucunda açıkta kalma ihtimalim var mı? Tercih ettiğim bölüm, bulunduğu üniversite ortamı ve ilgili şehirdeki koşullar öğrencilik yaşantımı çekilmez hale getirir mi? KKTC kontenjanlarından nasıl yararlanabilirim? Hangi bölümleri tercih etmeli, hangilerinden uzak durmalıyım?” gibi sorular var. İşte bu sorulara verebileceğimiz yanıtlar.

Tercih Dönemi Değişti Mi?
Evet değişti. Türkiye’deki darbe girişiminin üniversite tercihlerine yönelik ilk etkisi tercih döneminin değişmesiyle oldu.  YÖK, daha önce 26 Temmuz’da başlayacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihlerini 29 Temmuz’a erteledi. Tercihler için son tarih ise 3 Ağustos olarak belirlendi. Kısacası daha önce 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihleri YÖK tarafından 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasına alındı.

Hangi Üniversiteler Kapandı?
Darbe girişiminin ardından olağanüstü hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. Buna göre, 15 vakıf üniversitesi, 934 okul ve 109 öğrenci yurdu kapatıldı. İşte kapanan üniversiteler: 1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara), 2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), 3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), 4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), 5- Fatih Üniversitesi (İstanbul), 6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri), 7- Mevlana Üniversitesi (Konya), 8- Şifa Üniversitesi (İzmir), 9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), 10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep), 11- Kanuni Üniversitesi (Adana), 12- İzmir Üniversitesi (İzmir), 13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), 14- Gediz Üniversitesi (İzmir), 15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)…

Yeni Değişiklikler Ne?
Bu yılki en önemli değişiklik tercih sayısında oldu. 2016’da adayların 24 tercihte bulunma hakları var. Bu sayı geçen yıl 30 idi. Ayrıca geçen yıl YGS’den 140 alan bir aday ön lisans programlarını tercih etme hakkı vardı ancak bu yıl ön lisans programlarını tercih etmek için 2016-YGS’den minimum 150 puan alınması gerekiyor. Bir diğer önemli değişiklik de başarı sırası sınırlandırması. Geçen yıl uygulanmaya başlayan başarı sırası uygulaması KKTC üniversitelerini kapsayacak şekilde bu yıl da uygulanıyor. Bir başka ifadeyle KKTC üniversitelerinde de bu yıl ilk kez başarı sırası uygulamasına tabi olacak. Dahası 2015’te tıp ve hukuk alanları için getirilen başarı sırası sınırlaması, 2016’da mimarlık ve mühendislik alanları için de getirildi. Bu durumda hukuk tercihi yapmak isteyen öğrencilerin ilgili LYS puan türünde (TM-3) en düşük 150 bin, tıp fakültesi tercih edeceklerin MF-3’te en düşük 40 bin başarı sıralamasında olmaları gerekiyor. Mimarlık isteyenler için başarı sıralaması ilgili LYS puan türünde (MF-4) en düşük 200 bin, mühendislik için ise (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç) MF-4’te en düşük 240 bin başarı sıralaması içinde olmaları gerekiyor.

Hangi Bölümlerden Uzak Durulmalı?
2016-2017 öğretim yılında KKTC Üniversitelerinde tam 26 bölüm ihtiyaç fazlası olarak tespit edilerek Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı resmi web sitesinden duyuruldu. Daha açık bir ifadeyle söyleyecek olursak ihtiyaç fazlası bölümlerde ülkemiz açısından ciddi bir diplomalı işsiz yığılması olduğu ve bu bölümlere yeni kayıt yaptıran öğrencilerin burs hakkından yararlanamayacağı bilinmeli… Yine de bu bölümleri tercih edeceksiniz tüm bu unsurları göze almanız gerekiyor. İşte ihtiyaç fazlası 26 bölüm: (1)Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, (2)Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, (3) Spor Bilimleri, (4) İşletme (Türkçe ve İngilizce), (5) Mimarlık (Türkçe ve İngilizce), (6) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, (7) Hukuk (Türkçe ve İngilizce), (8) Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, (9) Halkla İlişkiler ve Tanıtım / Reklamcılık (Türkçe ve İngilizce), (10) Radyo TV Sinema (Türkçe ve İngilizce), (11) İngilizce Öğretmenliği, (12) Uluslararası İlişkiler (Türkçe ve İngilizce), (13) Türkçe Öğretmenliği, (14) Beslenme Diyetetik (Türkçe ve İngilizce), (15) Grafik Tasarım, (16) Uluslararası İşletme (Türkçe ve İngilizce), (17) Uluslararası Hukuk (Türkçe ve İngilizce), (18) Hemşirelik (Türkçe ve İngilizce), (19) Okul Öncesi Öğretmenliği, (20) Zihin Engelliler Öğretmenliği, (21) Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, (22) Coğrafya Öğretmenliği, (23) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Türkçe ve İngilizce),(24) İşletme Yönetimi (Türkçe ve İngilizce), (25) Eczacılık (Türkçe ve İngilizce), (26) Elektrik Elektronik Mühendisliği (Türkçe ve İngilizce).


KKTC Kontenjanlarından Nasıl Yararlanılır?
Ülkemizdeki liselerden mezun KKTC uyruklu (çift uyruklular da dahil) öğrenciler, KKTC kontenjanlarından yararlanabilirler. Lisans düzeyinde 98 alanda 178 kontenjan, ön lisans düzeyinde 38 alanda 55 kontenjan, özel yetenek düzeyinde ise 30 alanda 47 kontenjan daha önceden belirlenerek bakanlığın web sitesinde yayımlanmıştı. Ayrıca kontenjanlar YÖK tarafından yayımlanan kılavuzda da belirtilmektedir. Kontenjandan yararlanmak isteyen KKTC uyruklu adaylar, tercih listelerine “(KKTC Uyruklu)” ibaresi bulunan ilgili program kodunu yazarak tercih etmeleri gerekmektedir.

Tercih İşleminde Nelere Dikkat Edilmeli?
İyi bir tercih listesi için her şeyden önce kendinizi iyi tanımanız gerekiyor. Çünkü en iyi tercih kendi ilgi, istek ve becerinize göre yapılmış olan tercihtir. Hiç kuşku yok ki anne-babanız, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz ve daha birçok kişinin size önerileri hatta ısrarları olacaktır. Siz herkesi dinleyin, önerileri sentezleyin ama kendi kararınızı kendiniz verin.  Tercih listenizi oluşturma adına benim önerilim şöyle:

1. Asla istemediğiniz, eğitimini almaktan mutsuz olacağınızı düşündüğünüz bölüm veya bölümleri listenize almayınız.
2. KKTC kontenjanlarının inceleyin, tercih etmek istediğiniz bölümler varsa tercih listenize almayı unutmayın.
3. Tercih kılavuzunu en ince detayına kadar inceleyin. Kılavuzda bölümlerle ilgili verilen özel koşullarını iyi analiz edin.
4. Kendi başarı sıralamalarınızı, ÖSYM kılavuzunda belirtilen başarı sıralamasıyla karşılaştırın. Bu işlemin başarılı bir liste oluşturmada büyük önem taşıdığını unutmayın.
5. Tek bir bölüm veya tek bir üniversite üzerine odaklanmak yerine, alternatifli bir tercih listesi oluşturmak avantajınıza olacaktır.

Ve Son Söz
Türkiye’deki darbe girişimi birçok aday öğrencinin ülkemizdeki üniversitelere yönelmesini sağlayabilir. Ancak yine de bu yıl KKTC üniversiteler için önemli bir sınav var. KKTC üniversiteleri ilk kez başarı sıralaması kriterine dahil olacaklar. Bu nedenle özellikle TIP, hukuk ve mühendislik fakülteleri için belirlenen kontenjanların dolmama ihtimali çok yüksek. Bu yıl KKTC üniversiteleri için 19.796 kontenjan ayrılmış durumda. Bu sayı oldukça yüksek… Ancak yanıtlanması gereken iki soru var: 1- Bu kontenjanların ne kadarını dolduracağız? 2- Üniversitelerimizi tercih eden öğrencilerin eğitim kalitesi düzeyi (hazır bulunuş özellikleri) nasıl olacak?  Üniversitelerimizi tercih eden öğrenciler gerçekten eğitim alma, bilimsel, nitelikli bir yükseköğrenim için mi bizi tercih edecekler yoksa bazı olgulardan kaçmak, sırf bir üniversite kayıtlı olmak ya da daha başka kaygılar için mi buralarda olacaklar? Hep beraber göreceğiz…

Bu yazı toplam 3713 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar